Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс з курсу "КРИМІНАЛ....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Методичні вказівки з вивчення теми

Оволодіваючи даною темою, студенти мають: закріпити отримані теоретичні знання з тактики проведення допиту та очної ставки, адже саме ці слідчі дії мають безпосередній процес спілкування слідчого з допитуваними особами в залежності від їх процесуального становища.

Враховуючи таку особливість, слід чітко уяснити собі поняття допиту, його завдання і значення для розкриття та розслідування злочину. Види та основні тактичні вимоги до цієї слідчої дії. Межі допустимості психологічного впливу на допитуваного й етика допиту.

Розібратися в питаннях підготовки та предмету допиту, прийомах встановлення психологічного контакту із допитуваним суб’єктом, зокрема: наданні допомоги допитуваному у встановленні забутого, викритті неправдивих показань, подоланні позиції відмови від дачі показань, тактики використання доказів, максимальної деталізація показань.

Потрібно зосередити увагу на особливостях допиту свідків та потерпілих, в тоту числі й на лжесвідків. Тактиці допиту малолітніх та неповнолітніх та захист їх інтересів законними представниками: батьками, вихователями, педагогами тощо.

Використанні тактичних прийомів допиту підозрюваних та обвинувачених, особливо за умови відсутності психологічного контакту з такими особами, а також перевірки допитуваного на алібі. Визначенні ролі захисника під час проведення допиту.

Встановити для себе поняття, сутність і завдання проведення очної ставки та порядок підготовки, використання тактичних прийомів застосування технічних засобів і відображення факту їх застосування у процесуальних документах.

Завдання до самостійної роботи

Підготувати реферативні повідомлення на теми:

  1. Психологія допиту.

  2. Прийоми відновлення в пам’яті допитуваного забутих фактів, подій.

  3. Організація і тактика допиту в умовах конфліктної ситуації.

  4. Специфіка допиту підозрюваних (обвинувачуваних) у кримінальній справі.

Завдання до індивідуальної роботи

Набуття практичних вмінь та навичок по проведенню допиту осіб різного процесуального статусу в умовах навчального процесу

Завдання №1

  1. Заняття проводяться в спеціалізованому кабінеті криміналістики.

  2. За фабулою, запропонованою викладачем, студенти, які виконуватимуть роль слідчого, забеспечують необхідну підготовку до допиту свідка, потерпілого, підозрюваного чи обвинуваченого. Потім проводитимуть сам допит в умовах сприятливої (безконфліктної), а також несприятливої (конфліктної) ситуації.

  3. Після кожного допиту проводиться розбір тактики проведеної слідчої дії всіма учасниками процесу і за результатами студентам виставляється оцінка викладачем.

  4. Після закінчення допиту кожний студент подає протокол допиту свідка, потерпілого, підозрюваного та обвинуваченого.

Практичне ситуаційне завдання №2.

Проводиться студентам на практичному занятті з метою закріплення пройденого за темою матеріалу у вигляді відкритого тестового завдання. Зокрема:

а) після ознайомлення із складеним слідчим протоколом допиту підозрюваний (чи свідок) заявив, що раніше їм були дані не відповідаючи дійсності показання, а тепер він має намір сповістити правду. Які дії слідчого?

б) на допиті в присутності свого адвоката обвинувачений намагався дати хабаря слідчому. Чи може бути допитаний адвокат по даному факту?

в) перед початком проведення допиту слідчий з'ясував, що науково-технічне забезпечення диктофон, аудио- чи відеокамера, як засіб фіксації, виявився неробочим. Як слід поступити слідчому?

г) запрошуючи на допит потенційного підозрюваного, слідчий з тактичних міркувань не бажав розкрити дійсну причину виклику. Чи правомірні його дії і чим у такому випадку можна пояснити виклик на допит?

д) після пояснення слідчого про те; що допит буде проводитись із застосуванням звукозапису, свідок заявив, що при наявності магнітофона він показання давати відмовляється. Як повинен поступити слідчий?

е) під час допиту слідчий пред'явив обвинуваченому записку його співучасника. Обвинувачений її знищив. Дії слідчого у даній ситуації?