Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.12.2011.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
53.51 Кб
Скачать

Постулати бізнес-етики

В 60-ті роки минулого століття весь світ занепокоївся неконтрольованим зростанням економіки і небезпекою, яка стала результатом цього зростання.

Величезну роль в ці роки став відігравати Римський клуб, репорти якого інформували людство про конкретні загрози для цивілізації в сфері бізнесу. Було поставлене завдання розробити і впровадити постулати бізнес-етики. Наведемо, як приклад, деякі постулати етики підприємця:

Створити кодекс етики. Передові організації мусять мати «Кодекс поведінки в бізнесі», до якого б входили перш за все такі пункти:

— Відповідальність перед законом однакова для всіх.

— Бути чесним та оцінювати події справедливо і виважено.

— Бути справедливим та толерантним.

— Проявляти турботу про здоров'я співробітників.

— Відноситися до кожного з повагою.

Робити більше, ніж говорити. Як то кажуть: Не словом — а ділом! Історія свідчить, що люди завжди конфліктували через слова, значення яких здебільшого не розуміли, або кожен розумів їх по-своєму.

Визначати реальні цілі. Якщо вимагати 20% росту продаж, знаючи, що реально можна досягти лише 12% росту, це означає робити тиск на своїх підлеглих і примушувати їх до недотримання певних етичних норм.

Піклуватися про дотримання чинних законів. Сприяти законотворенню в сфері розвитку підприємництва, поважати фундаментальні норми суспільної моралі, не допускаючи обману, корупції тощо.

Виявляти порушників етики. Це найкращий спосіб дати людям зрозуміти, що ви маєте на увазі, якщо хочете дотримуватись законів етики. Якщо тримати людей в напруженому стані і робити при цьому «гарну міну», кодекс етики не знадобиться.

Рівнятися на кращих працівників. Підбирати співробітників, які не бояться висловити свої думки, а також молодих людей, які мають стійкий характер та зрілість в поєднанні з професійною майстерністю, інтелігентністю та здібністю співвідносити власну відповідальність із загальною метою.

Добиватися гармонійних ділових взаємовідносин. Не допускати виникнення деструктивних конфліктів у колективі.

Прагнути до нововведень. Повно і правдиво надавати інформацію про економічний стан підприємства, забезпечувати впровадження нової продукції та технологій.

• Забезпечувати корисність праці. Бізнес повинен бути корисним не тільки для себе, але й для інших, для суспільства, для держави, тобто стати соціально відповідальним.

Захищати інтереси своїх компаньйонів. Відстоювати позиції інвесторів та партнерів по спільному бізнесу.

Визнавати необхідність конкуренції. Не брати участі у нечесній її формі і не створювати необґрунтованих обмежень для інших.

Турбуватися про безпеку виробництва. Орієнтуватися на виробництво безпечних і якісних товарів за доступними цінами.

Ефективно використовувати природні ресурси. Не допускати екологічних втрат, сприяти збереженню навколишнього середовища.

Організовувати навчання діловій етиці. Багато українських підприємств вже успішно проводять навчання своїх працівників сучасній етиці бізнесу, зокрема й міжнародного.

Практика роботи організацій у будь-якій країні показує, що жоден бізнес не в змозі існувати тривалий час, якщо він побудований на порушеннях кодексу етичної поведінки і не шанує існуючі норми та цінності.

Власник підприємства може бути добре обізнаний з теоретичними положеннями етики бізнесу, але якщо вони не стали його внутрішнім «я», в людині формується аморальний менталітет, який проникає в найближче оточення бізнесмена, а його бізнес отримує спотворений вигляд.