Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Бакалавр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

6.3 Таблиці

Цифровий і фактичний матеріал оформляють у виді таблиць, де матеріал групується в стовпчики.

По змісту таблиці бувають аналітичні і неаналітичні. Аналітичні таблиці є результатом обробки й аналізу числових показників.

Як правило, після таких таблиць робиться узагальнення в якості нового (вивідного) знання, що вводиться в текст словами: аналіз таблиці дозволяє зробити висновок, що...; з таблиці видно, що...; аналіз таблиці дозволяє укласти, що... і т.п. Часто такі таблиці дають можливість виявити і сформулювати визначені закономірності. У неаналітичних таблицях містяться, як правило, статистичні дані, необхідні лише для інформації або констатації.

При побудові таблиць необхідно керуватися загальними правилами. Таблицю варто розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше, чи на наступній сторінці. На всі таблиці повинні бути дані посилання в тексті пояснювальної записки. Не рекомендується переносити таблиці з однієї сторінки на іншу. Неприпустимо розривати заголовок з таблицею, поміщаючи їх на різних сторінках. Таблиця повинна мати порядковий номер і заголовок, що відбиває її зміст. Таблиці варто нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах роздягнула, за винятком таблиць, що приводяться в додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою, наприклад, таблиця 2.1 - перша таблиця другого розділу. Якщо таблиця запозичена з літературних джерел, то обов'язкове посилання на джерело даних. Посилання міститься відразу після таблиці; у тексті дані посилання мають нумерацію, загальну з посиланнями на рисунки. У таблицях і в тексті варто уникати повного цифрового написання великих чисел: потрібно записувати одиниці виміру в залежності від необхідної точності (наприклад, 100,6 тис. га, а не 100,57 тис. га). Таблиця виконується через одинарний міжстрочний інтервал у текстових редакторах, без відступу, шрифтом "Tіmes New Romanr", кегль 12 чи 14. Слово "Таблиця" міститься вгорі над таблицею ліворуч; Далі через дефіс розміщається назва таблиці, що пишуть малими літерами (крім першої прописної) і поміщають над таблицею. Назва повинна бути короткою і відбивати зміст таблиці.

Якщо рядки чи графи таблиці виходять за формат сторінки, таблицю поділяють на частині, поміщаючи одну частину під інший, чи поруч, чи переносячи частину таблиці на наступну сторінку. При цьому в кожній частині таблиці повторюють її голівку і боковик. При розподілі таблиці на частині допускається її голівку чи боковик заміняти відповідно номерами граф чи рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи і/чи рядка першої частини таблиці. Слово „Таблиця _” вказують один раз ліворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: "Продовження таблиці __" із указівкою номера таблиці. Заголовки граф таблиці пишуть із прописних букв, а підзаголовки - з рядкових, якщо вони складають одне речення із заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть прописними буквами. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують в однині .

Не слід включати в таблицю графу "№ п/п". Номера рядків таблиці можна вказувати, при необхідності, у першому стовпчику перед найменуванням показників і відокремлювати крапкою. Не слід приводити в таблицях великі кількісні дані, у яких немає необхідності для розуміння записки. Одиниці величин, приведених у таблиці, повинні бути зазначені так, щоб зовсім виключити неясності. Цифри в графах таблиць, як правило, розташовують так, щоб однакові класи чисел у всій графі були точно одні під іншими.

Повторюваний у графі таблиці текст, що складається з одного слова, допускається заміняти лапками; якщо з двох чи більш слів, то при першому повторенні його заміняють словами „Те ж”, а далі - лапками. Ставити лапки замість повторюваних цифр, знаків, математичних символів не допускається. Виноски усередині таблиці позначаються тільки "*".

Таблиці необхідно поміщати так, щоб читати їхній можна було, не повертаючи записки. Якщо таблиця не міститься на форматі А4, то доцільно користатися форматами АЗ, А43, А44, і ін., що мають висоту 297 мм. Приклад оформлення таблиці приведений на рисунку 6.3.