Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_z_osnov_prirodokoristuvannya[....docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
403.65 Кб
Скачать
  1. Практична робота №8

  2. Тема: Екологічні групи птахів.

  3. Мета: набути практичних навичок визначення екологічішх груп птахів на основі морфологічних пристосувань.

  4. Завдання: ознайомитися з особливостями будови дзьоба, кінцівок, тіла. На основі спільних ознак виділити екологічні Групи птахів: водно-болотні, птахи лісу, хижі.

  5. Матеріали: наукові тушки, експонати зоологічного музею.

  6. Теоретичні відомості

  7. Лазання по гілкам дерев початкова фаза переміщення птахів. Так рухались безпосередні предки птахів із плазунів, археоптерікс, який володів слабкою здатністю до польоту. В процесі подальшої спеціалізації виробилась лазальна трипала кінцівка із четвертою, відвернутою назад, фалангою. У більш спеціалізованих дереволазів третя фаланга також здатна відводитись назад. В подальшому спеціалізація у морфологічній будові відбувалась у напрямку пристосування до середовища існування (щільність оперення) та способу добування їжі (цідильний аппарат, гачкоподібний дзьоб тощо). В результаті еволюції утворились певні екологічні групи птахів, які можна об'єднати певними морфологічними ознаками.

  8. Хід роботи

  9. Перед початком роботи проведіть загальний огляд представленого матеріалу. Детально характеризуючи кожного птаха, відмічайте адаптивно-морфологічні відмінності, що дають змогу віднести їх до тієї чи іншої екологічної групи. Порівняйте відмінності у птахів різних екологічних груп. Систематизуйте матеріал у вигляді таблиці. На основі отриманих результатів зробіть висновок. Таблиця

  10. Екологічні групи птахів

    1. Екологічна група

    1. Вид

    1. •'Основні адаптивно-морфологічні ознаки

    1. Примітка (малюнок)

  11. [ ? ] Питання для самоконтролю

  1. На основі чого виділяють екологічні групи птахів?

  2. Що характеризує птахів водно-болотного комплексу?

  3. Що характеризує екологічну групу хижі птахи?

  4. Які ознаки характерні для комахоїдних птахів?

  1. Практична робота №9

  2. Тема: Екологічні групи ссавцік.

  3. Мета: набути практичних павичок визначення екологічних груп ссавців на основі морфологічних пристосувань.

  4. Завдання: ознайомитися з особливостями будови кінцівок, тіла. На основі спільних ознак виділити екологічні групи ссавців: водні, напівводні, підземні, наземні (лісові звірі, звірі відкритого простору).

  5. Матеріали: наукові тушки, експонати зоологічного музею.

  6. Теоретичні відомості

  7. Не дивлячись на те, що ссавці є одним з наймолодших класів хребетних тварин, розповсюджені вони надзвичайно широко. Таке широке географічне та еколоігчне розповсюдження класу визначається загальною високою організацією. Оскільки у ссавців високий рівень обміну речовин і, як наслідок, постійна температура тіла, вони мало залежать безпосередньо від кліматичних факторів. Висока організація їх нервової системи визначила складну поведінку, швидке вироблення умовних рефлексів, тобто, швидкі реакції на вплив зовнішнього середовища.

  8. Ссавці не тільки широко розповсюджені, але й займають найрізно­манітніші еконіші. Поряд із наземними представниками всіх ландшафтів, серед ссавців багаточисельні підземні та напівпідземні форми. Обширні групи деревних та літаючих звірів, як і представників водного середовища, деякі з яких ніколи не виходять на сушу.

  9. Хід роботи

  10. Перед початком роботи проведіть загальний огляд представленого матеріалу. Детально характеризуючи кожного ссавця, відмічайте адаптивно-морфологічні відмінності, що дають змогу віднести їх до тієї чи іншої екологічної групи. Порівняйте відмінності у ссавців різних екологічних груп. Систематизуйте матеріал у вигляді таблиці. Таблиця Екологічні групи ссавців

    1. Екологічна група

    1. Вид

    1. ^//^ОсновІ)! адаптивно-морфологічні ознаки

    1. І Іримітка (малюнок)

  11. На основі отриманих результатів зробіть висновок. [ ? ] Питання для самоконтролю

  1. На основі чого виділяють екологічні групи ссавців?

  2. Що характеризує водних та напівводних ссавців?

  3. Що характеризує екологічну групу наземних звірів?

  4. Які ознаки характерні для підземних форм?