Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Принципи кримінального процесу

  1. Поняття, значення та система принципів КП. Класифікація

  2. Характеристика конституційних принципів КП

  3. Інші принципи КП, закріплені в КПК

1.

Принципи:

    • це найважливіші та вихідні ідеї, які мають значення для КП

    • це закріплені в законі, визначальні в державі політичні правові ідеї щодо завдань і способу здійснення судочинства в кримінальних справах, які визначають спрямованість, побудову КП в цілому, форму і зміст його стадій та інститутів, порушення яких тягне за собою скасування судових рішень

Ознаки:

  • дані положення мають бути закріплені в законі

  • порушення чи недотримання принципів призводить до прийняття незаконних рішень – і їх скасування

Класифікація:

  • Організаційні: призначення слідчих та прокурорів, призначення чи обрання суддів (впливу на справу не мають)

  • Функціональні (суто КП): презумпції невинуватості, публічності, право підсудного на захист

  • Організаційно-функціональні (притаманні не тільки для КП, а і для судоустрою в цілому): одноособовий чи колегіальний розгляд справи, гласність

Загально-правові засади: законності, верховенства права

Конституційні гарантії: недоторканність особи, недоторканність житла

Ст. 8, 10, 30, 31, 62, 63, 129 КУ – принципи КП

Принципи: конституційні та всі інші

Конституційні принципи:

  • законність

  • державна мова судочинства

  • рівність всіх учасників перед законом і судом

  • повага до гідності особи, невтручання в її особисте та сімейне життя

  • право людини на свободу та особисту недоторканність

  • недоторканність житла

  • таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, банківських вкладів та рахунків

  • з’ясування істини в праві

  • забезпечення підозрюваному права на захист

  • презумпція невинуватості

  • свобода від самовикриття, викриття членів сім’ї чи близьких родичів

  • здійснення правосуддя виключно судами

  • участь народу у здійсненні правосуддя ( ??? не реалізується)

  • незалежність і недоторканність суддів, їх підкорення лише закону

  • змагальність судового розгляду (диспозитивність)

  • гласність судового розгляду та повна фіксація їх технічними засобами

  • забезпечення апеляційного та касаційного оскарження судових рішень (двоінстанційність)

  • обов’язковість рішень суду (процесуальних рішень)

Інші принципи:

  • публічності (не плутати із гласністю!!)

  • забезпечення всім особам, які беруть участь у справі, права на захист їх законних інтересів

  • вільна оцінка доказів

  • безпосередність дослідження доказів

  • усність процесу

Всі принципи тісно пов’язані між собою, постійно взаємодіють, мають діяти на кожній стадії КП і особливо більшість їх реалізується в стадії судового розгляду справи.

Принцип законності – вимога нормативного характеру, яка зобов’язує суддю, прокурора, слідчого, а також всіх осіб, які беруть участь у справі необхідно і точно виконувати всі норми КУ, кримінального та К-П законодавства. Ст. 2, 5, 15 КПК

Принцип верховенства права – КУ має найвищу юр силу. Всі закони та інші НПА повинні прийматися на основі КУ та їй відповідати.

Принцип державної мови судочинства – ст. 10 КУ, ст. 19 КПК

Принцип рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом – ст. 21, 24, 26 КУ; ст. 261 КПК. Сторона обвинувачення та сторона захисту користуються рівними правами на заявлення відводів, клопотань, подання доказів, виступ в судових дебатах, оскарження процесуальних рішень.

Принцип невтручання в особисте та сімейне життя особи – ст. 20, 184, 185, 193, 194 КПК; ст. … ? КУ

Принцип права на свободу та особисту недоторканність – ст. 29 КУ; ст. 14, 106, 165-1 КПК – ніхто не може бути заарештований, примусовому приводу, ….. інакше як на підставі і в порядку, передбаченого законом.

Принцип недоторканності житла та іншого володіння особи – ніхто не має права без законної підстави увійти в житло чи володіння особи – ст. 30 КУ,

ст. 14-1, 187,190 КПК

Принцип таємниці листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції – ст. 31 КУ, 14-1, 187 КПК

Принцип з’ясування істини – ст. 31, 129 КУ, 22 КПК- вимога закону, яка зобов’язує прокурора, слідчого.. всебічно, повно та об’єктивно дослідити обставини справи з тим, щоб з’ясувати істотні юр значущі факти, дати їм правильну правову оцінку і тим самими забезпечити привальне вирішення справи. Встановлення об’єктивної істини – забезпечення відповідності висновків слідства та суду – об’єктивній дійсності.

