Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальное страхование. Литвин А.Ю. КЛ. 2009 (у...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Тема 2. Становлення і розвиток соціального страхування

2.1. Етапи розвитку системи соціального страхування

2.1.1. Етапи реформування системи соціального страхування в Україні

Система соціального страхування в Україні пройшла у своєму розвитку декілька етапів:

  1. етап 1998 рік – прийняття Закону «Основи законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Враховуючи важливість цього законодавчого акта, Президія Верховної Ради України Постановою прийняла рішення про проведення 8 квітня 1996 року парламентського слухання щодо даного законопроекту. Обговоривши проект закону, учасники парламентського слухання в основному схвалили його й рекомендували Верховній Раді після відповідного доопрацювання роз­глянути цей законопроект.

Основи законодавства України про соціальне страхування були доопрацьовані і подані до Верховної Ради. Парламент розглядав їх тричі у першому читанні, двічі – у другому і 14 січня 1998 року прийняв Основи. Цим самим було відкрито шлях для розробки законопроектів з окремих видів соціального страхування.

  1. етап1999-2000 р. – прийняття законів відповідно до Основ законодавства України із загальнообов'язкового державного соціального страхування. Верховною Радою України були прийняті Закони «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» (23 вересня 1999 року № 1105-ХІУ), «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (2 березня 2000 року № 1533-111), «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» (від 18 січня 2001 року № 2240-ІІІ).

Таким чином, в Україні було створено законодавчі умови для підновлення системи загальнообов'язкового державного соціального страхування, яка базується на вимогах Європейського кодексу соціального забезпечення (1964 року) та рекомендаціях Міжнародної організації праці (МОП) № 67 (1944 рік).

  1. етап – 2001 p. – впровадження державного соціального страхування. Відповідно до прийнятих законів, в 2001 році запроваджено три види загальнообов'язкового державного соціального страхування: на випадок безробіття; у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням; від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

  2. етап – 2002 – по т.ч. – удосконалення законодавства з загальнообов'язкового державного соціального страхування, впровадження пенсійного та розробка основ медичного соціаль­ного страхування.

2.1.2. Етапність становлення Пенсійного фонду України

Пенсійний фонд у своєму розвитку мав декілька еволюційних перетворень:

  1. рік – створення Пенсійного фонду України.

  2. рік – вперше пенсії профінансовано з коштів Пенсійного фонду, а не з державного бюджету.

  3. рік – початок реформування тарифної пенсійної системи (зниження тарифу до 37 % від Фонду оплати праці).

1995 рік – закріплення обов'язковості реєстрації платників страхових внесків в органах Пенсійного фонду.

  1. рік – затвердження Основних напрямів реформування пенсійного забезпечення в Україні, зокрема запровадження виплати пенсій через установи банків за згодою пенсіонера.

  2. рік – початок переходу на персоніфікований облік в системі обов'язкового державного пенсійного страхування (на базі експерименту у Львівській області).

  1. рік – Послання Президента України до Верховної Ради і Кабінету Міністрів України «Про основні напрями реформування системи пенсійного забезпечення населення України» та ухвалення проектів законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про недержавне пенсійне забезпечення».

  2. рік по т.ч. – здійснення переходу на призначення й оформлення пенсій у Пенсійному фонді України.