Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansi_kniga.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Завдання 1

До даних термінів доберіть єдине правильне визначення серед тих, що наведені нижче.

Терміни

  1. Бюджет.

  2. Бюджетне планування.

  3. Бюджетний процес.

  4. Бюджетне регулювання.

  5. Бюджетна система.

  6. Бюджетний устрій.

  7. Дотації вирівнювання.

  8. Запозичення.

  9. Зведений бюджет.

  10. Секвестр бюджету.

Визначення

А. Послідовність заходів і дій зі складання, розгляду і за­твердження проекту бюджету, яка визначається Бюджетним кодексом.

Б. Перерозподіл фінансових ресурсів між бюджетами різних рівнів.

В. Сукупність усіх бюджетів, які формуються і діють на території певної країні згідно з її бюджетним устроєм.

Г. Міжбюджетні трансферти на вирівнювання дохідної спро­можності бюджету, який їх отримує.

Д. Сукупність економічних відносин з приводу формуван­ня, розподілу та використання централізованого фонду гро­шових коштів держави.

Ж. Запровадження пропорційного скорочення бюджетних видатків, що затверджені, щомісячно за всіма статтями бюджету, крім статей, що потребують захисту, до кінця бюджетного року.

3. Операції, пов'язані з отриманням бюджетом коштів на умовах повернення, платності та строковості, в результаті яких виникають зобов'язання держави, Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування перед кредиторами.

І. Організація і принципи побудови бюджетної системи, її структура і взаємозв'язок між бюджетами в процесі забезпечення виконання єдиної загальнодержавної фінансово-бюджет­ної політики.

К. Сукупність показників усіх бюджетів, що використову­ються для аналізу і прогнозування економічного та соціально­го розвитку держави.

Л. Регламентований законом порядок складання, розгляду та затвердження бюджетів, їх виконання і контролю за їх виконанням, а також затвердження звітів про виконання бю­джетів, що входять до бюджетної системи України.

Тема 7. Доходи і видатки державного бюджету

7.1. Сутність, джерела формування і класифікація доходів бюджету.

7.2. Сутність, склад і структура видатків державного бюджету.

7.3. Принципи і форми бюджетного фінансування.

7.4. Бюджетний дефіцити і його вплив на розвиток економіки.

7.1. Сутність, джерела формування і класифікація доходів бюджету

Державні доходи охоплюють ту частину фінансових відносин, яка пов'язана з формуванням фінансових ресурсів у розпорядженні держави і державних підприємств. При цьому акумульовані державою фінансові ресурси належать до централізованих (концентруються в бюджеті держави і фондах цільового призначення), а ті, що залишаються у розпорядженні державних підприємств, є децентралізованими. Доходи бюджету займають головне місце у складі централізованих державних доходів, але це поняття більш вузьке, ніж доходи держави.

Державні видатки – це частина фінансових відносин, обумовлена використанням централізованих і децентралізованих доходів держави. Складаються державні видатки з прямих витрат держави, які здійснюються через систему бюджетних і позабюджетних фондів, і витрат державних підприємств, організацій, установ. Отже, видатки державного бюджету це лише частина державних видатків.

Доходи і видатки бюджету це об'єктивні категорії, кожна з яких має специфічне суспільне призначення: доходи служать фінансовою базою діяльності держави, видатки задовольняють загальнодержавні потреби. Для забезпечення прозорості в організації залучення коштів та їх розподілі доходи і видатки Державного бюджету України (аналогічно і місцевих бюджетів) включають загальний і спеціальний фонди.

Як економічна категорія доходи бюджету виражають економічні відносини, які виникають у держави з юридичними і фізичними особами в процесі формування бюджетного фонду країни.

Формою прояву категорії доходи бюджету служать різні види платежів підприємств, організацій і населення в бюджет, а їх матеріальним втіленням грошові кошти, які мобілізуються в бюджет.

Головне матеріальне джерело доходів бюджету валовий внутрішній продукт.

Склад бюджетних доходів, їх структура органічно пов'язані з обсягами вартості валового внутрішнього продукту і визначаються фінансовою політикою держави.

За формою мобілізації доходи державного бюджету поділяють на п’ять груп (табл. 7).

Таблиця 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]