Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tds_0514d8.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
121.34 Кб
Скачать

Роль податку на додану вартість у формуванні Державного бюджету України.

Розглянемо структуру надходжень та місце податку на додану вартість в податкових надходженнях до Державного бюджету України.

Як видно з наведеної таблиці, частка податкових надходжень з усіх доходів Державного бюджету не має стабільного значення, але в середньому коливається навколо 50%. В поточному році частка податкових надходжень становить 54,4%.

В той же час частка податку на додану вартість в податкових надходженнях теж знаходиться в межах 50%. В поточному році вона становить 41,5%.

Виходячи з наведених даних можна зробити висновок, що податок на додану вартість є одним з провідних і найбільш прибуткових для держави податком. Так як податкові надходження становлять приблизно половину доходів Державного бюджету, а податок на додану вартість – половину податкових надходжень, то виходить що податок на додану вартість складає приблизно 25% усіх доходів Державеого бюджету України. Тож своєчасне і в повному обсязі стягнення податку на додану вартість значним чином впливає взагалі на дохід бюджету, тому потрібно приділяти більше уваги до вдосконалення механізму стягнення цього податку. Бо як видно з даних виконання Державного бюджету України з надходжень податку на додану вартість, в жодному році план не був виконаний. В Державному бюджеті України на 1998 рік було заплановано доходів від надходжень податку на додану вартість в розмірі 8756000 тисяч гривень.За даними Державної податкової адміністрації України фактичні надходження за 10 місяців 1998 року склали 4069114,93 тисячі гривень. Таким чином неважко підрахувати, що й наприкінці 1998 року бюджет не дорахується значної суми коштів від надходжень податку на додану вартість.

Принципи побудови і аналіз механізму стягнення та уплати податку на додану вартість в бюджет. Платники податку на додану вартість

Платниками податку на додану вартість є:

  • Установи незалежно від форм власності і відомчої приналежності, маючи згідно законодавства України статус юридичних осіб, здійснюючи виробничу і комерційну діяльність;

  • Підприємства з іноземними інвестиціями, що здійснюють виробничу та іншу комерційну діяльність;

  • Індивідуальні (сімейні) приватні підприємства, здійснюючі виробничу та іншу комерційну діяльність;

  • Філіали, відділи та інші відокремлені підрозділи установ, що знаходяться на території України, самостійно реалізуючі товари (роботи, послуги);

  • Міжнародні об’єднання ті іноземні юридичні особи, що здійснюють виробничу та іншу комерційну діяльність на території України.

Об’єкти оподаткування

Об’єктами оподаткування є:

  • Обороти по реалізації на митній території України товарів, виконаних робіт та наданих послуг;

  • Товари, що ввозяться на територію України у відповідності до митних правил, встановленими митним законодавством України.

При реалізації товарів об’єктом оподаткування є обороти по реалізації усіх товарів як власного виробництва так і придбаних на стороні.

З метою оподаткування товаром вважається: продукція (річь, виріб) в тому числі виробничо-технічного призначення; будівлі та споруди та інші види нерухомого майна; електро- і теплоенергія, газ, вода.

При реалізації робіт об’єктом оподаткування є об’єми виконаних будівельно-монтажних, ремонтних, науково-дослідних, дослідно-конструкторських, технологічних, проектно-пошукових, реставраційних та інших робіт.

При реалізації послуг об’єктом оподаткування є виручка отримана від надання:

  • Послуг пасажирського та вантажного транспорту, враховуючи транспортування (передачу права власності) газу, нафти, нафтопродуктів, електричної та теплової енергії, послуг по виконанню завантажувально-розвантажувальних робіт, зберіганню товарів;

  • Послуг з надання в оренду майна і об’єктів нерухомості, в тому числі по лізингу;

  • Посередницьких послуг;

  • Послуг зв’язку, побутових, житлово-комунальних послуг;

  • Послуг фізичної культури та спорту;

  • Послуг по виконанню замовлень підприємствами торгівлі;

  • Рекламних послуг;

  • Іноваційних послуг, послуг по обробці даних і інформаційному забезпеченню;

  • Інших платних послуг, крім надання в оренду землі.

До оборотів, що обкладаються податком також належать:

  • Обороти з реалізації товарів (послуг) в середині установи (підприємства) для власного використання, витрати по яким не відносяться на витрати виробництва та обігу, а також своїм працівникам;

  • Обороти з реалізації товарів (робіт, послуг) без оплати вартості в обмін на інші товари (роботи, послуги);

  • Обороти з передачі безвозвратно чи з частковою оплатою товарів (робіт, послуг) іншим установам (підприємствам) чи фізичним особам, враховуючи працівників підприємства;

  • Обороти з реалізації предметів застави враховуючи їх передачу заставовласнику при невиконанні забезпеченого заставою зобов’язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]