Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

4.3 Прийоми редагування ет

Зміна даних

Операція зміни даних в комірках дуже прості. Можна користуватись одним із таких прийомів:

  • для зміни даних на нові виділіть комірку і наберіть у ній нові дані;

  • для редагування усередині комірки клацніть мишею на комірці (активізація комірки) і потім зробіть подвійне клацання по комірці або натисніть клавішу F2 ( у комірці з’явиться курсор);

  • для редагування у рядку формул активізуйте потрібну комірку, клацніть у рядку формул і змініть дані .

Завершується редагування натисканням на клавішу Enter або клацанням поза коміркою, що редагується.

Переміщення і копіювання даних.

Операції переміщення і копіювання даних можуть здійснюватися в Excel за допомогою двох стандартних засобів, що підтримуються практично всіма Windows –додатками, - це Drag and Drop і буфер обміну. Крім того, для копіювання в Excel передбачений спеціальний засіб - маркер заповнення.

  • Drag and Drop Це найпростіший спосіб переміщення і копіювання даних. Виділіть первинний діапазон комірок і наведіть покажчик миші на жирну рамку межі діапазону . Коли покажчик набуде форми стрілки, натисніть ліву кнопку миші (при переміщенні даних) або ліву кнопку і клавішу Ctrl (при копіюванні). У останньому випадку до стрілки покажчика додається невеличка позначка ”+”, що означає копіювання. Перетягніть зображення комірок у нове положення і відпустіть кнопку миші.

  • Буфер обміну. При операціях переміщення і копіювання через буфер обміну виділіть первинні комірки. Потім виконайте команду меню Правка / Вырезать (Копировать) . Для команд Вырезать и Копировать можна використовувати звичайні комбінації клавіш Ctrl+X i Ctrl +C відповідно. Клацніть мишею на кутовій (лівій верхній) комірці цільового діапазону й оберіть команду Правка- Вставить або натисніть Ctrl +V. Ділянка первинних комірок залишається виділеною рухомим пунктиром, відмініть виділення натисканням на клавішу Esc .

  • Маркер заповнення. Виділіть первинну комірку і наведіть покажчик миши на маркер заповнення, що міститься на межі комірки у правому нижньому куті. Покажчик миші перетвориться при цьому на тонке чорне перехрестя. Перетягніть маркер заповнення до цільових комірок і відпустіть кнопку миші. Якщо до цього в зоні вставки були інші дані, то вони будут заміщені новими даними.

Вставка рядків і стовпців.

Розглянемо прийоми вставки порожніх рядків або стовпців до електронної таблиці. Для вставки одного рядка виділіть будь-яку комірку у рядку, над якою потрібно вставити новий рядок . Потім у меню Вставка оберіть команду Строки. Аналогічно можна вставити декілька рядків (число вставлених рядків дорівнюватиме числу виділених по вертикалі комірок).

Щоб вставити один стовпець, клацніть по комірці в стовпці, ліворуч від якого має бути новий стовпець, і виконайте команду Вставка / Столбцы . Для вставки декількох стовпців виділіть ті, праворуч від яких потрібно розмістити нові стовпці. Кількість виділених стовпців має збігатися з кількістю тих, що вставляються.

Зазначимо, що можлива вставка не тільки рядків і стовпців, а й вставка порожніх комірок . Це виконується командою Вставка /Ячейки.

Видалення рядків, стовпців і комірок.

Щоб видалити рядок (рядки) або стовпець (стовпці), виділіть об’єкти, що вилучаються, і оберіть команду меню Правка / Удалить. При видаленні рядків звільнене місце заповнюється рядками, розташованими нижче, а при видаленні стовпців на їхнє місце зміщуються стовпці з правого боку.

Видалення комірки виконується дещо складніше. Оберіть команду Правка /Удалить й у діапазоні, що з’явиться , зазначте за допомогою перемикачів напрямок переміщення сусідніх комірок, які заповнять звільнене місце.

Автзаповнення.

Істотно спростити введення даних до електронної таблиці можна за допомогою засобу автозаповнення, що забезпечує заповнення комірок даними з визначених послідовностей, передбачених в Excel. Такими послідовностями є, зокрема, дні тижня, назви місяців, прогресії.

Наприклад. Введіть в комірки В1 слово понеділок і натисніть Enter. Наведіть покажчик миші на маркер заповнення цієї комірки і протягніть маркер униз до комірки В7. У результати у виділених комірках з’являться записи, що відповідають наступним дням тижня: вівторок, середа тощо. Ця послідовність належіть до заздалегідь заданих в Excel.

Додаткові можливості при заповненні з’являються якщо ви перетягуєте маркер правою кнопкою миші. При проходженні маркера через комірку виникатиме спливаюча підказка з вказанням значення, що буде записано в дану комірку. Коли після виділення діапазону, що заповнюється, відпустити кнопку миші, з’явиться контекстне меню маркера заповнення. Оберіть потрібний пункт у цьому меню.

Введення прогресій.

Засіб автозаповнення дозволяє також створювати арифметичні прогресії. Наприклад, введіть до комірки А1 число 1, а до комірки А2- число 2. Потім виділіть обидві комірки і протягніть маркер заповнення діапазону А1:А2 униз до комірки А10. У результати у комірках діапазону А1: А10 ви одержите послідовність натуральних чисел 1, 2, 3, … 10.

Описаним способом можна створювати не тільки послідовність натуральних чисел, а й арифметичні прогресії з будь-яким кроком, як з зростаючі, так і спадні.

Побудуйте самостійно прогресії:

0,1 0,2 0,3 ….

0,6 0,4 0,2 0 -0,2 -0,4 …

Можливості Excel у створенні прогресій цім не обмежуються. Можна побудувати геометричну прогресію або послідовність дат. Розглянемо приклад створення геометричної прогресії 1, 0,1 … 0,00001

  • Запишіть до комірки А1 число 1 і протягніть маркер заповнення правою кнопкою миші до комірки F1

  • Відпустіть кнопку миші і оберіть у контекстному меню опцію Прогрессия.

  • У діалозі Прогрессия установіть перемикач Расположение …по строкам і геометрическая . У полі Шаг уведіть число 0,1.

  • Клацніть по кнопці ОК, після чого діапазон А1: F1 буде заповнений числами заданої прогресії.

Якщо заповнити елементами прогресії не рядок, а стовпець, то необхідно у діалозі Прогресія по перемикачу Расположение … по стовпцям.

4.4 Зберігання робочої книги

Робоча книга Excel є файлом з (розширенням xls), прийоми її зберігання такі, як і прості прийоми зберігання документів в інших додатках Microsoft Office. Найпростішій з них – виконати команду меню Файл – сохранить , після чого файл буде збережений під своїм ім’ям у тій самій папці, у який він містився раніше.

Якщо файл новий, то після команди Сохранить з’явиться діалогове вікно Сохранение документа, у якому потрібно задати місце розташування файла, що зберігається , його ім’я і розширення. Після заповнення необхідних текстових полів слід клацнути по кнопці Сохранить.

Якщо файл вже існував на диску і необхідно зберегти його під новим ім’ям , ввійдіть в у меню Файл/Сохранить как і виконайте необхідні операції в тому самому діалозі Сохранение документа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]