Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30-40_50-54.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

33. Кристалохімічна класифікація мінералів

34. Уламкові гірські породи. Їх характеристика.

Уламкові тобто утвор. Наслідок фіз. Руйнування та нагромадження уламків гірських порід;

Поділяють на грубоуламкові або псифіти, піщані або псаміти і пилуваті або алеврити. Крім того вони бувають обкатані і не обкатані, розсипчасті й зцементовані. Грубоуламкові скл. переважно з уламків різних порід. Ступінь обкутаності залежить від складу уламків і відстані їх транспортування. Зцементована порода, яка скл. З не обкатаних уламків наз. Брекчією, а обкатаних конгломератом.

Піщані породи скл. з уламків мінералів і гірських порід. Розсипчасті піски, зцементовані пісковики.

За мінеральним складом: кварцові, польово – шпатові, слюдисті, залізисті. За походженням піски можуть бути морськими, річковими, озерними, еоловими. Зцементовані алеврити назив. Алевролітами. До них належать суглинки, леси, лесовидні, суглинки. Глинисті породи або пеліти – найпоширеніша група осадових порід(60%). Сюди належать глини і аргіліти. Глини – продукт хімічного вивітрювання порід різного складу. Поділяються на елювіальні (каолін і монтморилонітові глини) або залишкові й перевідкладені (крім глинистих мінералів містять пилуваті частинки кварцу, польового шпату, слюди). За походженням є озерними, морськими, річковими, льодовиковими. Мають різноманітний колір: бурий, жовтий. Фізичні властивості: пластичність, здатність проглинати воду і розбухати, слабка водопроникність. Вогнетривкі глини викор. Для керамічних виробів, фарфору, фаянсу. Білі каолінові як наповнювачі для виробництва паперу. Гідрослюдисті для виготовлення цегли і черепиці.

Аргіліти - є зцементованими і ущільненими глинистими породами, які не розмокають у воді і не мають пластичності. Утвор. унаслідок ущільнення і цементування глин під час катагенезу.(сукупність процесів, які змінюють осадову в період її існування до початку метаморфізму або вивітрювання. Осн. Чинники: температура, тиск, вплив підземних вод. Цей процес є дуже тривалим та може продовжуватись протягом періодів та ер.

35. Льодовики: генезис та класифікації

Л. – це маси природного наземного льоду переважно атмосферного походження, які мають здатність рухатись. Вони покривають 11% суходолу. Будову і явища, які пов’язані з їхньою роботою, вив. Наука гляціологія(від лат. Гляціес- лід.) Фірн –це минулорічний сніг, який ущільнився і кристалізувався. Умовою постійного існування льодовика є акумуляція накопичення маси льоду), абляція(танення, випаровування, відколювання айсбергів) Фази розвитку льодовика: наступання_ акумуляція більше абл.) стаціонарне положення (акум=абл), від ступання (абляц більша за акумул). Рух льодовиків пов'язаний з їх пластичністю льоду. Збільшення потужності льодовика призводить до зростання тиску в його нижній шарах, що підвищує пластичність льоду і знижує температуру танення. У льодовиків є зона живлення (територія, де лід перетворюється на фірн а потім на глетчерний лід), і зона стоку (територія, по якій рухається льодовик) За співвідношенням цих зон розрізняють 3 морфологічні типи льодовиків: гірські, покривні, проміжні.

Гірські -0,5 % площі вкритої сучасним зледенінням. Поділяються на льодовики долин(Характерні для Альп, Кавказу, Гімалаїв, Памір, Тянь – Шань) схилів (карові (розташовуються в чашкоподібних заглибленнях, по схилах гір(карах) майже позбавлені зони стоку)та висячі( приурочені до западин на крутих схилах,їхнє ложе обривається уступом з якого періодично зриваються вниз лавини), вершин (покривають вершини гір, бувають зіркоподібні, коли схили сильно розчленовані; конічними при гладеньких схилах; кратерні - розміщені на вулканах. Вони поширені на Кавказі, Камчатці, Кордильєрах, Андах, Африці, Н. Зеландії.)

Покривні – розташовані в полярних і приполярних районах. Характер. Відсутністю чіткого поділу на зони живлення і стоку Знаходять в Антарктиді і Гренландії, Канадський архіпелаг, Ісландія, Земля Франца Йосифа, Нова Земля, Північна Земля. До цієї групи належать айсберги. Існують айсберги, які транспортують величезну масу взяту на суходолі уламків гір. пор, що в процесі танення опускаються на дно, утвор. льодовиково – морські осадки.

Проміжний – характер. Для плоско вершинних гір Скандинавського півострова. Невеликі за розмірами, мають ознаки гірських льодовиків ах , тобто утвор. язики по долинах річок, гірських ущелинах. Відомі на островах Канадського архіпелагу, Алясці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]