Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по облику в банках.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
38.34 Кб
Скачать

5. План рахунків та особливості його побудови.

План рахунків бухгалтерського обліку банків України - це систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовують для детальної та повної реєстрації всіх банківських операцій з метою забезпечення потреб складання фінансової звітності.

В Україні незалежно застосовують План рахунків бухгалтерського обліку НБУ та План рахунків бухгалтерського обліку банків України. План рахунків бухгалтерського обліку, розроблений для установ НБУ, дещо

відрізняється за структурою та змістом. Це зумовлено тим, що НБУ, виконуючи функції центрального банку держави, має свою специфіку діяльності, що й визначає особливості об'єктів обліку.

Особливостями Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України є мультивалютність, передбачення наявності управлінського обліку, подвійний запис за позабалансовими рахунками. Логічно план рахунків можна поділити на три частини - балансові рахунки, рахунки доходів та витрат і позабалансові рахунки. Всі рахунки в плані рахунків згруповані в дев’ять класів, балансові рахунки розміщені в 1-5-му класах, рахункі доходів і витрат - в 6-му та 7-му, позабалансові - в 9-му класі.

Рахунки усіх трьох частин призначені для ведення фінансового обліку. На підставі балансових рахунків складається балансовий звіт комерційного банку, на підставі рахунків доходів і витрат — звіт про прибутки та збитки, на підставі позабалансових рахунків — звітність за позабалансовими рахунками.

8-й клас містить рахунки для ведення управлінського обліку. Вони використовуються для визначення собівартості банківських продуктів, а

також дають змогу накопичити інформацію для прийняття тактичних і

стратегічних рішень менеджерами та керівництвом банку.

План рахунків бухгалтерського обліку включає рахунки І, ІІ, ІІІ, IV порядку. Усі вони належать до синтетичних і відрізняються ступенем деталізації інформації: * рахунки І порядку однозначні - класи; * рахунки ІІ порядку двозначні - розділи; * рахунки ІІІ порядку тризначні - групи; * рахунки IV порядку чотиризначні - рахунки.

6. Структура класів Плану рахунків.

У Плані рахунків застосовується десятинна система кодування рахунків; при цьому перша цифра означає клас Плану рахунків, друга — розділ у класі, третя — групу в розділі, четверта — номер рахунка. Всі вони є синтетичними і відрізняються ступенем деталізації про об'єкт обліку. Наприклад:

Клас 1 "Казначейські та міжбанківські операції".

Розділ 10 "Готівкові кошти".

Група 100 "Банкноти та монети".

Рахунок 1001 "Банкноти та монети в касі банку".

У Плані рахунків наведені номери і найменування синтетичних рахунків II, III, IV порядків, які забезпечують запис інформації про наявність і рух активів, зобов'язань, капіталу та результати від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності банків.

Перший клас Плану рахунків «Казначейські та міжбанківські операції» призначений для відображення в обліку взаємовідносин між НБУ та банками України, а також між банками України, а саме: операції з готівкою, банківськими металами, кредитами, депозитами та цінними паперами, що рефінансує Національний банк.

У другому класі Плану рахунків «Операції з клієнтами» відображаються операції за розрахунками, наданими кредитами та залученими депозитами. Рахунки цього класу використовують для обліку операцій за розрахунками з клієнтами (крім банків) — суб'єктами господарської діяльності, органами загального державного управління та фізичними особами.

За третім класом Плану рахунків «Операції з цінними паперами та інші активи і зобов'язання» відображаються операції з цінними паперами (окрім цінних паперів, що рефінансує НБУ, та інвестицій в асоційовані й дочірні компанії) та операції за іншими розрахунками, зокрема за внутрішньобанківськими операціями банку, операціями з формування банківських резервів, субординованого боргу, клірингових та транзитних рахунків, розрахунки між установами одного банку, позиції банку за іноземною валютою та банківськими металами тощо.

У четвертому класі «Фінансові та капітальні інвестиції» відображаються вкладення банку в асоційовані та дочірні компанії, операції з основними засобами і нематеріальними активами.

За рахунками п'ятого класу «Капітал банку» відображається сукупний капітал банку, який включає статутний капітал, емісійні різниці, загальні резерви та інші фонди, результати минулих років, результати переоцінки.

За рахунками шостого та сьомого класів відображають доходи та витрати банку від операцій, здійснених згідно з законодавством України. Доходи банку в бухгалтерському обліку відображають за рахунками класу 6 "Доходи", витрати банку в бухгалтерському обліку відображають за рахунками класу 7 "Витрати" незалежно від порядку їх оподаткування.

При формуванні фінансового результату банку за звітний рік доходи і

витрати зараховують на рахунки п'ятого класу:

5040 "Прибуток звітного року, що очікує затвердження", або

5041 "Збиток звітного року, що очікує затвердження".

Рахунки у восьмому класі "Управлінський облік" банки відкривають для ведення обліку за потребами управлінського персоналу. Залишки за рахунками цього класу не враховують при складанні фінансової звітності банку.

У дев'ятому класі "Позабалансові рахунки" відображаються позабалансові операції. Бухгалтерський облік операцій за позабалансовими рахунками ведуть за системою подвійного запису. Позабалансові рахунки кореспондують тільки між собою.