Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anim_lek_5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Керована підсистема у менеджменті готельної анімації

Керована підсистема у менеджменті готельної анімації складається з двох головних частин. Перша частина – це туристи, для яких і створюються анімаційні програми, які реалізують анімаційні служби, друга частина – виконавчий персонал анімаційної, технічної та інших служб туркомполекса, що беруть участь у процесі анімаційного обслуговування.

Готельна анімація організовується і проводиться у відповідності до запитів, побажань і інтересів гостей готелю, туристів і при цьому потрібно враховувати національність, стать, вік та інші особливості клієнтів. Типові анімаційні програми, створені для груп туристів конкретних категорій, адаптуються для конкретних умов і конкретного складу туристичної групи. Лише такий підхід відповідатиме вишуканому туристичному інтересу і потребам гостей туркомплекса. Це дуже важливо для готельного підприємства, бо анімаційна компонента (складова) за значенням для туристів у загальній програмі гостинності (філософії) завжди займає одне з перших місць. Це підтверджується і статистикою по світу: в анімаційних програмах беруть участь від 60% від кількості відпочиваючих; по-друге, від 25 до 50% від їх кількості при анкетних опитуваннях ставлять анімаційну компоненту за значенням у концепції гостинності вище за основні послуги.

Використання середньостатисчних величин (тим більше загальносвітових) завжди можна критикувати, але вони можуть бути певними орієнтирами. Анімаційна послуга – це частина туристичного продукту, який купує турист, частина готельних послуг, тому мотиви участі туристів в тих чи інших анімаційних програмах мають бути предметом постійного, докладного, зацікавленого, персоналізованого, статистичного вивчення усіма готельними працівниками. Це має бути стандартом праці, що обумовлений філософією готельного виробництва.

Керуюча підсистема в менеджменті готельної анімації

До керуючої підсистеми (суб’єкт управління) в менеджменті готельної анімації належить керівний персонал анімаційної служби готелю, яку очолює головний менеджер з анімації, який забезпечує вирішення основних завдань при виконанні таких функцій менеджменту:

  1. планування (в першу чергу стратегічне планування і створення концепції (філософії) анімації для свого готеля;

  2. організація роботи анімаційної служби, її персоналу;

  3. мотивація праці персоналу;

  4. аналіз і контроль ефективності анімаційної діяльності.

Іншими словами – анімаційна діяльність на туристичному підприємстві повинна бути докладно спланованою, регламентованою і організованою, як фінансово, так і методично. І це є головним завданням головного менеджера з анімації туристичного готельного комплекса.

Стратегічне планування в анімаційній діяльності

Стратегічне планування в анімаційній діяльності – це створення корпоративної готельної концепції анімації - пов’язане з вирішенням таких завдань, як:

  • розробка анімаційної стратегії і концепції туристичного комплекса, погоджених з його маркетинговою стратегією;

  • розробка типових анімаційних програм і алгоритмів (методик) їх адаптації до потреб реальних груп і туристів;

  • аналіз чинників, що впливають на повноту і ефективність здійснення менеджменту і кон’юнктуру готельного ринку регіону, району, країни з точки зору анімаційної діяльності;

  • участь у формуванні цінової політики з урахуванням питань анімаційних послуг і анімаційного менеджменту туристичного комплексу;

  • довгострокове і короткострокове планування анімаційної діяльності, включення у бізнес-план туристичного комплексу заходів по її вдосконаленню.

Перші два завдання є основними.

Стратегія анімаційної діяльності визначається стратегічним баченням і місією готельної компанії, туристичного готельного комплексу. Анімаційний готельний підрозділ має мати свою мету (короткострокову і довгострокову) і завдання для досягнення загальної мети готельного підприємства – успішне функціонування на ринку сфери обслуговування. Досягнення цієї часткової мети і виконання завдань призводить до спільного зацікавлення в результатах роботи усього підприємства. Кожен підрозділ повинен робити все можливе для досягнення результатів у своїй сфері, ділянці діяльності, таким чином роблячи внесок у реалізацію стратегії, стратегічного бачення, стратегічного концепта. Реальна стратегія є одночасно і спрямованою (запланованою), і такою, що адаптується (випадковою) до змін ситуації.

Створення стратегії – глибокий, творчий, азартний процес. Це значною мірою стосується анімаційної діяльності. Тут важко давати практичні рекомендації з планування і формулювання концепції. Назвемо лише ті елементи корпоративної анімаційної готельної філософії, котрі можна використовувати як базові при створенні концепції анімаційної діяльності конкретного підприємства сфери гостинності:

  • Використання всіх можливостей, щоб розбудити гостей до активного життя, залучити до активної діяльності, дати їм задоволення, познайомити один з одним, щоб вони з перших хвилин перебування у готелі відчували себе комфортно, забезпечити їм приємний відпочинок, створити сімейну атмосферу радості і дружби.

  • Створення обстановки для розслаблення.

  • Територіальне роззосередження анімаційних програм (гості не повинні мати проблеми від розваг інших).

  • Наявність ексклюзивної анімації (першокласної і неповторної анімації вищого класу), попереднє анонсування і запрошення гостей.

  • Залучення, а не примушування гостей до активної діяльності.

  • Дотримання високих стандартів обслуговування: кожен гість обслуговується однаково.

  • Створення умов для необмеженої свободи проведення відпустки з найменшою кількістю правил і заборон.

  • Використання в усьому єдиного дизайну і уніформи.

В готельній анімаційній концепції мають бути сформульовані основні вимоги до побудови анімаційних програм. Як базові вимоги можна визначити такі:

  1. Програмами мають бути охоплені всі способи проведення дозвілля.

  2. Реалізація програми має перевершити очікування гостей.

  3. Програми мають забезпечувати розслабляючу, приємну ситуацію.

  4. Щорічно програми мають змінюватися для задоволення зростаючих запитів гостей, особливо постійних.

  5. Для досягнення адаптивності необхідно забезпечити баланс між стандартизацією (загальними елементами) програми і її неповторністю (ексклюзивними елементами).

  6. Програма кожного дня повинна містити сюрприз, інтригу, пропонувати одночасно 3-4 заходи і відповідати різним інтересам туристів.

  7. Програма має бути не нав’язливою, а привабливою.

Важливе місце у концепції анімації займає дотримання єдиного фірмового стандартного стилю. Фірмовий стиль має бути присутнім в усіх сферах діяльності готелю і у тому числі в анімаційній діяльності.

З зовнішнього боку слідування фірмовому стилю має підкреслюватися і оформлятися уніформою для усіх співробітників анімаційної служби, а також присутністю логотипа і фірмового забарвлення на усіх предметах, технічних засобах і обладнанні, яке використовується для проведення анімаційних заходів. Співробітники анімаційної служби мають впізнаватися за уніформою і відрізнятися від гостей. Аніматори працюють круглорічно, в різні сезони і на різних ділянках, тому і уніформа має бути різноманітною в залежності від місця праці, погоди, сезону і навіть від часу доби. Вона має відповідати фірмовому стилю і кольорам.

Змістовною (внутрішньою) стороною фірмового стилю має бути дотримання оголошеним для працівників і гостей принципів концепції анімаційного обслуговування: однакове (стандартне) для усіх гостей обслуговування, однаково висока якість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]