Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otvety_na_voprosy_k_ekzamenu_po_teoreticheskim.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.31 Mб
Скачать

5. Функції прокуратури України: проблеми оптимізації.

Конституція України закріплює основні функції прокуратури (ст. 121) та засади її діяльності. В Україні теоретики та практики стверджують, що функції прокуратури -

це вид діяльності її органів, який зумовлюється соціальним призначенням прокуратури й характеризується визначеним предметом провадження та спрямуванням на вирішення відповідних завдань.

Функції прокуратури можна поділити на наглядові та ненаглядові, а враховуючи їх законодавче закріплення -на:

а) функції, які передбачені в Законі України "Про прокуратуру";

б) функції, передбачені Конституцією України. Згідно зі ст. 121

Конституції на прокуратуру покладаються такі функції:

1) підтримання державного обвинувачення в суді;

2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом;

3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

5)нагляд за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами.

Ці функції закріплені і в ст. 5 Закону "Про прокуратуру". Крім цього, у Законі передбачені також і інші функції:

1) координація діяльності по боротьбі зі злочинністю (ст. 10);

2) нагляд за додержанням і застосуванням законів (ст.1,19);

3) функція розслідування злочинів (ст. 17).

Згідно з п. 9 р. 15 Перехідних положень Конституції прокуратура виконує функції нагляду за додержанням і застосуванням законів і досудового слідства - до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів щодо контролю за додержанням законів і до сформування системи досудового слідства і введення в дію цих законів, що регулюють її функціонування. Закон України "Про прокуратуру" (ст. 5) визначає, що на прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не передбачених Конституцією України і цим Законом. У той же час слід відмітити, що в органах прокуратури, як і в інших державних структурах, діє внутрішня функція - функція управління.

Термін "управління" означає керування, діяльність щодо здійснення допомоги в будь-чому. Суть управління в системі органів прокуратури треба розуміти як вплив вищих прокурорів на підлеглих, керівництво і контроль за їх діяльністю з метою забезпечення результативного виконання ними покладених на них завдань.

Функції прокуратури – це зазначені в законі напрями або частини діяльності її органів, які визначаються соціально-державним призначенням прокуратури, характеризуються певним предметом та завданнями і здійснюються з використанням властивої цим органам компетенції.

Функції прокуратури закріплені у ст. 121 Конституції України, а також у ст. ст. 5, 10 та Перехідних положеннях Закону України „Про прокуратуру”.

У відповідності з цими нормами до функцій прокуратури можна віднести :

1. підтримання державного обвинувачення в суді;

2. представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.

3. нагляд за додержанням законів органами, які проводять ОРД, дізнання, досудове слідство.

4. нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Окрім того, в Законі України „Про прокуратуру” сказано, що на прокуратуру не може покладтися виконання функцій, не передбачених Конституцією України і цим Законом.

Незважаючи на таку заборону в цьому ж Законі (ст. 10) передбачається для прокурорів ще функція координації діяльності по боротьбі зі злочинністю органів внутрішніх справ, служби безпеки, податкової міліції, митної служби та інших правоохоронних органів.

У Конституції України (п. 9 Перехідних положень) також записано, що прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів функцію нагляду за додержанням і застосуванням законів і функцію попереднього слідства — до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів щодо контролю за додержанням законів, та до сформування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування. Але враховуючи те, що дотепер ці конституційні умови не виконані, то і продовжують діяти в прокуратурі функції досудового слідства та нагляду за додержанням і застосуванням законів (колишня назва — загальний нагляд).

Таким чином, усі передбачені законом функції прокуратури можна класифікувати, поділити їх на постійні конституційні (ст. 121 Конституції України), тимчасові конституційні (п.9 Перехідних положень Конституції) і на ті, що в Конституцій не зазначені (координація діяльності, ст. 10 Закону України «Про прокуратуру»), а також на наглядові функції. До запропонованої системи можна ще додати і фактично існуючі, але прямо законом до функцій не віднесені, це участь прокурорів при розгляді справ у кримінальних, цивільних, господарських та адміністративних судах, а також підготовки прокурора до підтримання державного обвинувачення і реалізації наглядових повноважень щодо судових рішень.

Усі функції прокуратури є зовнішніми, оскільки виходять за межі системи органів прокуратури і в цілому спрямовані на забезпечення законності, захисту прав і законних інтересів людини і громадянина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]