Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ses_mol.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
890.88 Кб
Скачать

2. Перелік дисциплін та їх окремих розділів, знання яких сту­дентам необхідно для вивчення мікробіології

­При вивченні мікробіології студентам необхідно зна­ти матеріал з курс біології, хімії, фізики за середню школу.

1. Матеріали фізики, які знайомлять студентів з бу­довою та роботою оптичного мікрос­копа.

2. По курсу біології студенти викорис­товують знання по прин­ципам номенклатури і таксономії живих істот. Структура і функція гена. Основні форми мінливості.

3. ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ З МІКРОБІОЛОГІЇ

ЗАГАЛЬНА МІКРОБІОЛОГІЯ

Мікробіологія як наука. Медична мікробіологія, її завдання в боротьбі з інфекційними хворобами. Значення мікробіології в підготовці медичних сестер. Історія розвитку мікробіології. Вітчизняні мікробіологи, їх внесок у розвиток науки. Досягнення мікробіології в боротьбі з інфекційними хворобами.

Ознайомлення з організацією та обладнанням мікробіологічної лабораторії. Робота з мікроскопом.

Поняття про класифікацію мікроорганізмів. Морфологія бактерій, їх величина та основні форми. Поліморфізм. Будова бактеріальної клітини.

Мікроскопічний метод дослідження та його значення.

Коротка морфологічна характеристика грибів, спірохет, найпростіших, рикетсій, вірусів.

Поняття про хімічний склад мікроорганізмв. Живлення, дихання, ріст і розмноження бактерій.

Характеристика живильних середовищ. Поняття про культуральні і біохімічні властивості. Токсини, їх практичне застосування.

Прості і складні методи забарвлення мазків. Забарвлення препарату простим методом і за методом Грама. Вивчення основних форм мікроорганізмів за допомогою імерсійної системи мікроскопа. Ознайомлення з живильними середовищами. Демонстрація росту мікроорганіізмів на середовищах. Техніка посіву на живильні середовища петлею, тампоном, шпателем. Демонстрація кольорового ряду Гіса.

Поширення мікробів у природі. Нормальна мікрофлора організму людини. Вплив фізичних, хімічніих і біологічних чинників на мікроби. Стерилізація, дезінфекція. Поняття про антисептику та асептику. Методи стерилізації медичного інструментарію, перев’язувального матеріалу, лабораторного посуду, живильних середовищ.

Поняття про генотипову і фенотипову мінливість, її практичне використання.

Бактеріофаг, його природа і практичне застосування.

Поняття про антибіотики, їх природа. Вплив бактеріофагу та антибіотиків на мінливість мікроорганізмів. Побічна дія антибіотиків і методи її подолання.

Противірусні хіміотерапевтичні препарати. Антисептики.

Визначення понять “інфекція”, “інфекційний процес”. Характеристика мікроорганізмів – збудників інфекційних хвороб. Поняття про патогенність, вірулентність, токсигенність, специфічність, органотропність. Резервуари та джерела інфекції. Механізми і шляхи проникнення мікробів у макроорганізм. Чинники інфекційного процесу. Динаміка інфекційного процесу. Види і форми інфекцій. Поняття про внутрішньолікарняну інфекцію.

Спеціальна медична мікробіологія

Патогенні коки. Загальна харатеристика групи. Взяття матеріалу для дослідження при хворо-бах, що спричиняються стафілококами, стрептококами, пневмококами, менінгококами, гонококами. Заходи безпеки під час взяття і транспортування матеріалу до лабораторії. Методи лабораторної діаг-ностики кокових інфекцій. Принципи лікування хворих на кокові інфекції. Медична етика і деонтологія.

Взяття слизу з зіва та носа тампоном, посів матеріалу на цукровий бульйон і кров’яний агар. Особливості взяття і транспортування матеріалу до лабораторії, оформлення документації. Демонстрація росту патогенних коків на живильних середовищах. Визначення чутливості коків до антибіотиків методом паперових дисків. Методика лабораторного дослідження при кокових інфекціях.

Родина кишкових бактерій. Загальна характеристика родини. Короткі відомості про ешерихії, сальмонели, шигели, холерні вібріони. Особливості взяття матеріалу і транспортування його до лабораторії. Правила роботи зі збудниками особливо небезпечних інфекцій. Основні етапи лабораторної діагностики кишкових інфекцій. Медична етика і деонтологія.

Посів калу на живильні середовища: Ендо, Плоскірєва. Демонстрація росту ешерихій, сальмонел, шигел. Постановка реакції аглютинації на склі. Реакція Відаля.

Корінебактерії дифтерії. Бордетели. Короткі відомості про морфологію та біологічні властивості. Коринебактерій дифтерії. Патогенез дифтерії. Імунітет. Особливості взяття матеріалу для дослідження від хворих на дифтерію та доставка його до лабораторії. Основні етапи лабораторної діагностики. Специфічне лікування хворих на дифтерію. Профілактика.

Короткі відомості про збудника коклюшу. Особливості взяття матеріалу для дослідження. Специфічна профілактика коклюшу. Медична етика і деонтологія.

Мікобактерії туберкульозу. Морфологія, короткі відомості про біологічні властивості збудника туберкульозу. Патогенез туберкульозу. Імунітет. Правила збирання мокротиння, дезінфекція плювальниць. Заходи безпеки під час роботи. Лабораторна діагностика туберкульозу. Проба Манту. Специфічна профілактика. Медична етика і деонтологія.

Збудники зоонозних інфекцій. Загальна характеристика. Взяття матеріалу та заходи безпеки під час роботи зі збудниками ОНІ. Особливості лабораторної діагностики чуми, туляремії, бруцельозу, сибірки. Алергічні проби. Специфічна профілактика. Медична етика і деонтологія. Специфічне лікування хворих на зоонозні інфекції.

Патогенні клостридії. Загальна характеристика групи. Особливості лабораторної діагностики раневої інфекції (газової гангрени), правця, ботулізму. Особливості взяття матеріалу і заходи безпеки. Специфічне лікування хворих. Специфічна профілактика. Медична етика і деонтологія.

Патогенні спірохети. Загальна характеристика групи. Загальні відомості про збудника сифілісу. Патогенез сифілісу. Особливості взяття матеріалу для дослідження в різні періоди хвороби. Заходи безпеки під час роботи. Короткі відомості про збудників поворотного тифу і лептоспірозу. Медична етика і деонтологія.

Рикетсії. Віруси. Загальна характерисика рикетсій. Загальні відомості про збудника висипного тифу. Імунітет. Взяття матеріалу і заходи безпеки. Лабораторна діагностика. Специфічна профілактика. Медична етика і деонтологія.

Принципи класифікації і загальна характеристика вірусів. Поняття про вірусологічні методи дослідження. Взяття матеріалу і заходи безпеки під час роботи з вірусним матеріалом. Особливості дослідження. Короткі відомості про РНК- і ДНК-геномні і некласифіковані віруси – ортоміксовіруси (грипу), параміксовіруси (кору, паротиту), рабдовіруси (сказу), пікорнавіруси (поліомієліту), поксвіруси (натуральної віспи), ретровіруси (ВІЛ), онковіруси та віруси гепатиту. Специфічне лікування хворих на вірусні інфекції та профілактика.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]