Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции Патопсихология.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
235.52 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Які порушення особистості дозволяють виділити результати патопсихологічних досліджень?

  2. У чому полягає порушення ієрархії й опосередкування мотивів?

  3. Як відбувається формування патологічних потреб і мотивів?

  4. Чи є зсув функції мотивів, що змістоутворення, відщіплення діючої функції від що знається причиною деградації поводження хворих і їхньої особистості?

  5. Чому порушення критичності нерідко сполучаться з тенденцією до персевераціям?

  6. У яких хворих зустрічається ситуаційне поводження?

  7. Охарактеризуйте ознаки ситуаційного поводження: сугестивність і підлеглисть.

Література до теми

  1. Березин Ф. Б., Мирошников М. П., Рожанец Р. В. Методика многостороннего исследования личности. – М.: Медицина, 1976. – 186 с.

  2. Блейхер В. М., Бурлачук Л. Ф. Психологическая диагностика интеллекта и личности. – К.: Вища шк., 1978. – 141 с.

  3. Божович Л. И. Личность и ее формирование в детском возрасте. – М., 1968.

  4. Бурлачук Л. Ф. Исследование личности в клинической психологии. – К.: Вища шк.,1979. – 174 с.

  5. Гильяшева И. Н. О возможностях использования метода ТАТ при изучении личности больного в психоневрологической клинике. – Л.: Б. и., 1967. – 228-232.

  6. Зейгарник Б. В. Личность и патология деятельности. – М.: Изд-во МГУ, 1971. – 99 с.

  7. Кожуховская И. И. О необходимисти дифференцировать понятие “критичность”// Журнал Невропатология и психиатрия им. С. С. Корсакова. – 1972. - № 11.

  8. Кожуховская И. И. Критичность психически больных// Тезисы докладов конференции “Проблемы патопсихологии”. – М., 1972.

  9. Леонтьев А. Н. Потребности, мотивы и сознание. 18 Международный психологический конгресс. Симпозиум 13. – М., 1966.

  10. Лурия А. Р. Высшие корковые функции человека. – М.: Изд-во МГУ, 1962. – 431 с.

Тема 10 Організація патопсихологічних досліджень у клінічній практиці

Мета заняття: розглянути специфіку патопсихологічного дослідження при проведенні експертизи (військової, судової, трудовий). Розкрити особливості організації і роботи патопсихологічної лабораторії. Розглянути деонтологічний аспект діяльності патопсихолога.

 

План

  1. Діяльність психолога по організації патопсихологічного обстеження.

  2. Специфіка патопсихологічного дослідження в експертній практика.

  3. Організація роботи патопсихологічної лабораторії.

  4. Деонтологічний аспект діяльності патопсихолога.

В усіх видах експертної роботи психолог вирішує загальні задачі (діагностика і диференціальна діагностика, виявлення структури психічних порушень, симуляції і дисимуляції і т.ін.), але в кожному виді експертизи є і своя специфіка.

Так, у військовій експертизі психолог частіше усього з'ясовує ступінь і особливості розумового недорозвинення, оцінює стан хворих, у яких психопатологічні прояви уперше виявлені під час проходження військової служби, виявляє установлені форми поводження.

У судовій експертизі психолог вирішує питання про ступінь виразності психічних порушень, змінах особистості, рівні розумового розвитку, особливостях реагування в ситуаціях емоційної напруги, зв'язку виявлених психічних порушень із характером учиненого.

При розгляді питань трудовий (а точніше медико-соціальної) експертизи психолог уточнює структуру дефекту, характер внутрішньої картини хвороби, звертає особлива увага на збережені сторони психічної діяльності.

При проведенні експериментально-психологічного обстеження в ході експертизи оцінка результатів повинна відповісти на конкретний запитання (спроможний до виконування військової служби або ні; чи є обмеження життєдіяльності, у яких сферах і в якому ступені виразності). При цьому остаточне рішення приймається колегіально.

У обласних і міських психіатричних лікарнях, койковий фонд яких перевищує 1000 місць, при наявності 3 і більш клінічних психологів, варто створити лабораторію.

Одне експериментально-психологічне дослідження за допомогою необхідного набору методик займає 3-3,5 часу. Протягом робочого дня патопсихолог може зробити не більш 2-х таких досліджень. Таким чином, з урахуванням обов'язкової участі в наукових конференціях лікарні, у клінічних розборах і в роботі експертних комісій, патопсихолог за рік, повинний досліджувати не міні 200 хворих.

Успішне проведення патопсихологічного дослідження багато в чому залежить від відношень, що укладаються в процесі його між що досліджує і хворий.

До діяльності патопсихологів цілком застосовні деонтологічні вимоги, запропоновані звичайно до психіатрам. Одне з них - винятково важливе, полягає в зберіганні фахової таємниці. Свої результати і діагностичні розуміння патопсихолог повідомляє тільки психіатру, що направив хворого на обстеження. Патопсихолог не може ділитися своїми припущеннями щодо діагнозу, лікування і прогнозу з родичами хворого.

У роботі патопсихологічної лабораторії повинні бути передбачений контроль за роботою психологів і організація постійної консультативної помочі ім. У цьому полягає одне з основних переваг централізованої організації патопсихологічної служби в порівнянні з роботою закріплених за відділеннями й ізольованих друг від друга патопсихологів.