Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рег_ональна_економ_ка_екзамен.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
505.34 Кб
Скачать

75.Визначити основні ланки невиробничої сфери.

НЕВИРОБНИЧА СФЕРА - сукупність галузей народного господарства та видів діяльності людей, що надають необхідні послуги суспільству та окремим його членам і безпосередньо не пов'язані зі створенням матеріальних благ. До Н.с. належать такі галузі та види діяльності: житлово-комунальне господарство та побутове обслуговування населення; транспорт пасажирський; зв'язок (з обслуговування організацій Н.с. та населення); охорона здоров'я, фізична культура та соціальне забезпечення; освіта, культура та мистецтво; наукове обслуговування; кредитування та страхування; управління, партійні та громадські організації. Розвиток Н.с. залежить від розвитку сфери матеріального виробництва і, в свою чергу, впливає на розвиток продуктивних сил і підвищення продуктивності суспільної праці.

76.Визначити поняття "міжгалузевий виробничий комплекс".

Міжгалузеві виробничі комплекси – це система взаємопов’язаних галузей, об’єднаних певною спільною функцією, узгоджений розвиток підприємств якої забезпечує найбільший ефект. Найчастіше в народному господарстві виділяють такі МВК: паливно-енергетичний, машинобудівний, хімічний, лісовий, будівельно-індустріальний, агропромисловий, транспортний, рекреаційний тощо.

77.Визначити поняття "паливно-енергетичний комплекс".

Паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) – сукупність галузей промисловості, що забезпечують країну паливом і електроенергією. ПЕК здійснюєвидобуток і переробку різних видів паливних і енергетичних ресурсів — вугільних, нафтових, газових, ядерних, торфових, біологічнихтощо. Основними складовими частинами комплексу є електроенергетика, нафтова, нафтопереробна, газова промисловості (див.нафтогазовий комплекс) й вугільна промисловість.

78.Визначити поняття "паливно-енергетичний баланс".

Паливно-енергетичний баланс– система показників, яка відображаєкількіснурівністьміжприбутком і витратоюенергії та характеризує структуру виробництва і використанняенергії в економіці, співвідношенняміж потребою в паливі у межах відповідноїтериторіальноїчивиробничоїодиниці (країни, району, галузі, підприємстватощо) за певнийперіод.

79.Визначити поняття "АПК".

Агропромисло́вийко́мплекс — складовачастинаекономіки, щопоєднує в собівиробництвосільськогосподарськоїпродукції, її сільськогосподарську переробку, матеріально-технічне обслуговування села.

Об’єднуєгалузі, щовиготовляютьзасобивиробництва та обслуговування комплексу, а такожгалузізізбереження, переробки та реалізаціїсільськогосподарськоїпродукції.

80.Визначити поняття "спеціалізовані АПК".

Спеціалізовані АПК — ценайчіткішевираженітипикомплексів за сукупністюсільськогосподарських і промисловихпідприємств, щовходять до них, за технологічними і виробничимизв'язками у межах конкретноїтериторії (відадміністративного району до країни в цілому).

81.Визначити поняття "територіальна структура промисловості ".

Територіальна структура, яка відбиває склад і співвідношення взаємопов’язаних форм територіального зосередження промисловості. Категорія “територіальна структура промисловості” відображає розміщення промисловихоб’єктів певними територіальними скупченнями у вигляд і промислових пунктів, центрів, вузлів, агломерацій, районів.

82.Визначити поняття "територіальна структура АПК ".

Територіальна структура АПК – характеризує внутрішню організацію, розміщення на певній території виробництва сільськогосподарської сировини та її промислової перероби, а також форми їх територіального зосередження.

83.Назвати основні види зовнішніх зв'язків.

Зв'язкидержави з іншимикраїнамисвітуназиваютьзовнішніми. За змістомсеред них виділяютьполітичні, економічні, культурні, гуманітарні, наукові та інші.

Політичні зв'язки виникають у результатізустрічейкерівників держав, парламентів, урядів, а такожпредставниківвладних структур, громадськихорганізацій.

Особливо велике значення мають економічні зв'язки, які здійснюються у формі зовнішьої торгівлі, міжнародної спеціалізації та кооперування, вкладення капіталів, обміну робочою силою, науково-технічною інформацією, послугами. Зовнішняторгівля — одна з найдавніших форм економічнихзв'язківміжкраїнами, яка полягає у вивозі одних товарів за межідержави (експорт) та ввезеннііншихіззакордону (імпорт). Міжнароднаспеціалізація і кооперування здійснюється між підприємствами різних країн. Найхарактерніші вони для машинобудівного комплексу при спільномувиробництві деталей, вузлів, готовоїпродукції.

Вкладеннякапіталівполягав у наданнікоштівчиматеріальнихресурсівпідприємцямиоднієїкраїни для будівництва, переобладнаннягосподарськихоб'єктівіншої, створенняспільнихпідприємств (СП).

Обмінробочою силою відбуваєтьсяурезультатівиїздугромадян на роботу в іншікраїни.

Все більшої ваги у наш час набираєобміннауково-технічноюінформацією, тобтонайновішимидосягненнями у науці, техніці, технології.

Важливу роль в економіцікраїнвідіграютьміжнародніпослуги, середякихнайпоширенішітакі: транспортні, наданняфінансовихкредитів, обмінтуристськимигрупами і т. ін.

За тривалістюзовнішнізв'язкибуваютьепізодичні та постійні. Налагодженнярізноманітних за змістом і формою взаємовигідних, довготривалихзв'язків є важливоюпередумовою для виходуУкраїни з економічноїкризи й повноцінноговходження у світовеспівтовариство.