Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Робота з комп електроніки.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.45 Mб
Скачать

2.1.4 Перевірка розрахунків у віртуальній схемі

2.2 Завдання №2

Навести опис принципу дії з часовою діаграмою і розрахунок схеми затриманого мультивібратора на ІЛЕ ТТЛ.

2.2.1 Вхідні дані

, мкс

Т, мкс

Uп.ф. /U з.ф.

Серія ІС

4,4

10,9

0,6

КР1531

2.2.2 Схема макету

Затриманий мультивібратор можна одержати з відповідного автоколивального шляхом заміни одного з резистивно-ємнісних зв’язків колом запуску.

Тривалість імпульсу запуску, з одного боку, повинна бути достатньою для перемикання ІЛЕ, тобто більше сумарного часу затримки їхнього перемикання ( та ), з іншого боку, тривалість імпульсу запуску повинна бути набагато менша за тривалість формованого імпульсу . У протилежному випадку мультивібратор під час дії імпульсу запуску буде в невизначеному стані.

Затриманий мультивібратор з резистивно-ємнісним зворотним зв’язком на ІЛЕ І-НЕ ТТЛ можна одержати з автоколивального мультивібратора шляхом виключення, наприклад, конденсатора , резистора , діода VD2. При цьому виключений резистивно-ємнісний зворотний зв’язок заміняється безпосереднім зв’язком виходу ІЛЕ DD1.2 з одним із входів ІЛЕ DD1.1. В якості сигналу запуску використовується негативний стрибок різниці потенціалів =, який надходить на вільний вхід ІЛЕ DD1.1. У початковому стані виходи IЛЕ DD1.1 і DD1.2 знаходяться в нульовому й одиничному станах відповідно. Під дією імпульсів запуску (у момент ) виходи логічних елементів змінюють свої стани на протилежні, конденсатор C починає заряджатися через вихід ІЛЕ ТТЛ DD1.1 і резистор R.

2.2.3 Розрахунок схеми

Розрахунок затриманого мультивібратора почнемо із знаходження значення резистора. Для отримання прямокутної форми вихідних імпульсів опір резистора R знаходиться за виразом:

= 1.239 k

Отже значення резистора R повинно бути меншим за 1.42 k. Але отримане значення резистора є максимальним, а для знаходження реального значення резистора використовується формула:

Для знаходження тривалості генерованих імпульсів у затриманому мультивібраторі використовується формула наведена нижче. З даної формули можна розрахувати ємність С.

Мультивібратор проходячи через два етапи повертається у початковий стан. Спочатку конденсатор С розряджається через зміщення у прямому напрямку діоду VD, а потім після запирання діода конденсатор перезаряджається вхідним струмом ІЛЕ, DD1.2, а напруга прагне до значення Якщо знехтувати часом розряду конденсатора С через діод VD, то час відновленнями можемо розрахувати за формулою:

Де спад напруги на відкритому діоді VD, рівний 0,6 В. Провівши розрахунки по формулі отримуємо такі результати :

Знайшовши час відновлення конденсатора можна отримати період імпульсу конденсатора. Якщо період імпульсів запуску T > , то мультивібратор встигне відновитися. Отже період імпульсу запуску повинен бути більшим за (T >). Отже:

2.2.4 Перевірка розрахунків у віртуальній схемі

Висновок

У результаті виконання курсової роботи було розглянуто та розраховано елементи автоколивального та затриманого мультивібратора. У схемах було використано мультивібратори на ІЛЕ транзисторно-транзисторній логіці.У програмі Multisim 11 була створена віртуальна схема макету до завдань з розрахованими даними елементів. При роботі віртуальної схеми було перевірено правильність роботи схеми з елементами розрахованих мною величин.