Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod G1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
681.47 Кб
Скачать

2.4. Опис лабораторної установки та методики проведення дослідів.

Схема установки наведена на рис. 2.3, где 1 – посудина з рідиною, що обертається; 2 – позначка поверхні нерухомої рідини; 3 – поверхня рідини, що обертається; 4 – голка координатометра; 5, 6 – вертикальна і горизонтальна шкали координатометра; 7, 8 – рукоятки переміщення вимірювальної голки по горизонталі і вертикалі; 9 – тумблер включення приладу; 10 – регулятор числа обертів; 11 – покажчик числа обертів; 12 – вимірювальний блок.

Схема для виміру координат точок на поверхні рідини в нерухомій посудині й посудині, що обертається, наведена на рис. 2.4. У циліндричній посудині 1 (рис. 2.3) знаходиться трансформаторна олія. Спочатку, при нерухомій рідині, роблять виміри, необхідні для обчислення її об’єму. Голкою 4 координатометра 12 торкаються поверхні рідини і роблять відлік по вертикальній шкалі 5. Отримане значення ZП (рис. 2.4) заносять у таблицю 2.1. Далі тією ж голкою торкаються дна посудини, і знову роблять відлік. Отримане значення ZД (рис. 2.4) також заносять у таблицю 2.1. Різниця показань ZД – ZП дає глибину шару нерухомої рідини в посудині HH.

Рис. 2-3. Дослідна установка:

Радіус посудини дорівнює 8 см, однак крайнє ліве (чи праве) положення голки координатометра відповідає радіусу 7,5 см. З отриманих даних можна обчислити об’єм нерухомої рідини, значення якого також заносять у таблицю 2.1.

Далі включають установку тум-блером 9 (рис. 2.3) і встановлюють задане викладачем число обертів регулятором 10. Після чого знімають координати вільної поверхні обер-тання (поверхні рівного тиску) переміщаючи голку координатометра за допомогою ручок 7 і 8 (рис. 2.3) і торкаючись нею поверхні рідини, що обертається. Результати вимірів для двох різних швидкостей обертання заносять у таблицю 2.2, три останніх рядки якої необхідні для побудови графіків hi = f (r2i) для двох різних швидкостей обертання.

2.5. Обробка результатів вимірювань.

За результатами вимірів в масштабі 1:1 у робочому зошиті повинні бути побудовані два переризи поверхні обертання рідини. Дані, необхідні для розрахунків параметрів для таблиці 2.1, найкраще брати з цих кривих.

За формою поверхні обертання можна визначити кутову швидкість обертання. Для цього необхідні графіки hi = f (r2i), побудовані для двох переризів за даними таблиці 2.2. Позначення в таблиці 2.2 відповідають позначенням на рис. 2.4. Побудовані в координатах hi = f (r2i) експериментальні точки повинні знаходитись на прямій лініі, тангенс кута нахилу якої (tg  ) пропорційний 2 :

(2.13)

Для підвищення точності tg визначається за всією сукупністю точок.

Слід зауважити, що визначений за графіком tg має розмірність м–1 (або см–1), тому величини, які входять до формули (2.13) повинні бути узгоджені між собою (якщо r та h виміряні у см, то g повинно бути у см/c2 ), але краще скористатись системою СІ.

Також обчислюється об’єм нерухомої рідини і об’єми параболоїдів обертання для двох швидкостєй обертання.

Розрахунки необхідних параметрів, зазначених у таблиці 2.1 роблять по відповідних формулах.

Таблиця 2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]