Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Turistichne_krayinoznavstvo.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
28.53 Mб
Скачать

5. Туристичне районування світу

Туристичне районування - виділення районів з метою систематизації географічної інформації про туризм і виділення територіальних закономірностей його розвитку. Туристичне районування дозволяє отримати цілісне уявлення про стан, чинники і перспективи розвитку туризму на всіх частинах території, порівняти їх між собою і використати ці відомості в плануванні і управлінні туризмом. При туристичному районуванні по сукупності районоутворюючих ознак виділяють територіальні одиниці різного таксономічного рангу - туристичні зони, р-ни, підрайони і ін. Туристичне районування може проводитися як для туризму в цілому, так і для окремих його видів. Можуть бути врахований ступінь розвитку туризму в туристичних р-нах, їх значення (для всієї країни, міжрайонне, місцеве), функціональна спрямованість (оздоровча, пізнавальна, спортивна).

Провідні туристичні райони світу.

Згідно класифікації ВТО у світі виділяють 6 туристичних регіонів:

  • Європейський - це країни Західної, Північної, Південної, Центральної та Східної Європи, включаючи всі колишні республіки СРСР, а також держави Східного Середземномор”я (Ізраїль, Кіпр, Туреччина). Регіон у 2005 р. прийняв 385 млн. туристів;

  • Американський - країни Північної, Південної, Центральної Америки, острівні держави та території Карибського басейну. (126 млн. туристів);

  • Азіатський – Тихоокеанський – країни Східної та Південно- Східної Азії, Австралія та Океанія.(93 млн. туристів);

  • Африканський – країни Африки (крім Єгипту та Лівії) (27 млн. туристів);

  • Південно – Азіатський – усі країни Південної Азії (55 млн. туристів);

  • Близькосхідний – країни Західної та Південно-Західної Азії, Єгипет та Лівія (18 млн туристів).

Ці регіони виділені ВТО за такими характеристиками: географічне розташування; наявність та особливості туристичних ресурсів; політична ситуація та рівень економічного розвитку країн і життя населення; стан туристичної інфраструктури; місце туризму в економіці та культурі, державній політиці країн; розвиток його певних видів; спрямування туристичних потоків; їх кількість і кількість грошових надходжень від туризму; динаміка його розвитку.

Європа вважається провідним туристичним регіоном із 6 турисичних регіонів світу. Цей регіон приймає близько 60% світових туристів і отримує близько 50? Надходжень. Цьому сприяють політична та економічна стабільність у регіоні, висока якість життя населення, наявність віднінної інфраструктури та багатство ресурсів, розмаїття туристичного продукту. Країною, що вважається лідером з прийому туристів, як у регіоні, так і у всьому світі є Франція. В 2002 році на країни Південно – Середземноморської Європи(Іспанія, Італія, Греція) припадало 20% світового туристичного ринку. У регіоні понад 80% становить частка внутрішньорегіонального туризму. Темпи зростання туризму у Європі нижчі за загальносвітові. Це частково пояснюється старінням туристичного продукту, відносною дорожнечею життя в карїнах Західної Європи.

У 2005 році в Європі зареєстровано зростання туризму на 4%.Найкращі показники у Туреччини (+20%), де кількість прибуттів перевищило 20 млн у Центральній та Східній Європі найкращі показники мали країни Балтії: Латвія (+20%), Литва (+15%) та Естонія (+7%). У Західній Європі першими за темпами зростання були Німеччина та Швейцарія – по 6%.

Другим регіоном за кількістю прибуттів та надходжень завжди була Америка, але з 2002 року вона періодично поступається Азіатсько – Тихоокеанському регіону. За визначенням ВТО до регіону Америки входять Північна, Південна, Центральна Америка та Карибський басейн.

Половину прибуттів до регіону забезпечують США – країна, вже кілька років займає перше місце за кількістю надходжень (74,5 млрд $ в 2004 р). Друге місц у регіоні належить островам Карибського моря (близько 12 млн. туристів в рік). Натомість країни Південної Америкизабезпечують менше 10% прибуттів і надходжень у регіоні, що пояснюється їх політичної та економічною нестабільністю.

У 2005 році зростання туризму в Американському регіоні склало 6%; при цьому Північна Америка та Карибський регіон трохи відставала від середнього показника по регіону (+5%). Найкращі показники продемонстрували США (+8%), Мексика (+10%) і Куба (+13%).

Східну Азію й Тихоокеанський регіон експерти вважають “туристичним напрямом майбутнього”. До складу регіону входять так звані “нові індустріальні країни”: Гонконг, Малайзія, Сінгапур, Південна Корея, Таїланд, Індонезія, Тайвань. Швидкими темпами розвивається туристична індустрія Китаю, якому експерти пророкують стати провідною туристичною державою – ідером світового туризму у 2020 році. Китай приваблює велику кількість туристів чудовою екзотичною природою, пам’ятками культури, індустрією розваг, високим рівнем сервісу, у той же час район генерує близько 75% виїзних туристичних потоків. Найбільшим ринком – постачальником туристів до Китаю та інших регіонів світу є Японія.

