Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
043-3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
86.06 Mб
Скачать

Варіанти виконання давачів температури

Варіант 0

Варіант 1

Варіант 2

Варіант 3

Продовженн таблиці 3

Варіант 4

Варіант 5

Варіант 6

Варіант 7

Продовженн таблиці 3

Варіант 8

Варіант 9

Пояснення до задачі

Послідовність розробки 3D-моделі та робочих креслень представлено на прикладі витратомірного сопла. Об’ємні елементи, з яких складається тривимірна модель (рис. 1), утворюють грані, ребра і вершини. Грань – це гладка (не обов’язково плоска) частина поверхні деталі, яка може складатися з декількох елементів. Ребро – пряма чи крива, яка розділяє дві суміжних грані. Вершиною називають точку в кінці ребра. Крім того в моделі можуть бути присутні додаткові елементи: символ початку координат, площини і осі.

Рис. 1. Елементи 3D деталі

Для створення об’ємних елементів використовується переміщення плоских фігур у просторі. Утворене при цьому об’ємне тіло, називається ескізом, а процес переміщення - операцією.

Ескіз може розміщуватися на одній із стандартних площин проекцій, на плоскій грані, створеного раніше елементу, або на допоміжній площині. Ескізи створюються засобами КОМПАС-График і складаються із одного або декількох контурів.

В системі КОМПАС-3D наявні різноманітні операції для побудови об’ємних елементів, чотири з яких вважаються базовими, а саме:

1. Операция выдавливания – видавлювання ескізу перпендикулярно його площині.

2. Операция вращения – обертання ескізу навколо осі, що лежить в його площині.

3. Кинематическая операция – переміщення ескізу вздовж направляючої.

4. Операция по сечениям – побудова об’ємного елемента за декількома ескізами (перерізами).

Операція може мати додаткові можливості (опції), що дозволяють змінювати або уточнювати правила побудову об’ємних елементів.

С уть процесу створення тривимірної моделі полягає у багаторазовому додаванні і видаленні додаткових об’ємів. Прикладами видалення об’ємів із деталі можуть бути різноманітні отвори, проточки, канавки, пази, а прикладами додавання об’єму виступи і ребра.

Розглянемо послідовність створення об’ємної деталі засобами КОМПАС-3D на прикладі деталі типу фланець (рис. 2).

Рис. 2. Деталь типу фланець

Після запуску КОМПАС-3D у стартовому вікні вибирають тип документу Деталь, а для побудови ескізу даної деталі площину, в якій буде здійснюватися побудова. Для цього у боковій панелі Дерево модели розкривають рядок Начало координат, при цьому воно набуде вигляду як на рис. 3.

Д алі вибираємо одну із площин (XY, ZX, ZY), в якій буде здійснюватися побудова плоского ескізу. У даному випадку вибрана площина XY, на екрані вона підсвічується зеленим кольором. Після того як вибрана площина активується, виконується команду Эскиз в Строке текущего состояния, при цьому відбудеться перехід до КОМПАС-ГРАФИК (рис. 4).

Рис. 3. Вигляд Дерева модели

Рис. 4. Активація ескізу

За допомогою кнопки Геометрия здійснюється побудова ескізу, при цьому зображення набуде наступного вигляду (рис. 5):

Так як дана деталь будуватиметься за допомогою Операции вращения, то необхідно задати вісь обертання (червона штрих-пунктирна лінія на рис. 5).

Після виконання усіх побудов в ескізі необхідно перейти до КОМПАС-3D за допомогою натискання кнопки Эскиз в Строке текущего состояния. Для перетворення створеного ескізу в об’ємне зображення необхідно на Панели расширеных команд вибрати команду Операция вращения (рис. 6):

Рис. 5. Побудова ескізу деталі Фланець

Рис. 6. Задання параметрів Операция вращения

У результаті виконання даної операції деталь набуде вигляду, показаного на рис. 7.

Для вирізання отвору на циліндричній поверхні необхідно вибрати площину, в якій буде розміщуватися отвір (ZX) і перейти до ескізу. Так як прив’язки не працюють для новоствореної деталі, то необхідно спроектувати основу циліндра на цю площину. Для цього на панелі команд вибираємо команду Спроецировать объект (рис. 8) і вибрати відповідні грані.

Рис. 7. Об’ємний вид деталі “фланець”

Рис. 8. Виконання проектування основи деталі на площину

За допомогою допоміжної геометрії будуємо діагоналі утвореного прямокутника і на їх перетині коло, основною лінією. Після проведених побудов ескіз набуде вигляду показаного на рис. 9.

Так як команда Вырезать выдавливанием здійснює побудову по основних лініях, то необхідно видалити проекцію основ циліндра. Далі за допомогою вищезазначеної команди здійснюється вирізання отвору. В рядку параметрів задаємо зворотний напрямок через всю деталь.

Рис. 9. Проектування ескізу отвору на основу циліндра

Після цього на площині фланця будуємо 6 отворів для кріплення двох однакових фланців між собою. Спочатку робиться один отвір, а далі використовуючи команду Массив элементов по концентрической сетке створюється масив з шести отворів. Для цього необхідно вибрати дану команду на Панели расширеных команд, а потім вибрати Вырезать элемент выдавливания і в Строке параметров задати кількість отворів, наприклад 6 (рис. 10):

Рис. 10. Вигляд Строки параметров

Планування сборки Сборка – це тривимірна модель, яка об’єднує моделі деталей, інші сборки і стандартні виробів, а також інформацію про взаємне положення компонентів.

Розробник задає склад сборки, додаючи в неї нові компоненти або видаляючи існуючі. Моделі компонентів зберігаються у окремих файлах. У файлі сборки зберігаються лише посилання на компоненти.

Для прикладу на рис. 11 представлена конструкція “Блок направляючий”, який складається з однієї збірної одиниці, чотирох деталей і декількох стандартних виробів. При цьому дану конструкцію можна було б розробити і без застосування сборок, але у такому випадку буде неможливо створювати комплект документації на виробництво та змінювати окремі елементи деталей.

Рис. 11. Елементи сборки “Блок направляючий”

Для створення файлу сборки необхідно вибрать команду Создать (панель Стандартная) новий документ Сборка після чого на екрані з’явиться вікно нової сборки (рис. 12).

П отрібно зберегти сборку на диску під відповідним іменем наприклад Ролик. Після цього в режимі визначення властивостей сборки, у закладці Свойства задають умовне позначення сборки, наприклад ПК.01.00 і її назву Ролик (рис. 13).

Рис. 12. Вікно створення Сборки

Рис. 13. Вигляд панелі Свойства

При натисненні кнопки Создать объект виконується вихід із режиму визначення властивостей сборки. Щоб додати в сборку компонент, який вже є на диску натискають кнопку Добавить из файла на панели Редактирование сборки (рис. 14). При цьому утворюються сборка з розроблених раніше елементів.

Рис. 14. Вигляд панелі Редактирование сборки

Р озробка робочих креслень Система КОМПАС-3D дозволяє користувачу створити креслення з готової тривимірної моделі. Для цього використовується команда Создать новый чертеж из модели, яка активізується, натисканням відповідної кнопки (рис.15) на Инструментальной панели. Після цього відкривається новий документу типу Чертеж, в якому зображений асоціативний вигляд створеної тривимірної моделі, що пов’язана з уже існуючою. Параметри вигляду встановлюються за замовчуванням.

Рис.15. Вигляд Инструментальной панели