Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
275.97 Кб
Скачать

Техніко-криміналістичне дослідження документів

    1. Визначення техніко-криміналістичного дослідження документів та їх характеристика.

    2. Способи підроблення документів та методи їх дослідження

    3. Способи високого друку: підроблення відтисків друкованих форм

    4. Сучасні способи виготовлення (підроблення) документів

1.

В перекладі з лат. мови «документ» означає «доказ».

Документ - це матеріальний засіб, що виготовлений людиною, відповідає певним вимогам (стандартам – наявність фото, штампів, печаток, підписів і т.д.) і має основним своїм завданням засвідчити відповідність певного факту дійсності.

Документи є різних видів:

  • виготовлені на папері

  • виготовлені на пластиковому матеріалі

  • фотографії

  • відеозаписи

  • звукозаписи

На думку лектора, необхідно визнати документи в електронному варіанті в сьогоднішньому часовому форматі.

Коло тих питань, які стосуються виготовлення документів, підроблення документів входить до предмету пізнання техніко-криміналістичного спрямування.

Техніко-криміналістичне експертне дослідження документів. 8 типових питань, які ставляться перед експертом:

  1. Який спосіб виготовлення документу?

  2. Який спосіб підроблення документу?

  3. З якого матеріалу документ виготовлений (яким способом виготовлений)?

  4. Відбитки штампів і печаток

  5. Які засоби використовувалися для виготовлення документів?

  6. Чи можливо ідентифікувати документ, а якщо можливо та за якими ознаками (йдеться про підроблення або оригінал документу)?

  7. Питання ідентифікації особи за індивідуальною каліграфією, якщо в документі є рукописний текст

  8. Визначення давності документу

Документ – це такий об’єкт, з яким потрібно поводитись обережно. Зокрема:

  1. Документ при визначенні його доказом та приєднанні до матеріалів справи не можна підшивати. Необхідно виготовити конверт, підшити конверт, написати на конверті номер під яким він є наявним в кримінальній справі і потім помістити документ в конверт.

  2. Забороняється робити на документі надписи, помітки, підчищення тощо.

  3. При зберіганні документ необхідно помістити у спеціальний прозорий конверт на зразок файлу.

  4. Документ необхідно позбавити впливу сонця, вологи, потоку повітря (гарячого, холодного).

  5. На документ на має бути впливу хімічних речовин, різних отрутохімікатів.

Бувальщина: Архів у Харкові (в бібліотеці). Журнал. В ньому про в’язницю інформація - 1918р. Розстріл без суду і слідства.

2.

Типові способи підроблення документів:

  1. Підчищення (лезом). Для того, що виявити – потрібно піднести документ до джерела світла і в місці підчищення місце підкинення буде просвітлюватися. У більшості випадків підчищення як спосіб підроблення застосовують до тих документів, основою яких слугує твердий паперовий матеріал.

  2. Підчищення та додруковування або дописування. Довідка. Друкарська машинка, старий папір. Передрукувати довідку. Знайти особу, щоб підписала.

  3. Змивання тексту (беремо спирт, вату – наносимо на текст, і витираємо напис; або беремо сірник, на нього намотуємо вату, опускаємо його в сприт і все те саме). Проте змивання тексту може бути використано до документу, що виготовлений на папері, якщо на пластику – то не змиємо!

  4. Переклеювання фотографій. Дуже часто документом, в якому переклеюється фотографія є паспорт. Щоб виявити, потрібно оглянути фото по периметру, при цьому необхідно застосувати лупу. В такому разі ми виявимо, що по тому ж периметру в окремих секторах виявити ознаки (сліди), коли клей під тиском «вийшов» на зовні. Цей же клей має колір, що не відповідає кольору аркуша і це при тому, що аркуш паспорта виготовлений так, що має захисну сітку або елементи захисту. Сектори «витиснутого» клею поміж особою по тому ж периметру розташовані на різній відстані. Якщо дослідник використає ультрафіолетове проміння і його потік наведе на місце ймовірного підроблення документа, в т.ч. місце переклеювання фото, то відповідні ознаки будуть чітко виокремлені. Це стосується різних способів.

  5. Спосіб високого друку (повна підробка)

  6. Беремо оригінальний бланк документу і вносимо туди неправдиві відомості, як правило рукописним текстом

  7. Травлення – на фарбник необхідно діяти кислотою або рідиною, яка має елементи кислоти (оцет), тому що не кожний фарбник піддається змиванню

  8. «Коза» - беремо велике скло, зсуваємо два столи або табуретки, на них зверху кладемо скло, під скло кладемо лампу і вмикаємо. Світло в кімнаті вимикаємо. Беремо оригінал документу і кладемо на скло. Далі на оригінал кладемо чистий аркуш і бажано скріпити листки. Всі контури під дією світла ми бачимо і можна за допомогою циркуля, лінійки і т.д. далі вже підробляти.

3.

Сутність способу високого друку полягає в тому, що необхідно виготовити кліше. Початково необхідно взяти апарат чорно-білого зображення (не цифровий). Кладемо диплом, розгортаємо його і кожну сторінку фотографуємо. Потім виготовляємо фотографії. Для нас є важливим негатив. Якщо ми прийшли до висновку, що фото високої якості – то знову беремо пристрій для виготовлення фото і поміщаємо його в темну кімнату. Беремо штатив на ньому розміщаємо негатив, на який має потрапляти потік червоного світла. Десь на відстані 60-80 см під штативом буде відбиток нашого зображення і там ми ставимо ємкість, площею такою, щоб диплом туди можна було покласти. В цю ємкість кладемо пластину, з якої буде виготовлятись кліше. На пластині буде чітко видимий текст і щоб все було симетрично. Далі в ємкість наливаємо рідину (реактивну), яка повинна покрити пластину на рівні 0.5 мм. Відбувається процес травлення – рідина «виїдає» пластину за виключенням тих місць, куди потрапляє червоне зображення тексту. Час на хімічну реакцію – щоб реактив знищив основу платину (основа пластини – виготовлена з суцільного м’якого металу). Спостерігаємо за названим хімічним процесом. А чому в темноті? - ….Далі беремо кліше, сушимо, витираємо і штампуємо дипломи.

Кліше являє собою пластину, на якій виготовлені літери (текст) способом травлення. Матеріалом виготовлення кліше є метал, зокрема алюміній, мідь, і не просто метал, а той метал, який піддається травленню. Далі кліше опускаємо у фарбу і наносимо на аркуш паперу (як ставити штамп). Далі все це просушується.

4.

Сучасні способи підроблення документів, штампів, печаток. Законним способом виготовляють станком з електронним управлінням. Вноситься програма. В програму даються реквізити. Сидить оператор. 5 хвилин часу і ми отримуємо печатку, штамп чи документ. Але потрібно мати дозвіл на виготовлення, який дає дозвільна система.

Не є сучасним способом – наприклад, коли на гумі вирізаємо скальпелем кліше (гумове).

Сучасний спосіб підроблення документу полягає у використанні засобів комп’ютерної техніки, зокрема спеціальних програм. Отож, або необхідно мати таку техніку, або треба підкупити особу, яка володіє і має доступ до цієї техніки.

----- 2 семестр -----

Котюк Іван Ілліч