Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ виробничої практики в Антимонопольному ком...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
174.59 Кб
Скачать

Висновки

Проходячи виробничу практику в обласному територіальному відділенні АМКУ в м. Кіровограді я ознайомився із структурою та організацією роботи цього державного органу. Ознайомився із принципами його роботи, повноваженнями територіального відділу та повноваження окремих працівників. Також ознайомився із законодавством яким керується Антимонопольний комітет України та його територіальні відділення, в тому числі і Кіровоградське обласне територіальне відділення.

Передусім, Статтею 42 Конституції України встановлено що, «Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом».

Відтак, для виконання вказаних завдань держави, встановлених Конституцією України, створено спеціальний орган – Антимонопольний комітет України.

Статтею 1 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» встановлено що, «Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності».

«Особливості спеціального статусу Антимонопольного комітету України обумовлюються його завданнями та повноваженнями, в тому числі роллю у формуванні конкурентної політики, та визначаються цим Законом, іншими актами законодавства і полягають, зокрема, в особливому порядку призначення та звільнення Голови Антимонопольного комітету України, його заступників, державних уповноважених Антимонопольного комітету України, голів територіальних відділень Антимонопольного комітету України, у спеціальних процесуальних засадах діяльності Антимонопольного комітету України, наданні соціальних гарантій, охороні особистих і майнових прав працівників Антимонопольного комітету України на рівні з працівниками правоохоронних органів, в умовах оплати праці».

Основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики в частині:

1) здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на засадах рівності суб'єктів господарювання перед законом та пріоритету прав споживачів, запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

2) контроль за концентрацією, узгодженими діями суб'єктів господарювання та регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб'єктами природних монополій;

3) сприяння розвитку добросовісної конкуренції;

4) методичного забезпечення застосування законодавства «про захист економічної конкуренції».

Для реалізації завдань, покладених на Антимонопольний комітет України, в Автономній республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі утворюються територіальні відділення Антимонопольного комітету України, повноваження яких визначаються Комітетом у межах його компетенції.

Так, наказом Антимонопольного комітету України від 05.01.94 № 1 «Про створення територіальних відділень Антимонопольного комітету України» створено Кіровоградське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Територіальне відділення Антимонопольного комітету України очолює голова територіального відділення.

Голова територіального відділення та його заступник призначаються та звільняються Головою Антимонопольного комітету України.

Заступник голови територіального відділення призначається та звільняється Головою Комітету за поданням голови територіального відділення.

Антимонопольний комітет України і його територіальні відділення становлять систему органів Антимонопольного комітету України.

Відділення реалізує в регіоні завдання, покладені на Антимонопольний комітет Законом України «Про Антимонопольний комітет України», іншими актами законодавства про Антимонопольний комітет, для чого:

- контролює дотримання у відповідному регіоні конкуренційного законодавства;

- розглядає справи про порушення конкуренційного законодавства;

- розробляє і організовує виконання заходів, спрямованих на запобігання порушень конкуренційного законодавства;

- розробляє пропозиції щодо проведення заходів, спрямованих на демонополізацію економіки;

- узагальнює практику застосування конкуренційного законодавства, розробляє пропозиції щодо його вдосконалення і вносить їх на розгляд Антимонопольного комітету України;

- здійснює інші дії з метою контролю за дотриманням конкуренційного законодавства в межах його повноважень.

Також статтею 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції» встановлено, що органи Антимонопольного комітету України - Антимонопольний комітет України, постійно діючі та тимчасові адміністративні колегії Антимонопольного комітету України, державний уповноважений Антимонопольного комітету України, адміністративні колегії територіальних відділень Антимонопольного комітету України.

Наказом голови територіального відділення утворена адміністративна колегія територіального відділення, яку очолює голова, а у разі його відсутності його заступник. До складу адмінколегії входять всі начальники відділів територіального відділення. Розпорядження та рішення колегії приймаються шляхом голосування більшістю голосів присутніх на її засіданні членів від імені територіального відділення.

Загалом практикою задоволений, скарг та пропозицій щодо роботи Антимонопольного комітету не маю. Інформація про роботу цього державного органу була донесена мені у повному обсязі та у зрозумілій формі. Необхідна документація була надана мені необхідний у строк.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Конституція України.

2. Закон України « Про Антимонопольний комітет України » від 26 листопада 1993 р. № 3659.

3. Закон України « Про захист економічної конкуренції » від 11 січня 2001 р. № 2210.

4. Закон України « Про захист від недобросовісної конкуренції » від 07 червня 1996 р. № 236/96.

5. Розпорядження Антимонопольного комітету України « Про затвердження Тимчасових правил розгляду справ про порушення антимонопольного законодавства України » від 19 квітня 1994 р. № 5.

6. Конкуренційне законодавство України : Юридичний збірник. – К., 2002. – 296 стор.