Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_robota.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
718.85 Кб
Скачать

7.2. Охорона праці та техніка безпеки.

У параграфі 7.2 наводяться основні положення техніки безпеки й охорони праці. На час виконання основних робіт із збору насіння, вирощування сіянців, посадки саджанців, вказуються відповідальні особи за загальний стан охорони праці на даних роботах.

Під час виконання робіт на об’єктах лісового господарства повинні бути передбачені заходи з захисту працюючих від небезпечних та шкідливих виробничих факторів.

1. Виконання робіт на об’єктах лісового господарства слід здійснювати згідно з затвердженою технологічною документацією відповідних норм та правил.

2. Під чає роботи з технологічним устаткуванням, машинами та механізмами слід додержуватися вимог безпеки у відповідності до правил та інструкцій з їх експлуатації заводів-виробників.

3. Технологічне устаткування, машини, механізми, ручний інструмент та реманент, що використовуються у роботі, повинні бути справними.

  1. При плануванні і проведенні робіт з гербіцидами слід суворо до­ тримуватися обмежень, вказаних у діючих «Санітарних правилах по зберіганню, транспортуванню і застосуванню отрутохімікатів у сільському господарстві», щоб запобігти отруєнню людей, забрудненню ними продуктів харчування, атмосферного повітря, водоймищ, грунту і навколишнього середовища в цілому,

  2. Перед тим, як застосовувати машини і механізми для обробітку грунту, ділянки робіт повинні бути обстежені на предмет виявлення сторонніх предметів, що можуть пошкодити робочі органи машин і механізмів.

  3. Роботи зі спилювання дерев частинами, звалювання дерев та корчування пеньків слід виконувати бригадою у складі не менше трьох працюючих під керівництвом особи, що відповідає за проведення робіт.

  4. Збирати плоди та шишки, здійснювати роботи (окрім аварійних) з обрізування, спилювання та видалення дерев, а також корчування пеньків слід тільки у світлий час доби, за відсутності грози, дощу, туману, сильного снігопаду, ожеледі, при температурі повітря вище -10°С та швидкості вітру не більше 3 м/с,

  5. До роботи на технологічному устаткуванні, спеціальних машинах та механізмах допускаються особи, які мають диплом спеціального навчального закладу або посвідчення на право керування машинами та агрегатами механічного, енергетичною, газового, холодильного та теплотехнічного устаткування підприємств міського зеленого господарства. Вони повинні також пройти стажування за програмою згідно з Положенням про навчання, інструктаж та перевірку знань, яке розроблює та затверджує організація (підприємство).

9. Під час обробітку грунту вручну необхідно користуватися тільки справними та гострими лопатами, садовими вилами, граблями та іншим реманентом.

  1. Для зачепу культиватора (плуга) І трактора останній необхідно плавно подавати заднім ходом на малих оборотах двигуна.

  2. Перед тим, як навішувати навісний культиватор (плуг) на трактор, нього слід встановити на бокові підставки.

  3. Під чає подачі трактора до культиватора (плуга) слід знаходитись збоку від них. Після підходу трактора до культиватора (плуга) необхідно вимкнути двигун і приєднати тяги.

  4. Якщо під час роботи ґрунтообробної машини на її робочий орган понадають сторонні предмети (велике каміння, крупне коріння, металеві предмети тощо), необхідно негайно привести у транспортне положення робочий орган і тільки після цього видаляти сторонні предмети.

  5. Під час роботи моторних фрез треба слідкувати за тим, щоб у зону дії фрезерного барабана не заходили працюючі.

  6. Під час маневрування та холостих переїздів ґрунтообробних машин їх робочі органи повинні бути вимкнені та приведені у транспортне положення.

  7. Під нас обробітку грунту слід працювати тільки на першій передачі (уповільненій швидкості).

17. Під чає розпушування грунту моторною фрезою необхідно слідкувати, щоб грудки грунту або інші тверді предмети, їло відлітають від фрези, не травмували працюючих та прохожих.

18. Під час обробітку грунту причіпними чи навісними культиваторами (плугами) працюючі не повинні знаходитись на їх зчепі або рамі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]