Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІУ - 7 К УРОК 21.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
419.18 Кб
Скачать

3. Боротьба за зміцнення держави після смерті Романа Мсти­славича.

Розповідь учителя.

Причиною смерті Романа Мстиславича стало його прагнення розширити межі своїх і без того величезних володінь. У 1205 р,, перебуваючи на землях Польщі, він потрапив у засідку і загинув. Визнаючи його видатні досягнення, сучасники назвали його «Великим» і «Повелителем усієї Русі».

Незабаром після смерті Романа Мстиславича знову розгортаються чвари між князями, починаються боярські інтриги, посилюється втручання чужоземних держав. Це поступово руйнувало ржаву. Сини Романа були ще малолітніми для того, щоб захищати державу: старшому, Данилові, було лише чотири роки, молодшому, Василькові, — два. Тому галицькі бояри прогнали разом із матір'ю, княгинею Ганною. Спочатку бояри покликали трьох Ігоровичів, а ті, не побажавши ділитися з ними владою, знищили близько 500 бояр. Згодом місцева знать вигнала її Ігоровичів (пізніше їх було страчено) і обрала князем Владислава Кормильчича. У цей час польські та угорські феодали, нібито захищаючи інтереси Данила та Василька, захопили Галичину розділили її між собою. У таких складних умовах Данило та Василько, підрісши, починають збирати батькові землі. У цій боротьбі князь Данило спирався на новгородського князя Мстислава Удатного, оскільки був одружений із його дочкою Анною. Мстислав розгромив угорське військо під Галичем і приборкав бояр, але ті змусили передати Галичину не Данилові, а іншому зятю Мстислава — угорському королевичу. Через це Данило спершу утвердився на Волині, а потім потихеньку повернув собі сі ті землі, які колись належали його батькові Роману Мстиславичу. На це йому знадобилося близько 40 років.

Для закріплення питання вчитель наголошує учням на ознаках державного життя після смерті князя Романа:

  • прогресуюче свавілля бояр, яке спричинило проголошення князем Владислава Кормильчича;

  • безперервне втручання сусідніх держав у внутрішні справи західноукраїнських земель, яке привело до того, що королем Галичини було проголошено угорського королевича Коломана;

  • зростаюча монгольська загроза;

  • енергійна боротьба за відновлення державної єдності Данила Галицького.

V. Узагальнення та систематизація знань

Завдання на закріплення.

Учні за допомогою вчителя складають схему,

Становлення Галицьке-Волинської держави

X ст. — утво­рення Галицького і Володимиро-Волинського

XI ст. — від­окремлення Галицького князівства від Київської Русі

XII ст. — від­окремлення Волинського князівства від Київської Русі

1199р. — об'єд­нання Романом Мсмтиславичем Галицького та Волинського

кня­зівств

ти зміцнення його за Ярослава Осмомисла

та зміцнення його за Романа Мстиславича

князівств у єди­не Галицько-

Волинське

князів