Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Домашня робота з політології.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
35.43 Кб
Скачать

Тема 3. Політична думка Античності.

Зародження політичної філософії в країнах античного світу. Особливості античного варіанту політичного розвитку. Політичні і правові вчення мислителів Стародавньої Греції. Періодизація давньогрецької політичної думки. Зародження давньогрецьких політичних поглядів. Гомер. Гесіод. Реформи Солона. Піфагор і піфагорійці. Політико-правові погляди Геракліта.

Етап розквіту філософської і політичної думки. Проблеми суспільства, держави, політики і права в поглядах Демокрита і софістів.. Політична філософія Сократа.

Платон як політичний мислитель та його «ідеальна» держава. Класифікація Платоном політичних режимів. Вчення Аристотеля про державу і політику.

Епоха елінізму. Вчення Епікура. Давньогрецькі стоїки (Зенон, Хрисип, Діоген). Вчення Полібія про виникнення державності і кругообіг держаних форм.

Політичні і правові вчення Стародавнього Риму. Закони XII таблиць. Тіт Лукрецій Карр. Марк Тулій Цицерон і його теорія держави і права. Римські стоїки (Сенека, Епіктет, Марк Аврелій Антонин). Римські юристи.

Основні цінності політико-правової думки Античності.

Контрольні питання і завдання до теми:

1. Співставте політичні ідеї Стародавнього Сходу та Стародавньої Греції. В чому їх відмінність?

2. У чому полягає розходження поглядів Платона і Аристотеля на державу?

3. К. Поппер, характеризуючи політичну концепцію Платона, стверджує, що її «можна з повним правом охарактеризувати як тоталітарну». Спростуйте або підтвердіть дану точку зору.

4. Який вплив мають політичні вчення Стародавньої Греції на сучасний розвиток політичних теорій?

5. В чому полягає суть вчення Цицерона про державу і право і його вплив на всю наступну людську культуру?

6. Покажіть вклад римських юристів в історію права.

Тема 4. Політичні вчення Середньовіччя, Відродження та Реформації.

Середньовічна епоха та її особливості. Політична думка раннього середньовіччя. Раннє християнство. Релігійна концепція про дві форми влади і державності. Аврелій Августин. Пізнє середньовіччя. Фома Аквінський. Марсилій Падуанський.

Проблеми теорії політики в епоху Відродження. Загальна характеристика епохи. Республіканські переконання Н. Макіавеллі. Проблеми політики і влади в трактаті «Государ». Принципи політичної діяльності глави держави в концепції Макіавеллі. Політика і мораль. Концепція диктатури як засобу революційної перебудови суспільства.

Формування науки про політику в епоху Реформації. Мартін Лютер та його концепція держави. Томас Мюнцер. Вчення Жана Кальвіна про державу.

Жан Боден про державу і державний суверенітет.

Політичні ідеї європейського соціалізму XVI-XVII ст.

Контрольні питання і завдання до теми:

1. Розкрийте суть християнської концепції двох держав: божественної і світської.

2. У чому виявилась суперечливість політичних поглядів Аврелія Августина?

3. У чому полягають суть і значення теорії про елементи влади Ф. Аквінського?

4. Охарактеризуйте внесок Н. Макіавеллі в політичну науку.

5. Спробуйте спростувати чи підтвердити тезу Н. Макіавеллі про несумісність політичної діяльності з вимогами норм християнської моралі.