Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lekciy.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
467.46 Кб
Скачать

11.3. Очистка лісосік у країнах Північної Америки та Європи

Очистка лісосік у зарубіжних країнах ставить перед собою ті ж самі цілі: сприяння поновленню лісу і зменшення пожежної небезпеки у лісо­вих насадженнях. У США залишки спалюють у пересувних металевих бункерах. Ця операція здійснюється вночі, коли видно кожну іскру. За­лишки у бункер завантажують трактором, який обладнаний автонаван­тажувачем. Практикується також подрібнення залишків за допомогою спеціальних рубальних машин. Подрібнені залишки можуть розкидатися по площі або використовуватися для виготовлення плит.

Широко розповсюдженим у США і Канаді є спосіб подрібнення лісо­січних відходів ребристими котками масою 15 т. Котки переміщуються по площі вирубки гусеничним трактором, розтрощують залишки і вдав­люють їх у ґрунт. Цей спосіб вигідний на вирубках площею 8 га і більше. При несуцільних рубках порубкові залишки не прибираються.

У країнах Центральної Європи - Франції, Нідерландах, Німеччині, Швейцарії - порубкові залишки видаляють з вирубок у тих місцях, де планують проводити лісовідновні роботи, найчастіше у смугах, на яких саджатимуть лісові культури. Часто порубкові залишки подрібнюють і розкидають спеціальними механізмами по площі. За умов теплого і во­логого клімату залишки швидко перегнивають. У гірських лісах порубкові залишки укладають у горизонтальні вали. Вогнева очистка лісосік про­водиться рідко. Залишки збирають у купи і підпалюють спеціальним во­гнеметом (Франція) або запалювальним апаратом (Німеччина), який працює на зрідженому газі. У Нідерландах для згортання залишків у ва­ли користуються бульдозерними граблями.

У Швеції і Норвегії практикують як безвогневий, так і вогневий спо­соби очистки лісосік. На суцільних лісосіках невеликої площі всі тонкі залишки деревини подрібнюються і розкидаються рівномірно по площі. Це збагачує ґрунт органічними речовинами і сприяє поновленню лісу. На півночі скандинавських країн практикують спалювання залишків су цільним палом під суворим контролем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]