Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ланшафтна практика отчет окончательный.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
25.07 Mб
Скачать

Висновки.

В процесі проходження ландшафтної практики ми виявили, що в межах Київської області спостерігається досить складна територіальна диференціація фізико-географічних умов. Незважаючи на відносно невелику площу, на території області відмічаються істотні зміни геологічної будови, рельєфу, клімату, внутрішніх вод, ґрунтів, рослинності і тваринного світу. У ре­зультаті постійного взаємозв’язку і взаємодії між окремими компонентами природи утворилися своєрідні ділянки території, які відрізняються характером, інтенсивністю і напрямком фізико-географічних процесів, мають свої природні властивості, тоб­то вся територія області складається з окремих природних ком­плексів, які являють собою історично зумовлені і територіально обмежені поєднання поверхневих гірських порід з властивим їм рельєфом, кліматичних умов, поверхневих і підземних вод, грун­тово-рослинного покриву і тваринного світу. Звідси виникає не­обхідність фізико-географічного районування області, наукове і практичне значення якого полягає у виявленні закономірностей взаємозв’язку і взаємодії компонентів природи і територіально­го розміщення природних комплексів та складанні комплексних характеристик їх властивостей.

Територія Київської адміністративної області входить до складу шести фізико-географічних областей. Межі фізико-географічних областей у більшості випадків визначаються різкою зміною висотного положення території, характером і ступенем розчленування поверхні або зміною властивостей ґрунтоутворюючих порід і відповідно зміною водно-фізичних і хімічних властивостей ґрунтів та зміною природного рослинного покриву.

Кожна фізико-географічна область ділиться на фізико-географічні райони, які є найменшою таксономічною регіональною одиницею. Фізико-географічний район виділяється як частина області у зв’язку з місцевими відмінами в характері, інтенсивності і направленості сучасних природних процесів - ерозії, акумуляції, фільтрації, заболочування, засолення та ін., які викликають значні місцеві зміни фізико-хімічних властивостей ґрунтів і рослинних угруповань. Найбільш об’єктивним методом виявлення фізико-географічних районів є аналіз ландшафтної структури території. На основі ландшафтного знімання і аналізу ландшафтної структури території в поліській частині області виділено 9 фізико-географічних районів, в лісостеповій — 11.

Розчленування території на генетично відносно однорідні частини з певними фізико-географічними особливостями дає можливість глибше і точніше оцінити природні умови і ресурси для найбільш раціонального і ефективного господарського їх використання. Виявлення природних комплексів різного таксо­номічного і типологічного значення, які характеризуються не тільки певними ресурсами, але й мають свої сприятливі чи не­гативні умови з точки зору господарської діяльності суспільства, може бути основою розробки шляхів найбільш повного викори­стання природних умов і ліквідації чи зменшення дії несприят­ливих явищ природи.

3