Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення зовнішніх особливостей літописа.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
26.28 Кб
Скачать
    1. Головна політична ідея та суспільний ідеал (з точки зору автора):

Головна політична ідея літопису Самовидця – ідея автономності Козацької держави. У джерелі присутнє детальне і ґрунтовне розуміння даної політичної категорії, пояснення її сутності. Автор літопису обґрунтовує думку про те, що автономний статус Козацької держави є найбільш оптимальним для її існування в той історичний період. Самовидець не був прихильником залежності України від іншої держави, а вбачав її рівноправним партнером із державою-протекторатом. Союз між ними мислився перш за все як союз військовий, союз вільного з вільним, рівного з рівним.

Самовидець політичний статус України вбачає виключно під протекторатом іншої держави, розглядаючи можливості російського, турецького, польського, швецького протекторату. Найбільш ефективним він вважає російський або швецький протекторат, до польського ставиться негативно, про що свідчить послідовна критика ним діяльності гетьмана І.Виговського. Політичні симпатії та антипатії Самовидця репрезентують мислення козацької старшини, а головною політичною ідеєю проголошується ідея автономності.

Суспільний ідеал Самовидця— це спокій і порядок у державі, з чітким поділом суспільства на «значних», заможних, представників старшини і селянський (почасти також і міщанський, міський) підпорядкований стан. Результати Чорної Ради, наприклад, Самовидець описує: «При котором настановливаню полковников много козаков значних чернь позабивала. Которое забойство три дни тривало. Хочай якого значного козака забили или человіка, то тое в жарт повернено. А старшина козаки значніе, яко змогучи, крилися, где хто могл, жупани кармазиновіе на сермяги миняли». 

Проте важливо враховувати: перед нами, безперечно, переконаний і щирий український патріот. Ось в чому вбачає Самовидець причини початку національної революції Богдана Хмельницького: «Початок і причина войни Хмелницького єст єдино от ляхов на православіе гоненіе и козакам отягощеніе».

  1. Визначення наукової значимості джерела:

Загалом характер політичних ідей, не тільки літопису Самовидця, а й загалом літописів доби Гетьманщини можна визначити як обстоювання автономного статусу Козацької держави під протекторатом іншої держави. Проте саме з ідеї автономності еволюціонує ідея незалежності України. Політичні ідеї козацьких літописців стали ідеологічною основою для формування української незалежної політики у наступні епохи, зокрема у добу національного відродження України у ХІХ—ХХ століттях.

Отже, безперечно, можна сказати, що Самовидець виправдав мету написання свого літопису. Він залишив в історії опис подій доби Гетьманщини, що реально знаменували нову добу в історії укр. народу.