Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word_2 (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Характеристика систем з відведенням порохових газів через отвір в стінці ствола з рухом поршня назад

Як уже відзначалося, відімкнення затвора і екстракція гільзи в системах цього типу відбуваються після невеликого вільного ходу рами, коли тиск порохових газів у каналі ствола відсутній або невеликий. Тому тертя гільзи об стінки патронника звичайно буває незначним і гільза легко витягується з патронника.

Можливість регулювання дії порохових газів на поршень дозволяє забезпечувати нормальну роботу автоматики за різних умов: при різній температурі, різному стані мастила, при запиленні зброї і т. ін.

Відведення порохових газів через отвір у стінці ствола дозволяє отримати високий темп стрільби шляхом зменшення ваги пересувної системи, застосування буферів, збільшення дії порохових газів на поршень та проведенням інших заходів.

За конструктивним оформленням системи з відведенням газів через отвір у стінці ствола дозволяють здійснити більш легку конструкцію.

Недоліком систем цього типу слід вважати різкість руху автоматики. Крім того, засмічення газових шляхів нагаром вимагає частого і ретельного чищення.

Розділ 4

КУЛЬТУРА ПОВОДЖЕННЯ ЗІ ЗБРОЄЮ

Соціальна значимість виконання військового обов'язку по захисту своєї Вітчизни визначає, що громадяни, призвані на військову службу, ав­томатично стають власниками бойової стрілецької зброї. Зрозуміло, це по­требує від них великої особистої відповідальності, сумлінності та витрима­ності, усвідомлення свого почесного обов'язку.

Досвідчені стрільці, які постійно зв'язані не «з носінням», а саме з по­водженням зі зброєю, поводяться з нею досить безпечно зважаючи на про­фесіоналізм та високу культуру поводження зі зброєю. Найбільш небезпеч­на та категорія людей, що «носить» зброю, звикає до неї, як до частини сво­го одягу і поводиться з нею бездумно, практично не знаючи її, або лише ду­маючи, що знає. Дуже часто "самостріли" відбуваються при отриманні чи здаванні зброї, коли людина сонна або втомлена.

Тому кожний військовослужбовець, перш ніж узяти до рук особисту зброю, повинен засвоїти і неухильно керуватися простими, але необхідними рекомендаціями, в яких містяться елементи стрілецької культури.

Структурно культуру поводження зі зброєю можна представити у ви­гляді трьох основних частин:

правила техніки безпеки при роботі зі зброєю;

правила збереження, догляду і транспортування зброї;

методи максимально ефективного застосування зброї.

Правила техніки безпеки при роботі зі зброєю

1. Зброя завжди небезпечна! Призначення будь-якої зброї – вбивати. І рано чи пізно вона виконає своє призначення. Ми думаємо, що вона ура­зить те, що потрібно нам, але їй байдуже кого уражати – нас, нашого друга чи ворога. Недбалість у поводженні зі зброєю свідчить про безвідпо­відальність її власника і може потягти за собою тяжкі наслідки з людськими жертвами. Тому, як би ви не втомилися, не були пригнічені, які проблеми б вас не мучали, але, беручи в руки зброю, думайте тільки про дії з нею і ні про що інше.

2. Завжди поводьтеся зі зброєю так, нібито вона заряджена! Це найважливіша порада. Якщо хтось пропонує вам ближче оглянути зброю і переконує вас, що вона не заряджена, не вірте на слово, а перевірте її самі. Так ви можете уникнути неприємностей. Зброю вважайте зарядженою доки самі її не розрядите або не переконаєтеся в тому, що вона не заряджена. Але і з розрядженою зброєю поводьтеся, як із зарядженою.

3. Тримайте ствол вашої зброї, направленим у безпечному напрямку! Не прицілюйтесь туди, куди ви не збираєтесь стріляти, і особливо ні­коли не наводьте зброю на людей, навіть якщо ви її щойно розрядили. Не допускайте, щоб націлювались на вас. При зведенні курка (при відведенні затвора назад) ствол зброї тримайте тільки в сторону цілі або вгору.

4. Ніколи не тримайте палець на спусковому гачку! Без потреби зайвий раз не пересмикуйте затвор і не натискайте на спусковий гачок. Кладіть палець на спусковий гачок тільки безпосередньо для пострілу. Одразу ж після пострілу приберіть палець зі спускового гачка. Тримайте його у пістолета витягнутим вздовж спускової скоби, а у автомата – обхопивши пістолетну рукоятку.

