Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД АБД 2008_А4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
98.3 Кб
Скачать

2. Основні етапи роботи

  1. Вибір теми, об'єкта і предмета дослідження.

  2. Вивчення законодавчих й нормативних документів Національного баку України і внутрішніх документів банку, котрі стосуються теми дослідження.

  3. Добір і аналіз літератури з обраної теми і розробка попереднього плану роботи.

  4. Збір інформації, необхідної для написання роботи.

  5. Аналіз матеріалів, обґрунтування висновків та пропозицій.

  6. Написання та оформлення курсової роботи.

  7. Подання роботи на кафедру та її захист.

Першочерговим завданням виконання курсової роботи є складання списку літератури з обраної теми, яку необхідно дослідити. Обов’язковим є включення до цього списку законодавчих актів України, нормативних документів Національного банку України, що регламентують грошово-розрахункову, кредитно - фінансову та інші сфери національного господарства, монографій і журнальних статей, а також підручників, навчальних посібників та інших джерел, що стосуються досліджуваної теми і які студент переглянув особисто.

Це дасть змогу студентові окреслити питання і скласти попередній план роботи. План повинен охоплювати 3 основних питання та підпитання. Під час складання плану курсової роботи студент реалізує власний досвід, вміння та індивідуальність. План роботи погоджується з керівником. В процесі роботи план може бути уточнений і змінений.

3. Структура курсової роботи

Курсова робота повинна мати:

  • титульну сторінку;

  • зміст;

  • вступ;

  • основну частину;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки (при необхідності )

  1. Вимоги до змісту курсової роботи

Титульна сторінка виготовляється друкарським способом і оформляється за зразком, наведеним у додатку 2.

Зміст подається на початку курсової роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та пунктів. Зміст повинен бути оформлений як розгорнутий план.

Вступ є дуже важливим розділом , в якому обґрунтовується актуальність теми, мета, ціль і завдання дослідження, визначається об’єкт дослідження, обґрунтовуються методи і прийоми дослідження.

Нагадуємо. що поняття “актуальність” вміщує корисність і доцільність розробки теми для сучасної науки. Твердження про потребу конкретного дослідження внаслідок невивченості якогось питання чи різноманітності поглядів на нього не є переконливим. Тому, обґрунтовуючи актуальність роботи, важливо зазначити, що проблема цікавить багатьох економістів, але в ній містяться ще й недосліджені моменти. Крім того, актуальність дослідження може зумовлюватись і поширеністю якогось явища, його типовістю і важливістю для певної галузі науки.

Мета курсової роботи має формулюватись максимально лаконічно, але змістовно.

Формулювання завдань курсової роботи можуть бути подані з нумерацією і без неї, але бажано кожне положення подавати з абзацу.

Вступна частина не має назви, її обсяг не повинен перевищувати 2-3 сторінок .

Основна частина передбачає глибоке і всебічне розкриття основних положень теми курсової роботи. Вона повинна складатися з:

  1. Економічної сутності аналізу обраного об’єкта дослідження.

  2. Аналізу обраної галузі діяльності банку чи окремої операції.

  3. Розробки заходів щодо вдосконалення методики та організації аналітичної роботи в банку.

Теоретична частина виконується на підставі аналізу літературних джерел та законодавчих і нормативних актів. В ній студент повинен розкрити економічне значення дослідження банківської установи; дати характеристику сучасних напрямків розв’язання досліджуваної проблеми в Україні та за її межами; обрати власний напрямок вирішення питання та обґрунтувати його доцільність; дати характеристику основних інформаційних джерел, на підставі яких проводитиметься аналіз. Теоретична частина охоплює висвітлення питань щодо організації і методики аналізу діяльності банківської установи відповідно до затвердженої теми. В даному розділі обов’язкові посилання на літературні джерела.

В другому розділі основної частини подається повний і системний виклад конкретної проблеми, механізм її реалізації. Тут необхідно дати стислу економічну характеристику банку, на матеріалах якого виконується курсова робота, зробити оцінку функціональної структури, а також у динаміці за останні кілька років основних показників його діяльності: структури активів та пасивів, капіталу, прибутковості діяльності та інші.

В цьому розділі необхідно подати аналіз фактичного цифрового матеріалу, спираючись на методику аналізу обраного об'єкта дослідження, про який було зазначено у перший розділ роботи. Крім того, другий розділ повинен містити основну кількість ілюстративного матеріалу, що надається у вигляді таблиць, формул (додаток 3), схем графіків, рисунків. Якщо обсяг матеріалу великий, то його слід помістити в кінці роботи, в додатках. Наведені таблиці повинні всебічно характеризувати стан, взаємодію і тенденції. Після таблиці повинен бути поданий стислий аналіз наведених даних. В ньому вказуються загальні тенденції змін, рівень виконання плану або його оцінка.

У третьому розділі на підставі вивчення реального стану справ з окремих питань банківської діяльності студент розробляє конкретні пропозиції щодо покращення та удосконалення існуючої практики проведення аналітичної роботи банку, виявляє резерви збільшення прибутковості, вносить пропозиції щодо зміни методики аналізу певного напрямку діяльності банку або обґрунтовує послідовність автоматизації аналітичної роботи.

Обсяг основної частини не повинен перевищувати 75-80% обсягу роботи.

У висновках необхідно підкреслити актуальність і значення теми курсової роботи в цілому; дати найбільш важливі теоретичні та практичні результати дослідження, які випливають з 1-3 розділів основної частини роботи, вказати основні недоліки та шляхи (пропозиції) щодо вдосконалення організації банківської діяльності; визначити перспективи подальшого вивчення конкретної проблеми. Обсяг висновків становить 3-5- сторінок. Кожне нове положення доречно подавати щораз з абзацу.

Доповнюють і завершують курсову роботу список використаних джерел і додатки. Список літератури слід розміщувати в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків в хронологічному порядку (додаток 4)

Список подається з нумерацією.