Принцип забезпечення обвинуваченому, підозрюваному, підсудному права на захист – ст. 59, 63, 129 КУ, ст. 16-1, 21 КПК. Для забезпечення права на захист в Україні діє адвокатура. Забезпечення права на захист є однією із засад судочинства.

Ознаки, закон:

1) наділяє вищезазначених учасників такою сукупністю процесуальних прав, використання яких дає їм змогу особисто захищатися

2) надає зазначеним суб’єктам право скористатися допомогою захисника, в окремих випадках – обов’язкове призначення захисника за рахунок держави (професійний захист)

3) покладає на осіб, які ведуть процес, обов’язок до першого допиту роз’яснити їм право мати захисника та інші права та надати їм можливість захищатися встановленими законом засобами і забезпечити охорону їх особистих і майнових прав (посадовий захист)

Принцип презумпції невинуватості – ст. 62 КУ, ст. 22, 213, 327 КПК – особа вважається невинуватою і не може бути підданою покаранню, доки її вину не буде доведено в судовому порядку і рішення набере законної сили.

Ознаки:

1) ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість як і меншу вину, а також наявність обставин, які виключають кримінальну відповідальність (ст. 6, 7 КПК..)

2) обов’язок доказування винуватості покладено на слідчого, прокурора, органи дізнання, а в справах приватного обвинувачення – на потерпілого або його представника

3) заборона перекладати обов’язок доказування на підозрюваного…

4) обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях (всі формулювання мають бути чіткі! Без можливо, ймовірно тощо…)

5) усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь

6) недоведеність участі обвинуваченого у вчиненні злочину в юр значенні означає його невинуватість і тягне за собою закриття кримінальної справи на стадії досудового розслідування, а на стадії судового розгляду – винесення виправдального вироку?

7) факт притягнення особи до відповідальності, застосування до неї заходів примусу не повинні розцінюватись як покарання особи

8) до остаточного вирішення кримінальної справи та офіційного визнання особи винуватою – з нею не можна поводитися як із винуватою, а також твердити у ЗМІ, що ця особа є злочинцем

9) у разі скасування вироку суду як неправосудного держава відшкодовує матеріальну і моральну шкоду, завдану до засудженого

Принцип свободи від самовикриття, відкриття членів сім’ї чи близьких родичів – ст. 63, 69 КУ, ст. 32 КПК + сімейне право – особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Коло близьких родичів визначено в ст. 32 КПК, члени сім’ї – які ??? Подивитись!

Принцип здійснення правосуддя виключно судами – ст. 124, 125 КУ, ст. 15 КПК – правосуддя здійснюється тільки судом; делегування та привласнення функцій суду як і створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Принцип участі народу у здійсненні правосуддя («мертва засада») – ст. 124, 127 КУ – змін в КПК щодо присяжних нема, а народні засідателі виключені!

Принцип незалежності та недоторканності суддів, їх підкорення лише закону – ст. 126,127, 129 КУ; ст. 18 КПК

Принцип змагальності – ст. 129 КУ; ст. 16-1 КПК – в судовому засіданні ведуть процесуальний спір дві сторони (сторона обвинувачення і сторона захисту). Кожна із сторін обстоює свою позицію засобами, які передбачені законом. Юр передумовами існування даного принципу – це розмежування в суді 3 К-П функцій (обвинувачення, захист, вирішення справи), виконання кожної функції відповідними органами, незалежними один від одного, процесуальна рівноправність всіх учасників судового розгляду (але не рівність їх прав)

Принцип гласності – ст. 129 КУ; ст. 20, 271 КПК – кожен громадянин, який досяг 16р. має право бути присутнім під час судового засідання. Результати вирішення справи можуть бути висвітлені в ЗМІ. За загальним правилом ведуться відкриті судові засідання, окрім коли є державна таємниця та ін. обставини… Як виняток до 16р. можуть виступати як свідки.

Принцип забезпечення апеляційного та касаційного оскаржень рішень суду – ст. 125, 129 КУ; ст. 348, 384 КПК – особи, які наділені правом оскаржити рішення, мають подати апеляцію або касаційну скаргу

Принцип обов’язковості рішення суду – ст. 124 КУ; рішення суду є обов’язковими для виконання всіма фіз. та юр. особами, ОДВ та ОМС…

Принцип усності процесу – передбачає усну форму спілкування суду та інших учасників процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]