Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
446.98 Кб
Скачать

Тема 3. Облік запасів

При списанні запасів можуть складатися акти довільної форми із зазначенням вичерпної інформації щодо їх кількісних і якісних показників, а також причин вибуття (списання).

При списанні з балансів установ матеріальних цінностей, що вибули внаслідок аварій, до акта про списання додається копія акта про аварію з поясненням причин, які викликали аварію, та вказуються заходи, прийняті щодо винних осіб.

Якщо в результаті ліквідації матеріальних цінностей окремі деталі, вузли, матеріали можуть бути використані чи підлягають передачі в установленому порядку, комісією додатково складається акт про оцінку таких цінностей.

Акти про списання матеріальних цінностей, складені комісією, затверджуються керівником установи.

Дозвіл на списання з балансу матеріальних цінностей надається керівником установи, установою вищого рівня або головним розпорядником бюджетних коштів, залежно від вартосі запасів та причин їх списання.

Так, підставою для списання витраченого палива є наступні подорожні листи:

<Ь службового легкового автомобіля - форма № 3;

<Ь вантажного автомобіля в міжнародному сполученні - форма № 1;

^ вантажного автомобіля - форма № 2.

При надходженні запасів дані про них заносяться до облікових регістрів на підставі первинних документів (товарних чеків, витратних накладних, рахунків, актів тощо), у яких повинно бути вказано: найменування постачальника, найменування запасів, сорт, кількість (вага), ціна, сума ПДВ, загальна вартість, дата надходження на склад і розписка матеріально відповідальної особи, яка їх прийняла.

Характеристика рахунків з обліку запасів

Для узагальнення інформації про наявність та рух запасів призначено рахунки другого класу Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ ( див. рис. 3.2).

Бухгалтерський облік у бюджетних установах

Молодняк тварин, одержаний від приплоду у власному господарстві, оприбутковується за плановою собівартістю на підставі акта на приплід в день отелення, опоросу тощо. Приріст ваги приєднується до початкової ваги молодняка на підставі акту.

Тема 3. Облік запасів

Назва субрахунків

№ з/п

Таблиця 3.8. Характеристика субрахунків до рахунку 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети

Характеристика субрахунків

3.5. Облік малодійних і швидкозношуваних предметів

До складу малоцінних і

Визначення, і склад мшп

швидкозношуваних предметів бюджетних установ належать предмети, термін корисної експлуатації яких становить менше одного року. Термін очікуваної експлуатації встановлюється центральним органом виконавчої влади за відомчою підпорядкованістю або самостійно установою в момент придбання запасу, якщо такі документи не затверджені.

Документальне оформлення надходження і відпуску МШП в експлуатацію, а також облік на складах здійснюється аналогічно обліку матеріалів, при цьому використовуються наступні форми первинних документів з обліку МШП (табл. 3.7).

Зміст операції (призначення документів)

Назва документа, код.форми

Надходження, внутрішнє переміщення, складський облік, реалізація на сторону, передача в експлуатацію аналогічно матеріалам

Аналогічно матеріалам

Вибуття:

^> на потреби установи

а) під час обліку за принципом встановлення постійного оборотного (обмінного) фонду

б) під час видачі працівникам у тривале користування

*Ь на ремонт, загострення

Відомість на поповнення (вилучення) постійного запасу інструментів (пристосувань) ф. № МШ-1 Картка обліку МШП ф. № МШ-2 Відомість обліку видачі ф. № МБ-7 Замовлення на ремонт або загострення інструментів (пристосувань) ф. № МШ-3

Списання:

^> через поломку і втрату ^ через повне зношення

Акт вибуття МШП ф. № МШ-4 Акт на списання МШП ф. № МШ-5 Акт на списання МШП ф. № МШ-8

Для обліку малоцінних і швидкозношуваних предметів Планом рахунків передбачено рахунок 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети", до якого відкриваються такі субрахунки (див. табл. 3.8).

221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети, що

знаходяться на складі і в експлуатації"

Облік предметів із розподілом на групи:

^ знаряддя лову (трали, неводи, сітки тощо);

^> пилки, троси для сплаву;

<Ь спеціальні інструменти і спеціальні пристосування для серійного і масового виробництва певних виробів або для виготовлення індивідуальних замовлень; ^ предмети виробничого призначення; устаткування, що сприяє охороні праці, предмети технічного призначення, що не можуть бути віднесені до необоротних активів; Ч> господарський інвентар - предмети конторського і господарського облаштування, столовий, кухонний та інший господарський інвентар, предмети протипожежного призначення

сценічно-постановочні засоби вартістю до 10 гривень за одиницю (комплект)

222 "Малоцінні та швидкозношувані предмети спеціального призначення"

*Ь інші предмети, термін корисної експлуатації яких, як очікується, не перевищує один рік

Облік предметів, що мають специфічне й обмежене призначення тільки в деяких галузях і короткий термін застосування

Для відображення господарських операцій установи можуть відкривати до цих субрахунків додаткові рахунки третього, четвертого порядків. Тому бюджетні установи для обліку МШП, що перебувають на складі та в експлуатації, можуть відкривати окремі субрахунки, наприклад: 221/1 "МШП на складі", 221/2 "МШП в експлуатації".

За дебетом субрахунку 221 відображаються за договірною вартістю (без ПДВ) придбані або виготовлені МШП, за кредитом - введення МШП в експлуатацію з наступним списанням на зменшення фонду МШП.

Аналітичний облік за субрахунком 221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації" у бухгалтерії ведеться за назвами предметів, кількістю, вартістю і матеріально відповідальними особами в книзі кількісно-сумового обліку матеріалів ф. № 296, тобто аналогічно обліку матеріалів.