Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторно-практична робота №2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

2. Операції з файлами і папками

2.1. Імена файлів

Імена файлів в Windows можуть мати довжину до 255 символів. Допускається використання в іменах букв кирилиці, спеціальних символів і пробілу. Розрізняються великі і малі символи. Для перегляду атрибутів файлу слід використати контекстне меню на значку конкретного файла (пункт Свойства).

Завдання. Перегляньте атрибути будь-якого файлу чи папки з папки Мои документы.

2.2. Виділення документів

Для виділення одного файла досить клацнути лівою кнопкою на файлі.

Для виділення групи файлів необхідно встановити курсор миші у вільне місце поряд з файлом, натиснути ліву кнопку і, утримуючи її, перевести курсор на файли, які треба виділити. По закінченні виділення кнопку слід відпустити. Можна також, утримуючи клавішу Shift, клацнути на першому й останньому об’єктах.

Щоб виділити файли, не розміщені підряд, необхідно скористатися клавіатурою. Обравши перший об’єкт, треба натиснути Ctrl і клацнути по всім іншим об’єктам. Після відпускання кнопки Ctrl об’єкти будуть виділені.

2.3. Копіювання об’єктів

Копіювання об’єктів виконують таким чином:

  • на правій панелі вибрати об’єкт, який потім потрібно копіювати;

  • натиснути клавішу Ctrl, не відпускаючи її, навести курсор миші на піктограму вибраного об’єкта та натиснути ліву кнопку миші;

  • не відпускаючи ліву кнопку миші, а також клавішу Ctrl, перетягнути копію піктограми (з іменем) вибраного об’єкта на ліву панель і навести її на піктограму папки, де знаходиться місце призначення, та відпустити ліву кнопку миші.

Для переміщення замість кнопки Ctrl натискають кнопку Alt.

Для копіювання за допомогою меню Проводника після виділення об’єктів слід активізувати команду Правка→Копировать (або Ctrl+C). Ця операція переміщує об’єкт в буфер обміну. Потім вибрати нове місце призначення і вибрати Правка→Вставить (або Ctrl+V). Щоб перемістити об’єкти замість команди Копировать треба вибрати пункт Вырезать (Ctrl+X).

Допускається копіювання груп файлів (об’єктів). Також можливе копіювання і переміщення в межах одного вікна якщо місцем призначення є папка або диск, в тому числі й гнучкий.

Особливості виконання операцій копіювання і переміщення:

  • якщо операція з об’єктами проводиться в межах одного і того самого диска, то в разі переміщення кнопку Alt можна не натискувати;

  • якщо проводиться копіювання об’єктів з диска на диск (папки розміщені на різних дисках), то можна не натискувати клавішу Ctrl;

  • якщо при перетягуванні значків об’єктів утримувати не ліву, а праву кнопку миші, то після її відпускання на місці призначення з’являється контекстне меню, яке надає вибір – копіювати чи переміщувати;

• для відміни кількох останніх операцій (якщо вони проведені помилково) потрібно скористатися командою Отменить меню Правка або натиснути клавішу Ctrl+Z.

2.4. Створення нової папки або ярлика. Перейменування об’єктів.

Для створення нової папки необхідно за допомогою утиліти Проводник або папка Мой компьютер виділити диск або папку, де буде розміщена нова папка, і вибрати з меню Файл→Создать→Папка (або активізувати контекстне меню, потім – Создать→Папка). І ввести в текстовому полі ім’я папки. Аналогічно командою Создать→Ярлык можна створити ярлик для виділених диску, папки або файла.

Завдання. Відкрийте утиліту Проводник. Утворіть в папці Мои документы папку Моя нова папка Скопіюйте в новоутворену папку файл notepad.exe, що знаходяться в каталозі Windows (на дискові С:). Перевірте, чи файл скопійований.

Для створення папки (ярлика) на Робочому столі використовується команда Создать→Папка (Ярлык) контекстного меню. При створенні ярлика з’являється діалогове вікно Создание ярлыка, яке пропонує ввести командну стрічку – маршрут до диску або файла. Допомогу у виборі файла в файловій системі надає кнопка Обзор ..., яка відкриває діалогове вікно Обзор з функціями папки Мой комньютер.

Завдання. Створти на Робочому столі ярлик диску F: (флешка) і програми notepad.exe (блокнот).

Папці чи файлу (або будь-якому об’єкту) можна дати нове ім’я, виконавши команду Файл→ІІереименовать з меню. Інакше це можна зробити, якщо встановити вказівник миші в поле імені об’єкта і прямо там відредагувати.

Завдання. Перейменуйте папку Моя нова папка в Моя перша папка.