Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_for_students_EP_16_new.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать
    1. Мета, суть і значення swot-аналізу

Для визначення своєї місії, цілей та стратегії поведінки на ринку, дуже часто застосовують SWOT-аналіз.

SWOT (Strength, Weakness, Opportunity, Threats) – аналіз сильних і слабких сторін, можливостей і ризику.

Сильні сторони (Strength) підприємства – це те, в чому підприємство досягло успіху або якась особливість, що надає додаткові (відносні) переваги і можливості.

Слабкі сторони підприємства (Weakness) – це відсутність чогось важливого для функціонування підприємства або те, що підприємству поки що не вдається у порівнянні з іншими компаніями, несприятливе становище.

Ринкові можливості (Opportunity) – це сприятливі обставини, які підприємство може використовувати для покращення переваг.

Ринкові загрози (Threats) – події, дія яких може негативно вплинути на підприємство.

SWOT-аналіз допомагає дати відповідь на наступні питання:

- які та наскільки підприємство використовує свої сильні сторони (переваги)?

- наскільки слабкості підприємства є уразливими місцями в конкурентній боротьбі? Які слабкості вимагають коректування, виходячи з стратегічних міркувань?

- які сприятливі можливості дають підприємству реальні шанси на успіх?

- вплив яких потенційних загроз необхідно мінімізовувати у першу чергу і що для цього потрібно?

    1. Методика проведення swot-аналізу

В цілому, методика проведення SWOT-аналізу зводиться до заповнення так званої «матриці SWOT-аналізу» на підставі оцінки кожного з компонентів зовнішнього і внутрішнього середовища.

Сильні сторони підприємства

(Strength)

Ринкові можливості (Opportunity)

Слабі сторони підприємства (Weakness)

Ринкові загрози (Threats)

Як-правило SWOT–аналіз проводять за три кроки.

Крок 1. Визначення сильних і слабких сторін підприємства.

Для цього необхідно:

1. Сформувати перелік параметрів, за якими буде відбуватися оцінка підприємства (організація, виробництво, фінанси, інновації, маркетинг і т.п.);

2. У кожному параметрі визначити, що є сильною стороною підприємства, а що – слабкою;

3. З цілого переліку вибрати найбільш важливі сильні і слабкі сторони і внести їх у матрицю SWOT–аналізу.

Для стратегічної перспективи підприємства дуже важливо правильно визначити сильні сторони, оскільки вони є фундаментом для стратегії і на них мусить базуватися досягнення конкурентних переваг. В цей таки час, хороша стратегія вимагає втручань у слабі сторони.

Крок 2. Визначення ринкових можливостей і загроз.

Методика визначення ринкових можливостей і загроз практично ідентична до методики визначення сильних і слабих сторін підприємства.

За основу, при оцінці ринкових можливостей і загроз, треба брати компоненти, що визначають фактори макросередовища та фактори безпосереднього оточення фірми (конкурентне середовище).

Із установленого переліку можливостей і загроз вибираються найважливіші і значущі.

Для цього кожну можливість (загрозу) треба оцінити за двома параметрами, поставивши два запитання: «Наскільки висока ймовірність того, що це відбудеться?» та «Наскільки це може вплинути на підприємство?».

Вибираються ті події, які відбудуться з більшою ймовірністю і спричинять значний вплив на бізнес. Саме вони вносяться у комірки матриці SWOT–аналізу.

Крок 3. Порівнювання сильних і слабих сторін підприємства з можливостями і загрозами.

Порівняння сильних і слабих сторін підприємства з можливостями і загрозами ринку дає змогу відповісти на запитання, які стосуються подальшого розвитку бізнесу:

1. Як можна скористатися виявленими можливостями, використовуючи сильні сторони підприємства?

2.Які слабі сторони підприємства можуть цьому завадити?

3. За рахунок яких сильних сторін можна нейтралізувати існуючі загрози?

4. Яких загроз, підсилених слабими сторонами підприємства, слід більш за все остерігатися?

Матриця SWOT–аналізу матиме наступний вигляд.

Матриця SWOT

Можливості

1

2

Загрози

1

2

Сильні сторони

1

2

Поле

«СІМ»

Поле

«СІЗ»

Слабі сторони

1

2

Поле

«СЛМ»

Поле

«СЛЗ»

Зліва виділяються два розділи (сильні і слабі сторони), у які в відповідно записуються всі виявлені сильні і слабі сторони організації. У верхній частині матриці теж виділяються два розділи (можливості і загрози), у які вносяться усі виявлені можливості і загрози. На перетині розділів утворюються чотири поля: «СІМ» - сила і можливість; «СІЗ» - сила і загрози; «СЛМ» - слабість і можливість; «СЛЗ» - слабкість і загроза.

При розробці стратегії підприємства необхідно розглянути всі можливі парні комбінації і виділити ті, які обов’язково мають бути враховані.

Щодо тих пар, які були вибрані з поля «СІМ», слід розробити стратегію максимального використання можливостей із використання сильних сторін.

Для поля «СЛМ», стратегія повинна спрямовуватись на використання наданих можливостей для подолання слабких сторін.

Якщо пари поля «СІЗ» стратегія повинна пропонувати використання сильних сторін для усунення загроз.

Для пар, які потрапили на поле «СЛЗ», повинна бути вироблена стратегія, яка дала б змогу позбутися слабих сторін і спробувати запобігти загрозі.

Для успішного застосування SWOT–аналізу важливо вміти не лише визначити загрози і можливості, але й спробувати оцінити їх з погляду того, на скільки важливим є врахування їх у формуванні стратегії підприємства.

Для оцінки можливості застосовують метод позиціонування кожної конкретної можливості (загрози) на матриці можливостей (загроз).

Ця матриця будується наступним чином:

1) у верхній частині матриці вписується ступінь впливу можливостей (загроз) на діяльність організації - сильний, середній, малий;

2) збоку записується імовірність використання (настання) можливостей (загроз) – висока, середня, низька.

Матриця можливостей (загроз)

Імовірність використання можливостей (настання загроз)

Вплив можливостей (загроз) на організацію

Високий

Середній

Малий

Висока

Поле «ВВ»

Поле «ВС»

Поле «ВМ»

Середня

Поле «СВ»

Поле «СС»

Поле «СМ»

Мала

Поле «МВ»

Поле «МС»

Поле «ММ»

Отримані у середині матриці дев’ять полів можливостей мають різне значення для формування стратегії. Можливості, які потрапляють на поля «ВВ», «СВ» і «ВС», мають велике значення для підприємства і їх обов’язково треба використовувати. Можливості, які знаходяться на полі «СМ», «МС», «ММ», практично не заслуговують на увагу. Стосовно можливостей, які перебувають на решті полів, керівництво може прийняти рішення щодо їх використання, якщо в організації є достатньо ресурсів.

Схожа матриця складається для оцінки загроз. Ті загрози, які потрапляють у поля «ВВ», «ВС», «СВ» представляють дуже велику загрозу для організації і вимагають негайного і обов’язкового усунення. Загрози, які потрапили на поля «МВ», «СС» і «ВМ» повинні постійно контролюватись і, за можливості, - усуватися. Що ж стосується загроз, які перебувають на полях «МС», «СМ», «ММ», то вони повинні бути під контролем.

Джерелом виникнення можливостей і загроз може бути споживачі, постачальники, конкуренти, зміна факторів макросередовища тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]