Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
289.79 Кб
Скачать

3 Охорона праці та навколишньго середовища

3.1 Вимоги техніки безпеки при веденні технологічного процесу

Завданням всієї роботи з техніки безпеки й промислової санітарії є попередження нещасних випадків, створення сприятливих і безпечних умов праці в цеху й на робочому місці, запобігання забруднень навколишнього середовища.

Основними причинами промислового травматизму й професійних захворювань є порушення технічних і організаційних вимог, а також правил особистого поводження працюючих. Кожний знову вступник або переведений на іншу роботу робітник зобов’язаний отримати інструктаж і пройти відповідне навчання. Перевірка знань правил техніки безпеки проводиться щорічно.

Розташування цехів повинне бути таким, щоб не порушувався загальний напрямок транспортування вантажів і забезпечувалась належна їхня аерація. Будівлі цехів зводять із вогнестійких матеріалів, а підлоги в плавильних цехах вистилають рифленими плитами. Робочі площадки колошників печей і в горна обладнують дерев'яними й гумовими трапами.

Коротку мережу печей обгороджують так, щоб виключити можливість доторкань до неї. Печі обладнують необхідною вимірювальною й сигналізаційною апаратурами, без чого експлуатація забороняється. Кожух печі заземлюють. Димарі й газовідсмоктуючі пристрої повинні повністю видаляти гази, що утворюються в печі, які потім обезпилюються. Передбачаються необхідні очисні пристрої для запобігання забруднення промисловими викидами навколишнього середовища.

Завалку шихти в піч механізують. У піч можна задавати тільки сухі матеріали,тому що використання мокрих матеріалів може призвести до викиду. Категорично заборонено працювати на печі з наявністю течі води з охолоджуваних конструкцій.

З огляду на високу токсичність чадного газу й вибухонебезпечність при влученні повітря або води в підсклепневий простір, особливу увагу необхідно приділяти експлуатації закритих печей, попередженню витоку газу або підсмоктування повітря під склепіння печі або газохід.

Футерівку печі в зоні льоток необхідно систематично перевіряти й при наявності несправностей негайно ремонтувати. Заборонено проводити будь які роботи в ковші або шлаківні, установлених під льоткою печі. Льотку розташовують на висоті, зручної для її обслуговування, або передбачають спеціальні не електропровідні площадки. При роботі заборонено стояти напроти очка льотки.