Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Ознайомлення з призначенням, структурою та р....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

3.3. Призначення структура та робота паливної системи

Паливна система літака призначена для розміщення і зберігання необхідного для виконання польоту запасу палива, подачі його в працюючі двигуни в необхідній кількості і під потрібним тиском на всіх режимах польоту.

Паливна система умовно розділяється на зовнішню, або літакову і внутрішню, або систему двигунів. До внутрішньої системи відносяться паливні агрегати і трубопроводи, встановлювані на двигуні і поставляються разом з ним.

Літакова паливна система складається з баків, трубопроводів, агрегатів, приладів і забезпечує заправку палива, подачу його до двигунів, а також вимірювання кількості і витрати палива.

Вибране при компоновці літака розміщення, конфігурація і об’єми паливних баків визначають порядок витрати палива в польоті та побудова схеми паливної системи літака.

Принципова схема паливної системи дводвигунового пасажирського літака наведена на рис. 10.

Рис. 10. Принципова схема паливної системи дводвигунового пасажирського літака.

Паливна система літака представляє собою дві автономні, аналогічні по конструкції системи: праву і ліву, кожна з яких подає паливо до відповідного двигуна.

В кожній половині (консолі) крила передній і задній лонжерони разом з верхньою і нижньою панелями крила та герметичними нервюрами утворюють три кесон-баки 1, 2 і 3.

Кесон-баки кожної консолі зв’язані трубопроводом 11, в якому установлений кран кільцювання (кран перехресного живлення) 12, що забезпечує подачу палива із лівої групи баків в праву і навпаки. Трубопроводи паливної системи (паливопроводи) виконуються із алюмінієвих та сталевих труб.

Паливо із кесон-баків по трубопроводам 4, 5 і 6 за допомогою спарених (дублюючих один одного) насосів 7, що перекачують, в певному порядку перекачується в розміщений всередині кесон-бака 1 витратний відсік 8. Із витратного відсіку спареними насосами 9, що підкачують, під певним тиском паливо подається по трубопроводу 10 через кран 13, що перекриває (протипожежний), до агрегатів паливної системи на двигуні. Агрегатами паливної системи на двигуні є насос 14, що підкачує, датчик витратоміра 15, паливомасляний радіатор 16, паливний фільтр 17, насос-регулятор 18, після якого під високим тиском через колектор паливо подається до форсунок камери згоряння.

На сучасних літаках паливо централізовано під тиском (через одну або декілька горловин, за допомогою яких заправляють) заливається в паливні баки. Паливні фільтри забезпечують звільнення палива від випадкових механічних домішок. Система клапанів і кранів автоматично забезпечує визначений порядок заправки баків, вироблення палива із баків-відсіків, щоб центрування літака в процесі вироблення палива не виходило із заданих меж, а також злив палива із баків в польоті перед вимушеною (аварійною) посадкою.