Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7_VYROBAM_NAKLADY_FIRMY_A__JEJI_NABIDK_vsh_ma.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.08.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Odvození křivky nabídky firmy

Z výkladu o rovnováze firmy lze odvodit individuální křivku nabídky. Dokonale konkurenční firma určuje objem vyráběné pro­dukce, který ji přináší maximální zisk tak, že mezní náklady všech jednotek, které vyrábí, jsou menší nebo se rovnají tržní ceně.

V pod­mínkách dokonalé konkurence je firma příjemcem ceny a každá prodaná jednotka ji přinese mezní příjem, který se rovná tržní ceně. Proto můžeme podmínku rovnováhy firmy zapsat rovnicí: cena = mezní náklady (P = MC).

Dojde-li k zvýšení ceny na trhu, bu­dou

MR > MC a firma bude zvětšovat objem nabízené produk­ce. Rovnováha firmy se vytvoří při takovém objemu produkce, kde se mezní náklady rovnají ceně. Pokud dojde ke snížení ceny, bu­dou MR < MC a firma bude snižovat objem nabízené produk­ce, tím ji budou klesat MC a postupně se vyrovnají s P.

Lze tedy konstatovat, že změna ceny je zároveň změnou MR (i AR) a v důsledku toho se posouvá bod rovnováhy (P = MR = MC) po křivce mezních nákladů. Výsledkem je změna nabízené­ho množství a křivka nabídky tak splývá (je totožná) s rostoucí částí křivky mezních nákladů. Firma proto rozšíří výrobu jen je-li k tomu motivována vyšší cenou. V ostatních případech by zvýšení výroby vedlo ke snížení zisku. V grafu 7.10 je nabídková křivka firmy zobrazena křivkou mezních nákladů a roste od bodu A vpravo nahoru.

Tržní nabídka - křivku tržní nabídky dostaneme horizontálním součtem individuálních křivek nabídky jednotlivých výrobců. Tržní nabídka je součtem objemu určitého zboží, které jsou ochotni při různých úrov­ních ceny nabízet všichni producenti tohoto zboží. Předpokládej­me, že v odvětví jsou pouze dvě firmy, jejich nabídka je dána křiv­kami S1 a S2 (graf 7.11). Tržní křivku nabídky dostaneme, když sečteme individuální nabídky při určitých cenách (P1, P2). V našem případě je tržní nabídka S při daných cenách rovna součtu S1 + SZ.

Strana 5 (celkem 5) Zpracoval M 14.11.po Kr.2020

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]