Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ3_ЛК_КГ_укр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

5.Поворот набору об'єктів.

Команда Rotate(Поверни) забезпечує поворот набору об'єктів.

Запити:

Базова точка - центр обертання;

Кут повороту/Посилання

При виборі Посилання видаються запити:

Кут посилання: - задається кут, що визначає поточне положення об'єкту

Новий кут: - задається нове положення об'єкту

6.Масштабування набору об'єктів

Команда Scale(Масштаб) забезпечує зміну розміру існуючих примітивів.

Запити:

Базова точка - задається центр масштабування

Масштаб/Посилання - указується коефіцієнт масштабування. Якщо масштабний коефіцієнт більше одиниці, об'єкт збільшується, якщо менше одиниці — зменшується.

При масштабуванні по посиланню один з існуючих вимірів об'єкта використовується як посилальне для нового. При цьому вказується довжина об'єкту в поточному масштабі і його новій довжині після перетворення. Наприклад, якщо в якому-небудь з вимірів об'єкт має довжину 4.8 одиниць, і його потрібно збільшити до 7.5 одиниць, то перша довжина служить посилальної, а друга — нової. Найпростіший спосіб перетворення довжин відкритих об'єктів (відрізків, дуг, поліліній, еліптичних дуг і сплайнів) — використати операцію зміни довжини.

Для масштабування об'єктів можна використовувати режим роботи з ручками "Масштаб". Наприклад, збільшення розміру кола може бути виконано буксируванням базової ручки від центра кола, а зменшення — буксируванням до центра. Як альтернативу можна ввести значення відносного масштабного коефіцієнту.

7.Дзеркальне відображення набору об'єктів.

Команда Mirror(Дзеркало) забезпечує формування дзеркальних відображень існуючих на кресленні об'єктів. Дзеркальне відображення об'єктів виробляється щодо осі відображення, обумовленої двома точками. Після виконання операції вихідні об'єкти можна стерти або залишити. Дзеркальне відображення дозволяється робити в будь-якій площині, рівнобіжній площині XY поточної КСК. Хоча допускається виконувати дзеркальне відображення видового екрана в просторі листа, на вид і на об'єкти простору моделі це ніяк не впливає.

Запити:

Перша точка осі відображення

Друга точка

Видалити старі об'єкти?<Н>

При дзеркальному відображенні тексти, атрибути і їхні визначення також здобувають дзеркальний вид. Для того, щоб отриманий у результаті дзеркального відображення текст мав звичний вигляд, варто привласнити системній перемінній MIRRTEXT значення 0. За замовчуванням ця перемінна включена.

8.Креслення подібних об'єктів.

Команда Offset(Подоба) будує об'єкт, подібний до існуючого об'єкту з заданим зсувом або проходжуючий через задану точку зі збереженням орієнтації.

Запити:

Величина зсуву або Точка <Через точку> - зсув або ключ <Через точку>

Виберіть об'єкт для створення йому подібних - вибрати об'єкт для зсуву. При цьому не використовувати січну рамку.

Сторона зсуву? - показати курсором, в яку сторону зміщувати, якщо був зазначений зсув.

Якщо вибрати ключ <Через точку> - потрібно вказати точку, через котру буде проходити зміщений об'єкт. Відстань, що задається, повинна бути більше 0.

9.Повторення набору об'єктів.

Команда Array(Масив) забезпечує одержання декількох копій обраних об'єктів, розміщених у прямокутній або круговій структурі. Об'єкти, розміщені таким чином, називаються прямокутним або круговим масивом. Для кругових масивів задається кількість копій об'єкта і режим їхнього повороту. Для прямокутних масивів задається кількість рядків і стовпців, а також відстань між ними. Коли масив отриманий, кожною зі складових його елементів можна маніпулювати незалежно від інших.

Ключі:

Прямокутний - визначення прямокутного масиву по рядках і стовпцям;

Круговий - визначення кругового масиву

Запити для прямокутного масиву:

Число рядків

Число стовпців

Розмір осередку або відстань між рядками

Відстань між стовпцями

Запити для кругового масиву:

Базова/Центр масиву

Число елементів

Кут заповнення

Повертати об'єкти при копіюванні? <Д> - при відповіді Да скопійовані об'єкти повертаються щодо своєї опорної точки відповідно до повороту самого масиву.