Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
155.14 Кб
Скачать

10)Філософське вчення Лао-Цзи

Лаоцзы. Лаоцзы приписують авторство знаменитої книжки давнини — " Даодэцзин " , яка, безумовно, має лише національне, а й світове значення, як яскравий документ мислення древнього людини. Дослідники Лаоцзы відзначають близькість ідей Лаоцзы й ідей Геракліта, давньогрецького філософа. Вони жили приблизно один час і важко говорити про взаємовпливі їх одне на друга, але збіги вражають воображение.

" Даодэцзин " у перекладі означало " Книжка про шляху й чесноти " . " Дао " означає " шлях " , " річище ріки " , " де " — закон поведінки, зразок моральності. Книжка " Даодэцзин " складається з афоризмів, у яких проводиться паралель між законом природності і закономірністю людської поведінки — де. Трактат і двох частин: У першій більше говориться про природу, на другий — про человеке.

" Дао " — це річ, а прихований від відчуттів людини закон змін речей — " дао порожньо, але, діючи, вона здається невичерпним " . Небо і Земля довговічні. Дао невидиме, неслышимо і називається дрібним, але у дії воно непоборне, воно розтікається всюди. " Дао породжує одне, одне породжує два, два породжує три, а через три — все істоти. Усі істоти носять у собі інь та янь, наповнені ці й утворять гармонію. " (Даодэцзин, 2 год, 42.) " Ці " — це енергія матеріальних частинок, світової ефір. инь-ян

Теорія інь-янь сягає корінням у глибину віків, але своєму концептуального оформленню вона зобов'язана Цзоу Яню, жило в IV в. е. Через століття вийшли коментар до «Книгу перемін», де також розглянута теоретична основа цього учения.

Інь (темное/женское) і янь (светлое/мужское) уособлюють два типу всесвітніх сил, втілених за п'ять елементах, які у своє чергу становлять суть виявленої світу. Як Дао встановлює рівновагу, інь та янь це потрібно. Подібно сонячної та тіньовий сторонам гори (саме цей спосіб ліг основою термінологічного оформлення концепції), інь та янь нероздільні і доповнюють одне одного. Життя може бути забарвлена лише темні кольору та навпаки; думати інакше — отже виявляти безрассудство.

Графічно концепцію висловлює тайцзи (символ великого предела):

Чорний колір символізує інь, а білий — янь. Дві протилежності становлять єдине ціле, доповнюючи одна іншу, і перетікаючи один одного. Символ демонструє початковий дуалізм всього сущого. У цьому все речі характеризуються наявністю як чоловічого, і жіночого початку, проявом як темних, і світлих аспектів, причому женкое початок обов'язково містить елемент чоловічого, і наоборот.

Зауважимо, що символ уособлює безупинне рух, незатихающий процес. У цьому сенсі теорія немає місця статичному рівноваги, стверджуючи динамічність балансу сил.

Даосизм розглядає світ знає як потік вічного зміни та розвитку: буття перетворюється на небуття, порожнечу, та якщо з неї знову народжуються речі, відповідно до Закону " дао " . Дао містить у собі потенції всіх можливих речей, і вони знову повертаються до дао, як свій першоджерело. Дія дао — боротьба протилежностей. " Даодэцзин " демонструє зразки високої діалектики взаємопроникнення протилежностей: " неповне стає повним; криве стає прямим; порожній стає наповненим; старе змінюється новим; те, що мало, стає багатьом " ( " Даодэцзин " , 1 год., 2?). Ідея розвитку виражена вагітною: " У найслабші перемагають самих сильних " . " Людина при народженні слабкий, а по смерті твердий і міцний. Усі суті й рослини при своє народження ніжні і слабкі, а при загибелі тверді і міцні. Тверде і міцне — те, що гине, а ніжне і слабке є те, що їй починає відбуватися. " Також із водою: " Найстрашніше м'яке і слабшайте нездоланне в подоланні твердого і міцного. Слабкі перемагають сильних, м'яке долає тверде. " ( " Даодэцзин " , 2 год., 76,78.) Етика Лаоцзы — це вчення про золотої середини. Мудрець уникає крайнощів, він діє, але не бореться, постійно вдосконалюється. Потрібно зливатися з " природністю " , розуміючи, що не знає мети. Природний дао нагадує натягування цибулі. Коли її розтягують, він стискається, результат — політ стріли. Якщо народ пригнічувати, він повстає і знищує своїх утискувачів. Мудрий людина задовольняється малим. Ідеал Лаоцзы — простота і природність людей древнього суспільства, куди він пропонує повернутися, так як було ні багатих, ні бідних, був воєн та насильства, був знарядь праці та зброї, був листи, але люди були щасливі. Таємні суспільства Китаю, які виступали на опозиції структурі державної влади, знаходили опору у тих даоських идеях.

Крім Лао-цзи мушу назвати іншого даоського мислителя, Чжуан-цзы (IV-III ст. е.), автора трактату, названого іменем Тараса Шевченка. Втім, “Чжуан-цзы” навіть хочеться називати сухим словом “трактат”: дуже багато в ньому парадоксів, притч, ексцентричних образів, перетолкованных на кшталт даоської філософії і літературного блеска.