Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ProgOO_Practice_Metodics.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Створення Програми

Клас CTestApp містить функцію InitInstance(), з якої починається виконання програми і створення об’єкту програми theApp (Рис.9). В функції InitInstance() створюється об’єкт діалогу, до нього приєднується вікно діалогу і діалог відображається на екрані. Крім того є обробники натискання клавіш “OK” і “Cancel”. Там можна додати свій зміст.

Клас CTestDlg містить функції OnInitDialog() та OnPaint() (Рис.10). В функції OnInitDialog() налаштовується зовнішній вигляд вікна діалогу, а функція OnPaint() здійснює вивід вікна діалогу на екран.

Для додавання функціональності до діалогу спочатку треба нарисувати додаткові елементи керування в редакторі діалогів (Рис.11).

Рисунок 9. Клас CTestApp.

Рисунок 10. Клас CTestDlg.

Рисунок 11. Редактор діалогу.

Рисунок 12. Розміщення і налагодження елементів керування.

Для цього на панелі елементів керування вибирається відповідний елемент (Рис.12). На вікні діалогу мишею натягується прямокутник. Після відпускання кнопки миші, на вікні діалогу з’являється зображення елемента керування. Якщо на цьому елементі клацнути правою клавішею миші, то з’явиться контекстне меню елемента. Для зміни властивостей елемента керування необхідно вибрати пункт меню “Properties”.

Рисунок 13. Закладка “Загальна” вікна властивостей елемента керування.

На закладці “Загальна” вікна властивостей елемента керування (Рис.13) є ідентифікатор елемента, прапорці видимості та існування. Через ідентифікатор йде звертання до елемента керування. Коли знятий прапорець видимості – елемент є невидимий, але функціонує. Якщо встановити прапорець існування, елемент стане повністю недоступний при виконанні програми.

Рисунок 14. Закладка “Стилі” вікна властивостей елемента керування.

На закладці “Стилі” вікна властивостей елемента керування (Рис.14) є властивості зовнішнього вигляду елемента керування.

Рисунок 15. Закладка “Розширені стилі” вікна властивостей елемента керування.

На закладці “Розширені стилі” вікна властивостей елемента керування (Рис.15) є властивості зовнішнього вигляду елемента керування.

Для зв’язування елемента керування з об’єктом елемента керування треба викликати для нього “майстер” класів (Рис.16). На першій закладці знаходяться елементи карти повідомлень. На другій закладці (Рис.17) знаходяться змінні класа діалогу. Для додавання нової змінної треба натиснути “Add Variable…”.

Рисунок 16. Вікно “майстра” класів, закладка “Карта повідомлень”.

Рисунок 17. Вікно “майстра” класів, закладка “Змінні класу”.

З’явиться вікно створення нової змінної класу (Рис.18). В ньому обов’язково треба вказати назву змінної, яка починається на m_, категорію та тип змінної. Є дві категорії – за значенням та об’єктна (Рис.19). Категорія «за значенням» прив’язує значення, яким керує елемент керування, до змінної. Об’єктна прив’язує елемент керування до об’єкту елемента керування. Надалі з елементом керування можна працювати через значення або об’єкт відповідно.

Рисунок 18. Вікно створення нової змінної класу.

Рисунок 19. Вікно створення нової об’єктної змінної класу.

Після створення нової змінної вона з’являється на закладці “Змінні класу” “майстра” класів (Рис.20). Після натиснення “OK” можна побачити, що нова змінна з’явилась в середовищі у вікні перегляду класів і в тексті програми (Рис.21).

Рисунок 20. Вікно “майстра” класів після створення змінної.

Рисунок 21. Вікно середовища з новою змінною.