Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчёт по практике (2003).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
852.48 Кб
Скачать
    1. Створення книги і аркушів

Пустий аркуш у новій книзі.

Перша книга, яку ви відкрили, має назву «Книга1». Ця назва відображається в рядку заголовка вгорі вікна, поки ви не збережете книгу під іншою назвою.

Корінці аркушів внизу вікна книги.

Запускаючи Excel, ви відкриваєте файл, який називається книгою. Кожна нова книга містить три аркуші, подібні до сторінок у документі. На цих аркушах ви вводите дані. (Аркуші також інколи називаються електронними таблицями.)

Кожний аркуш має ім'я, написане на корінці аркуша внизу, з лівого краю вікна книги: Аркуш1, Аркуш2 і Аркуш3. Щоб побачити кожний аркуш, клацніть його корінець.

Корінці аркушів доцільно перейменувати, щоб інформацію на кожному аркуші було легше розпізнати. Наприклад, можна назвати аркуші «Січень», «Лютий» і «Березень», якщо вони містять бюджети або дані успішності учнів за ці місяці, або «Північ» і «Захід», якщо йдеться про обсяги продажу в регіонах, і так далі.

Якщо наявних трьох аркушів недостатньо, можна додати нові аркуші. Або, якщо всі три аркуші не потрібні, можна видалити один або два (хоча це й не обов'язково). Для переміщення між аркушами можна використовувати сполучення клавіш.

Усього цього ви навчитеся на практичному занятті в кінці уроку.

Цікаво, як створити нову книгу? Дуже просто: натисніть кнопку Microsoft Office вгорі зліва. Виберіть у меню пункт Створити. У діалоговому вікні Нова книга клацніть піктограму Нова книга.

    1. Робота з майстром функцій

Поняття функції. Майстер функцій.

Отже, за допомогою Excel можна аналізувати великі масиви даних,створювати формули з декількох простих арифметичних операцій - додавання,віднімання, множення і ділення ... Але замість того, щоб створювати з нуляскладні формули з різними хитромудрими комбінаціями цих операцій,можна скористатися функціями Excel.

Функція - це задана формула, що виконує певний типобчислень. Для того щоб скористатися функцією, необхіднонадати їй всі необхідні для обчислення величини - аргументифункції. Як і у випадку з простими функціями, аргументи більшості функційможна ввести трьома способами, а саме:

. Як числове значення (наприклад, 89 або - 5,76),

. Як координату комірки (це найбільш поширений варіант),

. Як діапазон комірок (наприклад, С3: F3).

Кожна функція повинна починатися зі знака рівності (=), в іншомувипадку Excel сприйме її як текст. Після знака рівності вводиться ім'яфункції, а потім вводяться всі аргументи, необхідні для обчислення, причомувсі аргументи полягають в круглі дужки.

Після того, як введений знак рівності, ім'я функції і ліва кругладужка можна клацнути на комірці (або діапазоні комірок), зміст якоїбуде використовуватися в якості першого аргументу функції, а не набиратикоординати вручну.

Коли останній аргумент введений, слід набрати праву круглудужку, щоб позначити кінець списку аргументів. Потім необхідно клацнутина кнопці ENTER, в рядку формул, або натиснути, або клавішу керуваннякурсором - і функція буде вставлена в клітинку, куди Excel занесе результатобчислень.

3. Робота з майстром функцій

Безумовно, функцію можна ввести, набравши її прямо в комірці. Однак

Excel надає на стандартній панелі інструментів кнопку Вставкафункції. У діалоговому вікні (див. рис.2) Майстер функцій - крок 1вказується потрібна функція, потім Excel виводить діалогове вікно Аргументифункції, в якому необхідно ввести аргументи функції (рис. 3).

Повернемося знову до першого діалогового вікна, рис. 2, тут міститьсятри списки: Пошук функції, Категорія і Функция. Причому Excel автоматичновибирає категорію функцій 10 недавно використовувалися, а в списку Функціявідображає функції, до яких користувач найчастіше звертається.

Якщо необхідної функції немає в списку, то необхідно вибративідповідну категорію зі списку, а саме:

. 10 недавно використовувалися,

. повний алфавітний перелік,

. фінансові,

. дата і час,

. математичні,

. статистичні,

. посилання і масиви,

. робота з базою даних,

. текстові,

. логічні,

. перевірка властивостей і значень.

Після того, як вибір буде зроблений на користь однієї з функцій, внижній частині діалогового вікна Вибір функцій з'явиться опис вибраноїфункції та її аргументів. Отже, коли ви вже остаточно визначилися звибором функції необхідно натиснути ОК.

Те, що відбувається далі розглянемо на конкретному прикладі. Зі спискуфункцій ми виберемо СУММ і як тільки ми це зробимо, програма внесе докомірку = СУММ (), а в діалоговому вікні Аргументи функції з'являться поля, кудинеобхідно вести її аргументи.

Щоб вибрати аргументи, помістимо у місце вставки в поле Число1 іклацнути на комірці електронної таблиці (або перетягнути миша, виділивши потрібнийдіапазон). Після цього в текстовому полі Число1 з'явиться адреса комірки (абоадреса діапазону) і одночасно у вікні праворуч - числове значення,введене в цю комірку, а також внизу діалогового вікна після слова Значеннявідіб'ється підсумкове значення функції.

У користувача завжди є можливість зменшити діалогове вікно дорозміру поля Число1 і кнопки максимізації. Для цього досить клацнути покнопці мінімізації, що знаходиться праворуч від поля. Є можливість і простоперетягнути вікно на інше місце.

Якщо необхідно підсумувати вміст декількох осередків, абодіапазонів, то потрібно натиснути клавішу або натиснути на полі число2 щобперемістити до нього курсор (Excel реагує на це

списку аргументів - з'являється текстове поле Чісло3). У полі число2вказуємо другу клітинку (або діапазон).

Коли будуть вказані всі комірки або діапазони для підсумовування,клацаємо кнопку ОК, щоб закрити діалогове вікно Аргументи функції і внести

СУМ в поточну комірку.

Робота з діаграмами

В Microsoft Office Excel 2007 - Українська версія легко створюються діаграми професійного рівня. Виберіть тип діаграми, її розмітку та стиль — усе це можна легко знайти на стрічці, компоненті нового інтерфейсу Інтерфейс користувача Microsoft Office Fluent. Ви миттєво отримаєте якісні результати кожного разу, коли буде потрібно створити діаграму. Можна навіть зберегти ваші улюблені діаграми як шаблони та використовувати їх як основу для нових діаграм у майбутньому.

За наявності Office Excel 2007 можна скористатися потужними функціями створення діаграм Excel і в інших програмах системи Microsoft Office 2007, таких як Microsoft Office PowerPoint 2007 - Українська версія і Microsoft Office Word 2007 - Українська версія.

Для створення базової діаграми в Excel, яку пізніше можна змінювати і форматувати, потрібно спочатку ввести дані для діаграми на аркуші. Потім потрібно просто виділити ці дані та вибрати тип потрібної діаграми на стрічці Office Fluent (вкладка Вставлення, група Діаграми).

У програмі Excel є велика кількість типів діаграм, які допоможуть відобразити дані найбільш придатним для вашої аудиторії способом. Під час створення діаграми або змінення наявної можна вибирати з широкого діапазону типів діаграм (наприклад, гістограма або кругова діаграма) та їх підтипів (наприклад, гістограма з накопиченням або об'ємна кругова діаграма). Також можна створити мішану діаграму, використовуючи у своїй діаграмі кілька типів діаграм.