Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит з історії економіки та економічної думки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
382.46 Кб
Скачать

40. Передумови виникнення класичної політичної економії, її загальна характеристика та методологічні принципи.

Розвиток капіталістичних відносин спричинив занепад меркантелізму, передовсім в Англії. Інтереси буржуазії переміщуються зі сфери обігу у сферу вир-ва. На перший план виходить промисловий капітал.

За цих умов рекомендації меркантелістів не могли вирішити ек. проблем буржуазії. Промислова буржуазця потребувала обґрунтування головних засад кап. вир-ва, розробки нових ек. категорвй: зарплата, прибуток, рента. Буржуа намагалася звільнитись від жорсткого урядового регулювання ек. життя. Бурж революція сер.17ст. в Англії розпочала добу політичних і промислових революцій. Буржуазія приходить до влади, розвивається промисловість, успіхів було досягнемо у механіки та ін. Активізація теор. Досліджень у різних галузях знань сприяло розвитку ек. думки, було покладено початок формуванню політ. економії як науки. За цих умов і виникла класична політ. економія.

Класична політ. економія зародилась в Англії в кінці 17ст. та у Фр. на початку 18ст.,прийшовши на зміну меркантелізму. Теоретичне дослідження переходить від процесу обігу до процесу виробництва. Тим самим відбулася зміна в самому предметі політ. економія, яка з міркувань щодо принципів управління господарством країни перетворилася на науку про категорії й закони ек.життя. Саме класична школа, зокрема праці А.Смітта перетворили політ. економію на повноцінну наукову дисципліну. Класики проголосили ідею природного порядку, дію об’єктивних ек. законів.

Класична школа проголосила принципи ек. свободи та лібералізму. Були противниками протекціонізму. Проблему цінності вони вирішували переважно з позиції трудової теорії.

Основні засади класичної теорії:

1)трудова теорія вартості

2)гедонізм (ек. індивідуалізм)

3)заперечення регулюючої ролі держави

4)космополітизм

5)заперечення будь-якого патерналізму та протекціонізму.

41. Зародження класичної політичної економії в Англії

Англія. У 18 ст. широко розвиваються капіталістичні відносини.

Першим, хто зрозумів нездатність меркантилістських доктрин пояснити і обґрунтувати нові процеси і явища, що виникли в наслідок швидкого розвитку мануфактурного виробництва і ринкових відносин в Англії, був Вільям Петті .

В. Петті (1623-1687 рр.) – «Трактат про податки і збори», «Політична арифметика», «Слово мудрим».

  • Ще у ранніх працях Петті дотримувався теорії активного торговельного балансу. Багатство створюється у матеріальному виробництві, а торгівля є тільки посередницьким середовищем.

  • Він першим проголосив, що джерело багатства – це земля і праця.

  • Не підтримував емпіричний шлях розвитку(знання в споглядання), досліджував причинні залежності її функціонування.

  • Висловлював ідею про необхідність вивчення об’єктивних економічних законів.

  • Зазначав, що заробітна плата(природна ціна праці) повинна дорівнювати вартості задоволення мінімальних фізіологічних потреб людини і її сім’ї.

  • Розглядав позичковий процент – функції від земельної ренти та ціни землі.

  • Кількісна теорія грошей

  • Започаткував використання математичних методів економічного аналізу. «Політична арифметика».