Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК.docХочешь быть счастливым человеком - не...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Принцип верховенства закону

Основний закон держави - це Конституція. У ній сформульованіправові засади державного і суспільного життя. Конституціяявляє собою загальну правову модель суспільства, якій повинновідповідати все поточне законодавство. Ніякий інший правовий актдержави не може суперечити Конституції.

Верховенство Закону, і перш за все Конституції, створює міцнийрежим правової законності, стабільність справедливого правового порядку всуспільстві.

У правовій державі жоден державний орган, посадоваособа, колектив або громадська організація, жодна людина не має правазазіхати на закон. За його порушення вони несуть сувору юридичнувідповідальність.

Коли ми ведемо мову про верховенство закону як нормативно-правовогоакта, який має вищу юридичну силу, то маємо на увазі, що всіпідзаконні акти повинні строго відповідати йому, а посадові особи неухилилася від його виконання і тим більше не порушувати його. Також неприпустимо

«Збагачувати» закон підзаконними актами, вкладати в його зміст такоїсенс, який не був передбачений законодавцем. Крім того і всі рядовігромадяни повинні в своїй поведінці керуватися законом. А для цьогокрім усього іншого, вони повинні бути інформовані про його зміст.

Правова держава також припускає правову стійкість

Конституції. Неприпустимо її постійна зміна, доповнення та оновлення.

Бо тоді вона перестає бути Основним Законом держави, що володіютьдовгостроковим характером.

Зміцнення законності залишається актуальним завданням, бо це --центральна категорія правової держави.

У правовій державі існують певні гарантії законності,які забезпечують дотримання і виконання Закону. Це - соціально -економічні, політичні, юридичні та міжнародні гарантії

Політичні гарантії законності - це перш за все демократизмсуспільного і державного ладу, політичний та ідеологічнийплюралізм, активна участь громадян в управлінні справами держави.

Соціально-економічні гарантії законності - різноманіття формвласності, створення необхідних умов для їх розвитку, забезпечення їмрівного захисту, вільне підприємництво, право громадян розпоряджатисясвоїми здібностями до продуктивної і творчої праці, справедливіумови найму, звільнення, оплати та охорони праці і т. д. До юридичнихгарантіям відносяться наступні: нормативна врегульованість законами абопідзаконними актами всіх суспільних відносин, які потребують в правовомузакріплення, ефективна діяльність спеціальних органів, які контролюютьдотримання законів, а також правоохоронних органів, залучення доюридичної відповідальності посадових осіб, які посягають на права і свободигромадян. До міжнародних гарантій відносяться: діяльність міжнароднихорганізацій, спеціалізованих органів ООН з контролю за дотриманням правлюдини в різних країнах, інспекційні поїздки їхніх представників урегіони, де порушується законодавство, що закріплює права і свободигромадян, право громадян звертатися в міжнародні органи за захистом своїхпорушених прав.