До регіону Південної Азії входять такі країни: Індія, Пакистан, Непал, Мальдівська республіка, Іран, М”янма, Афганістан, Шрі-Ланка, Бангладеш та Бутан. Види туризму, що пропонуються у різних країнах, мають виражену специфіку: пізнавальний туризм в ндії й Пакистані, пляжний відпочинок на Мальдівах і у Ші-Ланці, гірський спорт й альпінізм у Непалі. Темпи зростання туризму в 2002 році в йьому регіоні були від”ємними, що пояснювалося політичною нестабільністю й війнами у країнах світу. Аде вже у 2003 році кількість прибуттів зросла майже вдвічі.

У 2005 році зростання туризму в Азіатсько – Тихоокеанському регіоні становило +7%. Це значно менші темпи порівняно з 2004 роком, коли регіон відновлювався після епідемії атипової пневмонії (+28%). Хороші темпи в 2005 році продемонстрували Камбоджа (+35%), В”єтнам (+18), Філіппіни (+14), а на Мальдівах позначилися налідки цунамі - темпи прибуттів зменшилися до –39%.

В Африканському регіоні традиційні туристичні країни Північної Африки у 2002 році зазнали спаду туризму (-4%), натомість зріс на 8,5% туристичний потік до країн тропічної Африки. Країни приваблюють туристів екзотичними національними парками Кенії, Танзанії, Заїру та Замбії, можливість взяти участь у сафарі. Одним з лідерів регіону є Південно – Африканська Республіка.

У 2005 році Африка стала регіоном - лідером за темпами зростання туризму (+10%). Особливих успіхів досягнуто у Мозамбіку (+32%), Кенії (+26%) та ПАР (+11%).

Близький Схід притягує туристів передусім як світовий центр паломництва. Країна, у якій знаходяться основні мусульманські світині – це Саудівська Аравія. Крім паломництва тут успішно розвиваються діловий туризм (Кувейт), відпочинок (Арабські Емірати), пізнавальний туризм (Єгипет). У 2002 році темпи зростання туризму у йому регіоні становили майже 11%. Найбільший відсоток зростання уристичних відвідувань у регіоні (+17,5%) спостерігався у 2001 році у зв’язку із святкуванням 2000-ї річниці Різдва Христового.

На фоні блискучих показників перших років ХХІ ст.. у 2005 році Близький Схід вступив у період поміркованого розвитку – в середньому +5%.

Географія міжнародного туризму визначається пріоритетним для туристів чинниками привабливості тих або інших регіонів/країн (Див. Таблиця 1).

Таблиця 1. Чинники зростання привабливості для туристів окремих регіонів світу

НАЙПОПУЛЯРНІШІ КРАЇНИ РЕГІОНУ

ЧИННИКИ ПРИВАБЛИВОСТІ

ПІВДЕННО-АМЕРИКАНСЬКИЙ РЕГІОН

Бразилія

  1. Широкий розвиток екологічних турів по Амазонії.

  2. Екзотична природа.

  3. Сучасна архітектура і дизайн столиці країни

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РЕГІОН

Франція

Англія

Німеччина

Фінляндія

Швеція

  1. Висока концентрація історичних і культурних визначних пам'яток.

  2. Спрощений візовий режим (можливість широкого спектру комплексних турів).

  3. Високий рівень сервісу.

СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКИЙ РЕГІОН

Кіпр

Ізраїль

  1. Вигідна система оподаткування.

  2. Сучасна банківська мережа.

  3. Добре налагоджена структура телекомунікацій

  4. Спрощена процедура створення офшорних компаній (10 днів).

  5. Забезпечувана державою повна конфіденційність у всіх питаннях, засновників компаній і банківських рахунків, що стосуються

  6. Зростання паломницького туризму.

Регіон в цілому

  1. Наявність широкого спектру оздоровчих центрів.

  2. Тури по чотирьох морях.

  3. Наявність молодіжних таборів.

  4. Зростання ділових зв'язків.

  5. Розвинута інфраструктура туризму.

  6. Високий рівень обслуговування.

  7. Комфортний клімат.

  8. Велика тривалість туристського сезону.

  9. Поєднання відпочинку біля моря з оглядом визначних пам'яток.

АЗІАТСЬКИЙ РЕГІОН

Об'єднані Арабські Емірати

  1. Низькі ціни на електроніку і бутову техніку доброї якості.

  2. Високий рівень сервісу.

  3. Мінімальні податки. Практика системи “TAX FREE”.

  4. Великий досвід каргоперевезень.

  5. Спрощена система візового режиму.

Регіон в цілому

  1. Екзотична природа і культура.

  2. Політична стабільність.

  3. Зручний транзитний шлях для туристів, що летять до Австралії і Океанії.

  4. Головний напрям “пляжного відпочинку” взимку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]