Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказівк Excel.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
4.8 Mб
Скачать

Практична робота № 9

Тема: Побудова діаграми на основі готової таблиці.

Мета : навчитись будувати діаграми різних типів .

  1. Теоретична частина

Програма електронних таблиць Excel – це більше, ніж калькулятор. Цей програмний продукт підтримує багато засобів візуалізації даних за допомогою різноманітних діаграм.

Типи діаграм, що використовуються найчастіше, та їх опис

Г истограмма Тип, що використовується за замаовченням. Показує змінювання даних за певний термін і ілюструє співвідношення окремих значень даних. Категорії розташовані по горизонталі а значення - по вертикалі. Завдяки цьому приділяється більше уваги змінам в часі.

Л инейчатая Нагадує гістоrpаму, в якій категорії розташовуються по вертикали, а значення - по горизонталі. Завдяки цьому більше уваги приділяється співставленню значень, і меньше - змінам в часі.

График Відібражає тенденції зменювання даних за рівні проміжки часу.

К руговая Показує не стільки абсолютну величину кожного елемента ряда даних, скільки його внесок в загальну суму. На крyrовій діаrpамі може бути представлений тільки один ряд даних

Т очечная Відібражає взаємозв’язок між значеннями декількох рядів чисел. Часто застосовується для уявлення даних наукового характеру.

При підготовці дані треба розташувати в одному рядку (або стовпці) всі значення змінної х, а відповідні значення у - в суміжних рядках (або стовпцях)

С областями Підкреслює величину змін протягом. певного періоду часу, відббражаючи суму введених значень. Також відібражає внесок окремих значень в загальну суму.

Кольцевая Показує внесок кожного елементу в сумму, але на відміну від

к рyrової діаrpами, може містити декілька рядів даних. Кожне кільце в кільцевій діаrpамі є окремим рядом даних

Завдання 1: Побудуйте діаграму за даними таблиці, що відібражає співвідношення користувачів Інтернету із кількістю населення у відсотках .

Співвідношення користувачів Інтернету із кількістю населення

(2002 р.)

Частина світу

Населення

Інтернет-населення

Частка від загальної кількості мешканців, %

Азія

3606,73

157,78

4,4

Америка

842,41

182,64

21,7

Європа

800,42

144,41

18,0

Африка

798,70

6,76

0,8

Океанія

30,86

8,51

27,6

  1. Побудова діаграми.

1.1. Спочатку треба визначитись з типом діаграми, яка буде побудована. З цією метою ще раз уважно передивіться теоретичну частину. Ясно, що найкраще відповідає меті завдання тип Круговая, бо вона показує внесок певного елементу таблиці в загальну суму.

1.2.  Тепер треба з’ясувати, які дані будуть відображені на діаграмі. Це будуть значення відсотків і імена частин світу. Виділіть їх і клацніть по кнопці Мастер диаграмм в панелі инструментів Стандартная.

Крок 1: виберіть тип Круговая та її вигляд Об’ємний варіант, потім клацніть по кнопці Далее.

Крок 2: на цьому кроці перевірте, де знаходяться данні — в стовпцях або рядках, потім клацніть по кнопці Далее.

Крок 3: в вікно Название диаграммы вкладинки Заголовки ввведіть «Співвідношення користувачів Інтернету із кількістюнаселення (2002 р.)» ;

Перейдіть до вкладинки Легенда і відключіть її ( зніміть прапорець Добавить легенду ). Слідкуйте за змінами. у вигляді діаграмиі в сусідньому вікні ;

Перейдіть до вкладинки Подписи данных.. Установіть параметри відображення підписів дак, як ви бачите на малюнку. Поекспериментуйте з параметрами. Опишіть, як іх зміна впливає на зовнішній вигляд діаграми.

Клацніть по кнопці Далее.

Крок 4: розташуйте діаграму на тому ж аркуші і клацніть по кнопці Готово.