Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SRS_7_Robota_z_obyektami.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Діалогові вікна

Елемента діалогового вікна.

Діалогові вікна використовують у тих випадках, коли користувач повинен втручатися у роботу операційної системи або відкритого додатку (запущеної програми) з метою зміни режимів роботи, зміни деяких параметрів, введення деякої додаткової інформації і т.д. Часто у таких вікнах для користувача виводиться деяка Інформація, на основі якої він має прийняти рішення про зміни відповідних режимів роботи чи побачити реакцію системи на його дії.

Для взаємодії користувача з системою діалогові вікна мають спеціальні елементи управління (май. 2): Флажок, Переключатель, Строка ввода. Счетчик, Список, Ползунок.

Зупинимося детальніше на кожному з них.

Флажок (прапорець). Такі елементи використовують для вибору параметрів або установки відповідних режимів роботи. У вікнах такі елементи управління подані маленькими квадратними віконцями. Прапорці вважаються установленими, якщо у віконцях установлено значок. Стан будь-якого прапорця не залежить від стану інших, розташованих v тому самому вікні.

Переключатель (перемикач). Такий елемент схожий на попередній, але Із запропонованого списку параметрів потрібно вибрати тільки один з них.

Счетчик (лічильник). Елемент являє собою віконце, у якому відображаються конкретні числові значення параметра та дві кнопки управління. Одне клацання по кнопці призводить до збільшення числа на деяке дискретне значення. Другу кнопку використовують для зменшення значення параметра. Якщо клацнути мишею по віконцю, то значення параметра може бути відредаговано безпосередньо за допомогою клавіатури.

Список (список). Використовують відкриті списки і списки, які розкриваються. У відкритому списку елемент вибирають за допомогою смуги прокрутки. Для роботи зі списком, який відкривається, спочатку його потрібно відкрити, клацнувши мишею по кнопці.

Строку ввода (рядок введення) використовують для введення текстової інформації за допомогою клавіатури. Перед початком роботи необхідно клацнути мишею по області введення. Після появи у віконці текстового курсора, можна починати введення інформації.

Елемент типу Ползунок (повзунок) використовують для зміни значення деякого параметра у визначеному інтервалі. Положення повзунка змінюється за допомогою миші методом перетягування,

Приклад діалогового вікна.

У вікні Мой компьютер вибираємо диск С, відкриваємо меню Файл і клацаємо мишею по рядку Найти. На екрані з'явиться вікно з елементами діалогу1 Найти. Використовуючи це вікно, можна здійснити пошук файлів за визначеними ознаками.

Перші два рядки діалогового вікна практично не відрізняються від тих самих рядків типового вікна Нові діалогові елементи вміщуються нижче в основному полі вікна. Створюється враження, що у вікні знаходиться картотека стану з трьох карток (вкладинок): Имя и размещение. Дата изменения, Дополнительно, накладених одна на одну. У даному випадку на екрані відображується зміст першої картки: Строка ввода имени файла (чи цілого списку файлів), яка розкриває список імен дисків (папок), один елемент типу прапорець та кнопку управління Обзор. Після заповнення першої картки, клацнувши мишею по імені другої картки (Дата изменения) на екрані являються зовсім інші елементи діалогу. Це перемикачі, рядки введення, лічильники, які дозволяють вводити визначені характеристики файлів.

Така організація діалогових вікон елементами карток дозволяє обходитися меншим числом відкритих вікон, що значно спрощує роботу з додатками.

Процес пошуку файлів починається після натискування кнопки Найти. Результати пошуку з'являються у додатковому полі, яке розташоване у нижній частині вікна. Це поле з'являється тільки після закінчення пошуку. Кнопка Сброс знищує всю виведену Інформацію, та забезпечує повернення до стандартних умов пошуку.

Вікно Свойства

У Windows- застосовують особливий вид діалогового вікна Свойства Основне призначення — отримання довідкової Інформації про конкретний об'єкт з можливістю зміни деяких його параметрів. Для відкриття такого вікна спочатку необхідно вибрати об'єкт, а потім виконати команду Свойства меню Файл. Така команда може знаходитися і в інших меню додатків.

Для прикладу, у вікні Мой компьютер вибираємо диск ' D і клацаємо милею по рядку Свойства меню Файл. На екрані з'явиться діалогове вікно Свойства:D. На вкладниці Общие подана інформація про диск D: тип, позначка, загальна місткість, заповнений простір диска, вільний простір диска. Останні дві характеристики подані також у вигляді діаграми. Позначку диска можна змінювати, використовуючи стандартні засоби редагування. На вкладниці Сервис розміщені кнопки ввімкнення сервісних програм перевірки, архівування та дефрагментації диска. Внизу вікна розташовано три кнопки;

Применить — дозволяє зберегти внесені зміни параметрів у вікні, не закриваючи вікна;

ОК — кнопка закриває вікно і зберігає всі зміни;

Отмена — закриває вікно, без збереження змін параметрів.

Новий елемент у вікні -- кнопка "?". Ця кнопка дозволяє отримати довідкову інформацію про елементи діалогового вікна. Для отримання довідки необхідно клацнути вказівкою по кнопці. При цьому до вказівки додається знак питання. Якщо тепер вказівку сумістити з будь-яким елементом вікна: кнопкою, текстом, рядком введення та ін. і натиснути ліву кнопку миші — з'явиться вікно з довідковою інформацією. Наприклад, при суміщенні курсора з віконцем позначки диска отримана інформація: "Ім'я (позначка) вибраного диска, щоб змінити ім'я диска, досить ввести нове ім'я у це поле.

Для будь-якого вибраного об'єкта вікно Свойства можна викликати також клавішами Alt+Enter або за натисненої клавіші Alt двічі клацнути мишею по значку об'єкта.

Контрольні питання

1. 3 якою метою застосовують діалогове вікно?

2. Які елементи управління використовують у діалогових вікнах-і для чого вони призначені?

З Що являють собою елементи діалогового вікна— вкладника (картка)?

4. Для чого призначені діалогові вікна Свойства?

5. Для чого призначається кнопка і як нею користуватися?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]