Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гриби.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
84.41 Кб
Скачать

Лекція16. Відділ Покритонасінні. Характеристика підкласу Розидні План

 

 

  1. Характеристика підкласу Розидні

  2. Характеристика головних порядків і родин.

 

Короткий зміст

 

Клас Магноліопсиди -Magnoliopsida

Підклас Розиди -Rosoidae

Порядок Розоцвіті – Rosales

Розові – велика родина, що налічує до 100 родів і понад 3000 видів, поширених переважно в північній півкулі. В Україні нараховується 289 видів.

Родина Розові включає дерева, кущі, трави.

Будова вегетативних і генеративних органів

Листки – прості чи складні, почергові, здебільшого з прилистками, зрощеними з основою листка.

Квітки актиноморфні (представники, поширені у тропіках мають зигоморфні квітки), найчастіше п’ятичленні, з подвійною оцвітиною, а іноді з підчашшям .

Тичинок багато, звичайно їх буває вдвічі більше від кількості членів оцвітини, розміщені вони циклічно.

Квітколоже опукле, плескувате або увігнуте. В останньому випадку говорять про «квіткову трубку» або гіпантій. Всі члени квітки, крім гінецею, прикріплені до краю квітколожа.

Зав’язь верхня, нижня або середня. Плодолистиків один або багато, вони вільні або зрослися.

Плоди різноманітні – листянки, кістянки, сім’янки, горішки, коробочки, збірні або поодинокі, справжні або несправжні. Насіння переважно без ендосперму.

Практичне значення. Значення родини для людства дуже велике. До неї належать важливі плодові, кісточкові, ягідні, декоративні культури помірного клімату.

Підродина Спірейні - Spiraeoideae

Квітки підматочкові. Типовими рисами підродини є трохи увігнуте або плескувате квітколоже, верхня зав’язь. Тичинок від 15 до 30. У деяких видів внутрішні тичинки безплідні або перетворені в залозисті стамінодії. Гінецей апокарпний. Зав’язь одногнізда із декількома насінними зачатками. Плоди збірні з багатонасінних листянок, рідко коробочка.

 Підродина Розові – Rosoideae

Квітки навколоматочкові, квітколоже увігнуте або опукле, плескувате, часто зростається з основою чашечки, м’ясисте або соковите. Зав’язь верхня або напівнижня, середня. Гінецей багаточленний, апокарпний,  але в зав’язі на відміну від попередньої підродини тільки 1 або 2 насінних зачатки. Тичинок багато. Плоди здебільшого збірні, складаються з однонасінних нерозкривних сім’янок, кістянок, листянок або горішків.

Підродина Яблуневі – Maloideae

Квітки надматочкові, зав’язь нижня, з 2–5 плодолистиків, що зростаються з стінками увігнутого квітколожа. Гінецей синкарпний. Плодолистики зрослі не повністю, тому кількість стовпчиків дорівнює кількості плодолистиків і кількості гнізд. Плід ягодоподібний (яблуко), несправжній.

Підродина Сливові – Prunoideae

Квітки навколоматочкові, зав’язь верхня, не зростається з увігнутим квітколожем. Гінецей з одного плодолистика, а з двох насінних зачатків в зав’язі в насінину розвивається тільки одна. Гінецей апокарпний. Плід – соковита або суха кістянка.

Порядок Бобовоцвіті -Fabales

Родина - Fabaceae

Бобові – велика родина, що налічує до 650 родів і понад 18000 видів, які розповсюджені досить широко. В Україні нараховується 259 видів.

Серед бобових зустрічаються дерева, ліани, кущі і трави.

Порядок Зонтикоцвіті або Аралієві -Apiales, Araliales

Родина -Apiaceae

Зонтичні – велика родина, налічує 300 родів і понад 3000 видів, поширених по всій земній кулі, особливо в позатропічних областях північної кулі з сухим кліматом. В Україні близько 140 видів.

Родина Зонтичні об’єднує переважно трави, рідше (в тропіках) деревоподібні рослини.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]