5. Ніколи і ні за яких обставин не загрожуйте зброєю! Не витягайте і не демонструйте її, не зваживши на остаточне рішення відкрити вогонь. Постріл – це останній захід впливу на нападника. Без крайньої необхідності не носіть зброю, яка знаходиться на бойовому зводі, навіть якщо вона поставлена на запобіжник.

6. Ніколи не залишайте зброю без нагляду! Ваша зброя, опинившись в інших руках, стає непередбаченим джерелом неприємностей як для вас, так і для всіх оточуючих. Ніколи не давайте в руки стороннім людям, і особливо дітям, заряджену зброю.

7. Ніколи не грайтеся зі зброєю! Хоча зброя і має красивий і естетичний вигляд, однак вона є джерелом смертельної небезпеки. Вогнепальна зброя заслуговує на дбайливе й обережне поводження з нею. І, нарешті, зброя – це не іграшка. Серед стрільців вважається ознакою вкрай поганого тону пустощі зі зброєю чи недбале поводження з нею.

8. Якщо поведінка вашого товариша небезпечна, не соромтеся вказати йому на це! Спробуйте дуже чемно пояснити йому істинне призначення зброї. Новачки ніколи нічому не навчаться, якщо їм нічого не пояснювати. Але навіть досвідчені стрільці помиляються. Уникайте компанії всезнайки, який думає, що він знає зброю краще за інших. Такі люди – потенційна небезпека для життя.

Великий досвід проведення різних занять з вогневої підготовки дозволив виробити три основних правила поведінки тих, що навчаються, які забезпечують безпеку на заняттях:

1. Всі дії виконувати тільки за командами! Причому це стосується не тільки дій зі зброєю, а і будь яких інших дій на занятті.

2. Кожна ваша дія повинна бути осмисленою! Специфіка занять з вогневої підготовки полягає в тому, що багато які помилкові дії неможливо виправити, а вони можуть вести до найважчих наслідків аж до загибелі. Не даремно стрілки кажуть: „Куля, що вилетіла з каналу ствола, як правило назад не повертається!” Це вимагає серйозної попередньої підготовки до занять, підвищеної уваги і відповідальності за свої дії на заняттях.

3. При невпевненості в своїх діях або отриманій команді, а також виникненні затримок негайно припинити всякі дії і доповісти керівнику стрільби! Якщо це сталося при виконанні пострілу необхідно припинити натиск на спусковий гачок і утримуючи зброю в бік цілі доповісти керівнику стрільби. Уяснити свої подальші дії та за командою керівника стрільби продовжити виконання вправи навчальних стрільб.

Всі ці рекомендації знайшли своє відображення у вимогах керівних документів, інструкціях, що розробляються на кожному стрільбищі, у тирі.

Курс стрільб із стрілецької зброї визначає, що безпека при стрільбі гарантується: чіткою організацією стрільб, точним дотриманням правил та за­ходів безпеки, високою дисциплінованістю усіх військовослужбовців.

На кожній директрисі (військовому стрільбищі) з урахуванням особливостей і місцевих умов розробляється й вивішується на командному пункті та дільничних пунктах управління інструкція щодо заходів безпеки, яку по­винен твердо знати особовий склад підрозділів, що виводяться на стрільбу.

Особовий склад, який не засвоїв правила та заходи безпеки, до стрільби й обслуговування стрільби не допускається.

Кожний військовослужбовець повинен своєчасно та точно викону­вати всі правила та заходи безпеки при стрільбі.

Дозвіл на відкриття вогню на директрисі (військовому стрільбищі) дає старший керівник стрільби. Ведення вогню дозволяється тільки після під­няття на всіх ділянках та командному пункті червоних прапорів (ВСП).

Забороняється відкривати та вести вогонь:

із несправної зброї;

несправними боєприпасами;

за межі небезпечних напрямків стрільби.

Стрільба негайно припиняється за командою керівника або самостій­но у випадках:

появи людей, тварин, машин попереду тих, хто стріляє;

доповіді або подання установленого сигналу з поста очеплення про небезпеку продовження стрільби;

при піднятому білому прапорі (ВСП, ліхтарі) на командному пункті;

виникненні пожежі на мішеневому полі та на території полігону.

Для негайного припинення стрільби керівник подає команду: "Стій. Припинити вогонь", наказує опустити червоні та підняти білі прапори (ВСП, ліхтарі).