Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л № 20 Мова SQL Зміна.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

3. Підсумкові функції

Функції в SQL представляються ключовими словами й використаються для математичних перетворень даних у стовпці з метою відповідного подання даних при висновку. Функція — це команда, завжди використовувана у зв'язку з ім'ям стовпця або вираженням. В SQL є кілька типів функцій. У ході цього уроку ми розглянемо підсумкові функції. Підсумкова функція — це функція, використовувана в операторі SQL для одержання підсумкової інформації типу загального числа рядків, сум або середнього значення.

У ході цього уроку ми обговоримо наступні підсумкові функції.

• COUNT • SUM • MAX • MIN • AVG

Функція COUNT

Функція COUNT використається для підрахунку рядків або значень у стовпці, відмінних від значення NULL При використанні в запитах функція COUNT повертає числове значення. При використанні з опцією DISTINCT функція COUNT порахує тільки різні рядки (т. е рядка без обліку повторень). За замовчуванням використається опція ALL (протилежність DISTINCT), тому вказувати ALL не обов'язково Повторювані значення вважаються, коли DISTINCT не зазначено Іншою опцією функції COUNT є зірочка (*) При використанні із зірочкою функція COUNT повертає число всіх рядків у таблиці, без винятку повторюваних, не обертаючи уваги на можливо наявні в стовпці значення NULL

Синтаксис оператора функції COUNT наступний

COUNT [ (*) | (DISTINCT | ALL) J (ім'я_стовпця)

Команда DISTINCT не використається з COUNT(*), а використається тільки з COUNT(ім'я_стовпця)

Функція SUM

Функція SUM використається для підрахунку суми значень у стовпці для заданої групи рядків. Функцію зим можна використати разом із ключовим словом DISTINCT. При використанні ключового слова DISTINCT повторно, що зустрічаються значення, у суму не включаються. У цьому випадку підсумок не буде повною сумою, оскільки деякі рядки можуть бути при підсумовуванні пропущені.

Синтаксис оператора функції зим наступний.

SUM ([ DISTINCT ] ім'я_стовпця )

При використанні функції зим тип значення в стовпці передбачається числовим. Функцію зим не можна використати стосовно стовпців із символьними значеннями або значеннями дат і часу.

Функція AVG

Функція AVG використається для підрахунку середнього для значень заданої групи рядків. При використанні із ключовим словом DISTINCT повторно, що зустрічаються значення, у середньому не враховуються.

Синтаксис оператора функції AVG наступний.

AVG([ DISTINCT ] ім'я_стовпця )

Для використання функції AVG тип значення в стовпці повинен бути числовим.

Функція MAX

Функція MAX використається для підрахунку максимуму для значень заданої групи рядків. Значення NULL при цьому ігноруються. Можна використати також ключове слово DISTINCT, але оскільки повторно, що зустрічаються значення, на значення максимуму не впливають, це ключове слово виявляється в цьому випадку марним.

МАХ([ DISTINCT ] ім'я_стовпця )

Функція MIN

Функція MIN використається для підрахунку мінімуму для значень заданої групи рядків. Значення NULL при цьому ігноруються. Можна використати також ключове слово DISTINCT, але оскільки повторно, що зустрічаються значення, на значення мінімуму не впливають, це ключове слово виявляється в цьому випадку марним.

MIN([ DISTINCT ] ім'я_стовпця )

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]