Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
норм генетика.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
73.53 Кб
Скачать
  1. Щитовидна залоза і надниркові.

Щитовидна залоза під час вагітності збільшується у 35-40% жінок за рахунок збільшення числа фолікулів і вмісту в них колоїду. Вміст в крові йоду, пов'язаного з білком, зростає до 8-11 % мкг, проте без явищ токсичного впливу гормонів.

Надниркові у зв'язку з вагітністю піддаються значним змінам. Посилюється утворення глюкокортикоїдів (кортикостерон, гідрокортизон), регулюючих вуглеводний і білковий обмін, і мінералокортикоїдів, регулюючих мінеральний обмін. Є відомості, що під час вагітності в корі надниркових посилюється синтез естрогену, Прогестерону і андрогенів. Кора і мозковий шар надниркових у взаємодії з АКТГ сприяють створенню високого рівня обмінних процесів в органах і тканинах вагітної на початок пологів.

При вагітності посилюється також секреція інсуліну, що визначається фізіологічними потребами організму, а також впливом плацентарного лактогену.

  1. Обмін речовин.

Обмін речовин при вагітності піддається значним змінам, що пов'язане з перебудовою функції нервової системи і залоз внутрішньої секреції.

При вагітності ряд ферментів, що містяться в крові, істотно змінюється по кількості або по активності. Зокрема, при вагітності значно збільшується активність фосфатаз - ферментів, що каталізують реакцію розпаду і синтезу фосфорних ефірів. Посилюється активність гістамінази - ферменту, що розщеплює гістамін. При вагітності спостерігається помітне зменшення активності холіноестерази - ферменту, що каталізує розпад ацетілхоліну (медіатора, що грає роль в стимуляції пологової діяльності).

Основний обмін і вжиток кисню під час вагітності зростають. Після IV міс. вагітності спостерігається підвищення основного обміну до 15-20%, що можна пояснити стимуляцією гіпофіза, що настає, під час вагітності. Основний обмін особливо посилюється в другій половині вагітності і під час пологів.

Білковий обмін помітно змінюється. У вагітних відбувається накопичення азоту, запас якого необхідний як матері, так і плоду. Затримка азоту складає 1,84 р. в день, починаючи з 17 нед. вагітності; до кінця вагітності досягає 4-5 г в добу. У крові кількість залишкового азоту не збільшується, кількість сечовини знижена. З сечею виділяється сечовини менше норми, аміак і амінокислоти - більше норми.

Вуглеводний обмін. Концентрація цукру в крові натщесерце при вагітності зазвичай нормальна, проте при проведенні тесту на толерантність до глюкози зниження толерантності наголошується в 6-40% вагітних. У багатьох вагітних наголошується схильність до глікозурії. Глікоген відкладається не лише в печінці і м'язах, але і в плаценті. Можливість значного вагання рівня цукру крові при нормальній вагітності залежить від функціональної потенції островкового апарату підшлункової залози відносно секреції інсуліну, а також активності контрінсулярних гормонів в організмі вагітної.

Ліпідний обмін. У крові вагітних підвищена кількість нейтрального жиру, жирних кислот, холестерину, фосфоліпідів і інших ліпідів. Накопичення ліпідів відбувається також в надниркових, плаценті і молочних залозах. Ліпіди витрачаються на формування тканин плоду.

Мінеральний і водний обмін. Під час вагітності відбувається затримка в організмі жінки і накопичення багатьох неорганічних речовин. Посилюється засвоєння фосфору, який необхідний для розвитку нервової системи і скелета плоду, солей кальцію, необхідних для побудови кісток плоду. Відбувається значне накопичення заліза - 950-1150 міліграм. З цієї кількості 180 міліграм (з розрахунку 0,6 .мг в добу протягом всієї вагітності) складають витрати організму самою вагітною у зв'язку з підвищенням кістковий - мозкового кровотворення, 300-570 міліграм використовується для вироблення додаткового гемоглобіну, 250-400 міліграм витрачається на потреби плоду, 50-100 .мг - на побудову плаценти, 50 міліграм відкладається в мускулатурі матки і, нарешті, з молоком при лактації тривалістю 6 міс. втрачається 180 міліграм заліза. Впродовж всієї вагітності вагітна повинна отримувати 4-5 міліграм заліза в добу. Наголошується затримка в організмі вагітної і інших неорганічних речовин: калія, натрію, магнію, хлору, кобальту, міді і інших мікроелементів. Ці речовини також переходять до плоду і визначають нормальний перебіг процесів обміну і зростання. Накопичення неорганічних речовин має біологічне значення для організму матері, зокрема для підготовки до пологів і лактації.

Накопичення неорганічних речовин впливає на водний обмін, який характеризується при вагітності схильністю до затримки води в організмі. У регуляції водного обміну при вагітності важливу роль грають гормони кори надниркових (мінералокортикоїди). При нормальній вагітності значної затримки води і хлоридів не буває, рідина швидко віддаляється з організму. Потреба організму вагітної жінки у вітамінах (А, В1, D, Е, До, PP і особливо З) зростає у зв'язку з необхідністю постачання ними плоду і підтримки інтенсивного обміну речовин. Cyточная потреба у вітаміні С зростає в 2-3 рази; він має велике значення, зокрема для розвитку плоду, зародкових оболонок і плаценти. Велика роль вітаміну А в процесах зростання плоду, вітаміну В1 - в регулюванні функцій нервової системи і багатьох ферментативних процесів. Вітамін Е сприяє розвитку вагітності. При його недоліку може настати викидень, що пов'язане з некротичними змінами в плаценті і вторинною загибеллю плоду.