Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з І.У-17 ст. (КМС).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Тема 12. Відсіч турецько-татарської агресії і боротьба за визволення південних українських земель в останній чверті хуіі століття.

Наступ Туреччини і Криму на правобережні землі в першій половині 70-х років ХУІІ ст. Поразка Польщі у війні з Туреччиною. Бучацький мирний договір 1672р. Позиція П.Дорошенка. Масове переселення населення Правобережної України на Лівобережжя і Слобожанщину.

Відсіч першого Чигиринського походу турецької армії в 1677 р.: Ю.Хмельницький - ставленик Туреччини. Героїчна оборона Чигирина. Участь Запорозької Січі у воєнних діях. Відступ турецької армії.

Другий Чигиринський похід турецької армії у 1678 р. Героїчна оборона Чигирина. Дії запорозьких козаків. Підготовка Києва до оборони. Відступ російсько-української армії.

Останнє гетьманування Ю. Хмельницького на Правобережжі (1677 – 1681 рр.).

Передача Росією частини українських земель Туреччині за умовами Бахчисарайського мирного договору 1681 р.

Уступка Росією українських земель Польщі за Трактатом про "вічний мир" 1686 р.

Опір патріотичних сил України розчленуванню країни. Спроба відновлення козацького устрою на Правобережній Україні у другій половині 80-х – 90-х роках XVII ст. С. Палій. Спроби України та Росії відвоювати південноукраїнські землі у 80-х роках. Усунення з гетьманства І.Самойловича. Обрання І.Мазепи гетьманом (1687-1708). Коломацькі статті 1687р.

Акція Петрика. Підписання Запорозькою Січчю антиросійського договору з Кримським ханством (1692 р.). Перехід України і Росії у масований наступ на Кримське ханство у 90-х роках. Дніпровсько-азовські походи. Зміцнення позицій Росії на українських землях. Будівництво фортець.

Тема 13. Державний устрій і соціально-економічний розвиток

України в другій половині ХУІІ ст.

Стабілізація військово – адміністративного устрою Лівобережної України. Специфічні риси полково - сотенного устрою Слобідської України. Збереження самобутнього устрою Запорізької Січі у другій половині XVII ст. Судова система: генеральний, полковий, ратушний та магістратський суди. Наступ царизму на державний устрій Лівобережної України: створення Малоросійського приказу, зміцнення системи воєводського правління. Зміна адміністративно – політичного устрою західноукраїнських земель у складі іноземних держав. Причини, основні тенденції і напрямки міграції українського населення.

Російський уряд - опора відродження феодального землеволодіння у Гетьманщині. Монополізація царем функцій верховного власника українських земель. Привласнення старшиною, шляхтою і духовенством земельних угідь. Еволюція феодальних форм землеволодіння. Поступове позбавлення селян права власності на землю.

Елементи буржуазних відносин у сільському господарстві, промисловості та торгівлі: дрібнотоварне виробництво, капіталістичні мануфактури, договірні відносини.

Еволюція соціальної структури населення. Формування козацької старшини. Українська шляхта: права, привілеї і місце в суспільстві. Наступ на права і привілеї козацтва. Еволюція соціальних груп селянства. Початок "повторного закріпачення". Боротьба міщанства за свої права. Українське духовенство.

Нові соціальні групи населення.

Підпорядкування Київської митрополії московському патріархату.