Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УП 1-60.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
317.44 Кб
Скачать

27 Організація системи навчання персоналу

Навчання персоналу повинне орієнтуватися на економічні і соціальні вигоди об'єднання. Навчанню передує аналіз потреби і необхідності навчання, вироблення цілей навчання, відбір учасників, організація процесу навчання і підбір викладачів.Для оцінки необхідності навчання потрібно досліджувати фактори, що визначають становище працівника; проаналізувати вимоги до роботи; зробити прогноз майбутніх вимог до умов праці; оцінити знання й установки працівника; виявити ділові і особисті недоліки.Організовують навчання працівника при зміні посади, складу робіт чи виробничого процесу, зниженні кваліфікації, погіршенні психологічного клімату в колективі.3 метою розширення сфери знань і набуття різних навичок роботи організовується ротація — цілеспрямований рух персоналу по підрозділах. Навчання працівників інших (суміжних) професій з початковим або вищим рівнем кваліфікації здійснюється з метою розширення професійної майстерності, підготовки до роботи в умовах застосування колективних форм організації праці при необхідності поєднання професій. Підвищення кваліфікації — це навчання після одержання працівниками основної освіти, спрямоване на послідовну підтримку й удосконалювання їх професійних та економічних знань (поглиблення, підвищення, приведення у відповідність з вимогами вищої посади), навичок. Для цього організовуються виробничо-економічні курси, школи господарювання, курси цільового призначення, школи передових прийомів і методів праці тощо. У результаті теоретичного навчання менеджери можуть одержати знання:- фундаментальні і спеціальні — про закони і закономірності розвитку суспільства й управління;- методологічні — про принципи викор і перетв відповідного об'єкта;- технологічні — про послід і методи виконання управл процедур і особливостей застос їх до конкретних процесів;- операційні — про засоби і прийоми викон окремих робіт;- системні — про мету, принципи, способи та об'єкти застос усіх видів знань, умінь і навичок в галузі управл персоналом.

28 Організація системи професійного навчання персоналу

Основним напрямом професійного розвитку є професійне навчання - процес формування у працівників специфічних, професійних знань, навиків за допомогою спеціальних методів навчання. Вданий час професійне навчання являє собою комплексний, неперервний процес і включає кілька етапів. Управління процесом професійного навчання починається з визначення потреб, які формуються на основі потреб розвитку персоналу, а також необхідністю виконання працівниками своїх поточних виробничих завдань і обов'язків. Мотивація. Для навчання потрібна мотивація (тобто, що я отримаю в результаті навчання в майбутньому).Умови навчання. Потрібно створити сприятливий для навчання клімат (навчання в добре обладнаних, провітрюваних приміщеннях).Етапність навчання. Знання, що отримуються в процесі навчання, необхідно розбити на послідовні етапи (навчання від більш простих явиш до більш складних).Наявність зворотного зв'язку. В процесі і після навчання слухачі повинні відчути зворотний зв'язок стосовно результатів навчання.

Основними факторами, які мотивують працівників активно брати участь у професійному навчанні, є:бажання зберегти місце роботи чи посаду;зацікавленість у збільшенні заробітної плати;бажання одержати нову посаду або підвищити рівень посади (майстер, старший майстер, начальник і т. д.);їнтерес до процесу освоєння нових знань і навиків;бажання встановити контакт з іншими слухачами.