Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
65.51 Кб
Скачать

14.Класифікація показників еа за економічним змістом.

За економічним змістом досліджуваних явищ і процесів показники поділяються на кількісні та якісні. Кількісні показники відображають розмір господарських явищ, величину кількісних змін, що в них відбуваються, величину ресурсів. Наприклад, обсяг реалізованої продукції, кількість працюючих, обсяг продукції, одержаної в результаті підвищення продуктивності праці. Якісні показники характеризують суттєві особливості і властивості досліджуваних явищ, рівень їх розвитку, використання ресурсів, ефективність діяльності. Прикладом якісних показників є продуктивність праці, фондовіддача, рентабельність.

Кількісні та якісні показники тісно пов’язані між собою. Зміна кількісних обов’язково призводить до зміни якісних, і навпаки. Це обумовлює їх використання у комплексі.

Деякі економічні показники можуть застосовуватися на всіх без виключення підприємствах, а деякі враховують специфіку виробництва в галузях. У зв’язку з цим вони поділяються на загальні та специфічні. До загальних належать показники валової продукції, товарної продукції, рентабельності та ін. До специфічних – врожайність, жирність, калорійність палива та ін. За ступенем синтезу показники можна поділити на узагальнюючі, окремі та допоміжні (непрямі). Узагальнюючі використовуються для загальної характеристики складних економічних явищ. Деякі з них відображають окремі сторони, елементи явищ і процесів, що вивчаються. Допоміжні показники призначені для більш повної, детальної, уточненої характеристики об’єкта.

За методами вираження показники також поділяють на абсолютні та відносні. Перші виражаються в грошових, натуральних вимірниках або через трудомісткість. Відносні показують співвідношення двох абсолютних показників та визначаються у відсотках, коефіцієнтах або індексах. Різновидом абсолютних та відносних показників є питомі показники.

У свою чергу абсолютні показники поділяються на натуральні та вартісні. Натуральні виражають величини у фізичних одиницях виміру. Вартісні показують величину у грошовому вимірі. Відносно причинно-наслідкових взаємо-зв’язків показники поділяються на факторні та результативні. Якщо показник розглядається як результат впливу певних причин і виступає у ролі об’єкта дослідження, то при вивченні взаємозв’язків його називають результативним. Показники, які визначають поведінку результативного показника і виступають у ролі причин зміни його величини, називаються факторними.

15. Завдання еа.

Мета економічного аналізу — сприяння виконанню планів підприємств і їх підрозділів, а також інших господарських формувань, сприяння дальшому розвитку і поліпшенню економічної роботи завдяки підготовці проектів оптимальних управлінських рішень.

Основними завданнями економічного аналізу є:

  • об’єктивна оцінка роботи підприємства і його підрозділів через порівняння результатів з витратами;

  • виявлення впливу відповідних факторів на показники, які аналізуються, і вивчення причинних зв’язків;

  • пошук наявних резервів підвищення ефективності виробництва;

  • опрацювання конкретних заходів щодо використання виявлених резервів та здійснення контролю за їх виконанням;

  • узагальнення результатів аналізу для прийняття раціональних управлінських рішень.

Ці основні завдання економічного аналізу забезпечують за їх комплексного вирішення досягнення кінцевих результатів — виконання планів, поліпшення й удосконалення економічної роботи і відповідно дальшого розвитку підприємств.

Проте ними не вичерпується весь склад завдань аналізу. Можна назвати ще й такі:

  • оцінка реальності, напруженості та оптимальності планів і обґрунтованості норм споживання ресурсів;

  • виявлення забезпеченості підприємства матеріальними, трудовими та фінансовими ресурсами;

  • оцінка дійовості поточного контролю на всіх виробничих дільницях;

  • вивчення новацій і сприяння їхньому поширенню;

  • дослідження конкурентоспроможності свого підприємства і кон’юнктури ринку.